Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

73897 resultaten


ID: 209870 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Pastorie Sint-Martinusparochie met tuin

Dorp 12 (Zedelgem)
Pastorie met ommuurde tuin bij de Sint-Martinuskerk. Vrijstaand volume met beeldbepalende ligging ten zuiden van de kerk en met voorliggend grasveld. Daterend uit 1757 en verhoogd in 1857.


ID: 209872 | Bouwkundig element

Arbeiderswoning

Dorp 13 (Zedelgem)
Lage, alleenstaande arbeiderswoning schuin tegenover het portaal van de Sint-Martinuskerk. Gelegen binnen het beschermd dorpsgezicht, de dorpskom van Loppem. Wellicht daterend uit de tweede helft van de 19de eeuw. Dubbelhuis van drie traveeën in roodbruine, verankerde baksteen onder zadeldak (mechanische pannen). Rechthoekige muuropeningen onder strekken, beluikte vensters met bewaard schrijnwerk met grote roedeverdeling en geprofileerde tussendorpels. Linkerzijgevel met sporen van oudere openingen en in de top een houten kozijn.


ID: 209873 | Bouwkundig element

Dorpswoning

Dorp 14 (Zedelgem)
Vrijstaand diephuis, gelegen tegenover het portaal van de Sint-Martinuskerk. Gelegen binnen het beschermd dorpsgezicht, de dorpskom van Loppem. Wellicht daterend uit de tweede helft van de 19de eeuw. Oorspronkelijk een lage woning, tijdens het interbellum werd verhoogd en van een tuitgevel voorzien. Verankerde, bruine baksteenbouw onder zadeldak (mechanische pannen). Tuitgevel met schouderstukken, witbepleisterd met imitatievoegen boven een grijze plint. Rechthoekige muuropeningen, in de top een rondbogig gevelkapelletje met beeld van Maria.


ID: 209866 | Bouwkundig element

Herberg De Zwaan

Dorp 3-4, 5 (Zedelgem)
Voormalige herberg "De Zwaan", thans restaurant Bisart en verzekeringskantoor. Gelegen binnen het beschermd dorpsgezicht, de dorpskom van Loppem. De herberg wordt vermeld halverwege de 16de eeuw. Vanaf 1800 zetelt de gemeenteraad in "De Zwaan" en wordt de herberg ook wel het "Gemeentehuis" genoemd. Rond 1900 wordt "De Zwaan" afgebroken. Tien meter naar achter worden een huis met wagenmakerij (nummer 3) en een nieuwe herberg met bakkerij en winkel (nummers 4-5) gebouwd. Nummer 3 met dwarsgebouw onder zadeldak (Vlaamse pannen), tuitgevel met schouderstukken in oranje baksteen boven een grijze, bepleisterde plint. Op de traptop een smeedijzeren windvaan. De gevel van de tussenbouw uit de jaren 1950 is geïnspireerd op deze van 1900. Nummers 4-5. Op de hoek met de Rijselsestraat, verankerde baksteenbouw met witbepleisterde muren onder schilddak (mechanische pannen). Van de eenvoudige licht getoogde muuropeningen zijn enkel deze op de verdieping bewaard.


ID: 209867 | Bouwkundig element

Herberg Sint-Maarten

Dorp 8 (Zedelgem)
Opgetrokken tussen 1866 en 1875 als herberg "Het Gemeentehuis" door Albert Lippens, herbergier van "De Zwaan". De nieuwe herberg heeft op de begane grond een overbouwde inrijpoort en een gelagzaal, op de verdieping een ruime kamer dienst doend als gemeentebureel en raadszaal. Halfvrijstaande en verankerde, bruine baksteenbouw onder zadeldak (gesmoorde, Vlaamse pannen). Brede witbeschilderde gevel van zeven traveeën, onder andere met poort boven een grijze, bepleisterde plint. Rechthoekige muuropeningen met bewaard schrijnwerk, beluikte vensters op de begane grond en T-ramen op de verdieping. Linkerzijgevel met cementbepleistering.


ID: 209541 | Bouwkundig element

Kapel Onze-Lieve-Vrouw

Dorpwegel (Zedelgem)
Circa 1955 door Félix Govaert opgericht ter nagedachtenis aan zijn zuster, omgekomen bij een bombardement op Ieper in 1940. Ingepast aan de achterzijde van een toegangspoort naar het achterliggende huis nummer 13. Kalkzandstenen, neogotische nis versierd met driepasboog en kruisbloem. Op de grond een marmerplaat met opschrift "A NOTRE FILLE / ET SOEUR ADOREE / MARTHE GOVAERT / 1924 -1940".


ID: 209542 | Bouwkundig element

Landelijke woning

Dorpwegel 13 (Zedelgem)
Achterin gelegen woning in een ruime tuin toegankelijk via een doodlopende zijtak van de straat. Op het primitief kadasterplan (circa 1830) staat hier een klein volume aangeduid, in de loop van de 20ste eeuw wordt het kleine huis aan de linkerzijde met de L-vormige aanbouw uitgebreid. Enkelhuis van drie traveeën onder zadeldak (Vlaamse pannen).


ID: 209545 | Bouwkundig element

Café  Gemeentehuis

Eernegemsestraat 1 (Zedelgem)
Samenstel van verschillende gebouwen schuin tegenover de ingang van de kerk. Bestaande uit een lager hoekpand met café en rechts ervan een hoger volume gelegen op een terugwijkende rooilijn met taverne en clublokaal. Er is reeds in 1661 sprake van een huis met herberg op deze plek. In 1830 school in deze woning, die ook als bakkerij dienst doet.. Vanaf circa 1850 wordt een gemeenteschool opgericht en dient het pand niet langer om les te geven. Verscheidene veranderingen en uitbreidingen in 1879-1905. Vermoedelijk vanaf ca. 1905 functie als gemeentehuis. Kort na 1965 verhuist het gemeentehuis naar een nieuw gebouw Geheel van gebouwen, fasegewijs tot stand gekomen. Hoekhuis van zes/een/vier traveeën in bruine, verankerde baksteen onder zadel- en schilddak (Vlaamse pannen), met uitzicht van circa 1879. Ingang via de hoektravee, in de zijgevel een bewaarde winkelpui. Rechtervleugel van circa 1898 en 1905 in bruine baksteen boven een gecementeerde plint onder zadeldak (Vlaamse pannen).


ID: 209572 | Bouwkundig element

Huis Bruynooghe

Eernegemsestraat 13 (Zedelgem)
Vrijstaande, beeldbepalende lage woning op het kruispunt met de Steenstraat en de Engelstraat. Genoemd naar de familie Bruynooghe die het bewoont tussen 1841 en 1940. De familie baat het uit als atelier voor houtbewerking en houtsnijkunst en vestigt er ook een kruidenierszaak.


ID: 209573 | Bouwkundig element

Dokterswoning

Eernegemsestraat 14 (Zedelgem)
Voormalige dokterswoning met kabinet, in 1906 gebouwd op de plaats van een 19de-eeuwse hoeve, met behoud van enkele oude delen van de voormalige hoeve naar ontwerp van de Torhoutse architect Thierry Nolf. Bestaande uit twee delen, enerzijds beeldbepalend woonhuis aan de straat en anderzijds een linkerdeel, achteruitwijkend op de rooilijn. Voormalig koetshuis geflankeerd door tuinen. Hoofdvolume met voorgevel in eclectische stijl. Roodbakstenen parement in combinatie met witgeglazuurde baksteen voor de doorlopende banden. Gebruik van blauwe hardsteen voor de lateien, dorpels, consoles, sluitstenen, bolkozijnen en buitentrapje. Licht vooruitspringend rechterdeel met rechtertravee onder trapgevel, getrapt dakvenster en dakkapel onder spits, ingesnoerd tentdak (leien). Achteruitwijkend gedeelte, in de zijgevel met bouwsporen van het volume uit 1869. Segmentboogvormige poort en venster onder strekken. Getrapt dakvenster met rondboogvenster.