Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

73897 resultaten


ID: 209313 | Bouwkundig element

Kapel Onze-Lieve-Vrouw van Banneux

Esdoornlaan (Zedelgem)
Opgericht in 1982 op initiatief van het wijkcomité Esdoornlaan-Wellewaarde. De kapel is bereikbaar via een voetwegel vlakbij de Plaatsebeek. Getrapte muur in rode baksteen afgedekt met betonplaten, links een metalen plaatje met opschrift "O.L.VROUW/ VAN BANNEUX/ 18 - 10 - 1982". Witbeschilderd beeld van Onze-Lieve-Vrouw van Banneux op een gemetselde sokkel geflankeerd door bakstenen bloembakken. Aanloopstrook in betontegels afgeboord met keien; houten zitbank.


ID: 209317 | Bouwkundig element

Kapel  Onze-Lieve-Vrouw van de Zeven Weeën

Faliestraat (Zedelgem)
In "1902" gebouwd in opdracht van Hendrik en Theresia Maertens. De volksmond heeft het ook over "kapel van de Faliestraat, kapel van de Klythoek en Maertenskapel". In 1964 ondergaat de kapel enkele herstellingswerken, onder meer het vervangen van de leien dakbedekking door eternietplaten. Gele baksteen onder zadeldak gecombineerd met rode baksteen voor de spitsboogomlijsting van deur en vensters, door- en omlopende banden en aflijning van het driehoekige fronton in de voorgevel. Toepassing van lisenen en tandlijsten die de topgevels aflijnen. Bekronend smeedijzeren kruis.


ID: 209314 | Bouwkundig element

Hoeve d'Hooghe Schuere

Faliestraat 2 (Zedelgem)
Hoeve, gelegen op een spie-vormig perceel tussen de Kronestraat en de Faliestraat. Staat vermeld staat in de ommeloper van 1674. De vroegste afbeelding vinden op een kaart van 1761. Op de Atlas der Buurtwegen (1844) staan woonhuis, schuur en bakoven gegroepeerd rond het erf. oeve met losse bestanddelen rond een onverhard erf. Verankerde, bakstenen gebouwen met 19de-eeuws uitzicht onder zadeldak (mechanische en Vlaamse pannen). Woonhuis met bloktandfries onder de dakgoot en segmentboogvormige muuropeningen, beluikte vensters. Schuurstalvolume langs de Kronestraat.


ID: 209315 | Bouwkundig element

Boerenarbeiderswoning

Faliestraat 91 (Zedelgem)
Boerenarbeiderswoning met geïncorporeerde stalling, wellicht uit het begin van de 20ste eeuw. Op een ICM-kaart van 1911 staat hier een volume aan de straatkant getekend. Geelbruine verankerde baksteenbouw onder zadeldak (mechanische pannen). Rechts een rondbogig gevelkapelletje.


ID: 209581 | Bouwkundig element

Pachthoeve

Faliestraat 98 (Zedelgem)
Pachthoeve volgens zegsman een 'moerashuisje', horend bij het kasteel "Litterveld". Staat nog niet op de Ferrariskaart (1770-1778). Op het primitief kadaster (circa 1830) is bebouwing te zien. De eerste schets van 1847 en legger maken gewag van de bouw van een huis in 1838. In 1847 wordt de schuur bijgebouwd, in 1933 woning vergroot. Huisje en schuur gelegen in een bosrijke omgeving palend aan het kasteeldomein en met deels begraasd erf. Dubbelhuis met vroeg 19de-eeuws uitzicht. Witbeschilderde, verankerde baksteenbouw van anderhalve verdieping boven een gepekte plint en onder zadeldak (blauwe Vlaamse pannen). Schuur met geïncorporeerde stalling ten zuiden van het erf. Verankerde, deels witbeschilderde baksteenbouw onder zadeldak (blauwe Vlaamse pannen).


ID: 209329 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Groenestraat 104 (Zedelgem)
Rond een begraasd erf, gelegen langs een bocht van de Groenestraat en op de hoek met de Lindestraat. Opgenomen door de gemeente Zedelgem op de lijst van het erfgoed op haar grondgebied. De site staat opgetekend op de Ferrariskaart (1770-1778). Het huidige boerenhuis met geïncorporeerde stalling (nu garage) kan in kern teruggaan tot voor de opmaak van de kadastrale kaart (1808-1810). De stalling ten westen dateert allicht uit de tweede helft van de 19de eeuw. Dwars op de straat gelegen boerenhuis in witbeschilderde, verankerde baksteen onder zadeldak (Vlaamse en mechanische pannen). Kleine stalling in bruine, verankerde baksteen onder zadeldak (Vlaamse pannen). Schuurstalvolume onder zadeldak (Vlaamse pannen en golfplaten).


ID: 209330 | Bouwkundig element

Dorpswoning

Groenestraat 112 (Zedelgem)
Lage woning aan de weg, gelegen in een ruime tuin, wellicht daterend uit het einde van de 19de eeuw met latere toevoeging van de dwarsvleugel. Verankerde baksteenbouw onder zadeldaken (mechanische pannen) en boven een gecementeerde plint met imitatievoegen. Het oorspronkelijke volume is herkenbaar aan de vijf linkertraveeën in bruine baksteen. Bij de uitbreiding (rode baksteen) werden de drie rechtertraveeën onder een hoger dak, aansluitend op de nieuwe dwarsvleugel aangebracht.


ID: 209331 | Bouwkundig element

Arbeiderswoningen

Groenestraat 165, 169, 173 (Zedelgem)
Zes achterin en dwars op de straat gelegen arbeiderswoningen, volgens kadastergegevens opgetrokken circa 1928 in opdracht van de Zedelgemse fabrikant Léon Claeys. Door het samenvoegen van de huizen heden nog bestaande uit drie wooneenheden waarbij enkele muuropeningen werden aangepast. Verankerde, bruine baksteenbouw onder zadeldak (mechanische pannen) met voortuintjes.


ID: 209321 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Onderwijzerswoning met nutsgebouwen en kerselaar

Groenestraat 20 (Zedelgem)
Voormalige onderwijzerswoning van de Zedelgemse gemeenteschool met nutsgebouwen. Beeldbepalend complex, daterend van 1878 en ontworpen door provinciaal architect Pierre Buyck. Symmetrisch dubbelhuis in neoclassicistische stijl, opgevat als een baksteenbouw van twee bouwlagen en drie traveeën onder schilddak. Kerselaar, prunus avium, in de noordoosthoek van de vroegere speelplaats.


ID: 209322 | Bouwkundig element

Hoekhuis

Groenestraat 26 (Zedelgem)
Hoekhuis met de Berkenhagestraat, van circa 1900. Tegenwoordig in gebruik als restaurant maar oorspronkelijk wellicht met herbergfunctie zie afgeschuinde hoektravee. Gele baksteenbouw boven een grijsbepleisterde plint en onder zadeldak met dakschild (Vlaamse pannen).