Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

73897 resultaten


ID: 209293 | Bouwkundig element

Dorpswoning

Berkenhagestraat 10 (Zedelgem)
Volgens kadastergegevens opgetrokken circa 1929. Verankerde, oranje baksteenbouw van twee bouwlagen en twee traveeën onder zadeldak (mechanische pannen). Geometrisch metselwerk boven de deur en op de borstwering van de driezijdige, bakstenen erker op de verdieping. Betonnen lateien rustend op hoekelementen.


ID: 209298 | Bouwkundig element

Dorpswoning

Berkenhagestraat 37 (Zedelgem)
Woonhuis met garage, volgens kadastergegevens opgetrokken circa 1901. Verankerde, oranje baksteenbouw van anderhalve bouwlaag en vier traveeën. Licht getoogde vensters onder strekken.


ID: 209297 | Bouwkundig element

Landarbeiderswoning

Berkenhagestraat 44 (Zedelgem)
Lage, vrijstaande woning op de hoek met de Pilsestraat. Landarbeiderswoning in 1872 gebouwd door Pieter Lievens, molenaar van de nabij gelegen *"Plaetsemolen". Als herberg uitgebaat, zeker tussen 1889 en 1914. Verankerd dubbelhuis met vier traveeën en garage onder zadeldak (mechanische en Vlaamse pannen).


ID: 209295 | Bouwkundig element

Dorpswoning

Berkenhagestraat 50 (Zedelgem)
Laag, vrijstaand en gerenoveerd dubbelhuis, volgens kadastergegevens circa 1903 gebouwd door veldwachter Gustaaf Maertens. Gelegen in een afgesneden bocht van de Berkenhagestraat. Verankerde, gele baksteenbouw van drie traveeën onder zadeldak (mechanische pannen) en aflijnende bloktandfries. Segmentboogvormige muuropeningen.


ID: 209294 | Bouwkundig element

Twee gekoppelde dorpswoningen

Berkenhagestraat 51-53 (Zedelgem)
Koppelwoning, volgens kadastergegevens dateert het rechter huis van circa 1928, het linkse van circa 1934. Beiden zijn opgetrokken door Achiel Bogaert, molenaar in Zedelgem. Voorgevel met parement in oranje baksteen boven een plint in blauwe hardsteen. Gebruik van gele baksteen voor de doorlopende banden en strekken boven de lateien. Verhoogde begane grond, deuren met buitentrapje in blauwe hardsteen, gevelbreed stoepje.


ID: 209300 | Bouwkundig element

Boerenarbeiderswoning

Berkenhagestraat 86 (Zedelgem)
Boerenarbeiderswoning volgens kadastergegevens opgetrokken circa 1869. De dwars op de straat georiënteerde schuur dateert van "1876". Verankerde en witbepleisterde baksteenbouw onder zadeldaken (Vlaamse pannen). Woonhuis met brede dakrand op houten consoles, gepekte plint. Dubbelhuis met licht getoogde muuropeningen.


ID: 301937 | Bouwkundig element

Dorpskom Loppem

Beukenweg, Dorp, Rijselsestraat, Stationsstraat (Zedelgem)
De dorpskom van Loppem wordt gekarakteriseerd door de parochiekerk, de pastorie, de rotsenpartij met ijskelder en de spiegelvijver bij het goed ter Mote. Verder bestaat Loppem voornamelijk uit eenvoudige 19de-eeuwse dorpsbebouwing.


ID: 209979 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein ter Mote

Beukenweg 10, Stationsstraat 3 (Zedelgem)
Het huidige kasteel ter Mote werd gebouwd in 1841, maar de site gaat terug op een opper- en neerhofstructuur. Het omgevende landschapspark met spiegelvijver, ijskelder, grottencomplex en tuinpaviljoen dateert eveneens uit het midden van de negentiende eeuw.


ID: 210145 | Bouwkundig element

Arbeiderswoning

Binnenstraat 4 (Zedelgem)
Vrijstaande, lage arbeiderswoning met bijgebouw op de hoek met de Collevijnstraat, volgens kadastergegevens circa 1897 gebouwd op de wijk Houtte vaut. Verankerde, bruine baksteenbouw boven een gecementeerde plint in imitatie breuksteen en onder zadeldak (Vlaamse pannen).


ID: 209493 | Bouwkundig element

Veldkapel

Boterweg (Zedelgem)
Veldkapel zogenaamd "Onze-Lieve-Vrouw Onbevlekt Ontvangen", gebouwd tussen 1875 en 1899. Witbeschilderde baksteenbouw boven een gepekte plint en onder zadeldak (Vlaamse pannen) met eenvoudig bekronend, smeedijzeren kruis. Tandlijst en blanco fries onder de dakrand. Smalle rondboogingang met blanco boogveld