Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

73897 resultaten


ID: 210089 | Bouwkundig element

Café bij spoorweg

Koning Albertstraat 165 (Zedelgem)
Vrijstaand café in de buurt van de spoorweg, volgens kadastergegevens circa 1911 opgetrokken door brouwer Henri Depuydt uit Aartrijke. Dubbelhuis in bruine, verankerde baksteen onder zadeldak (mechanische pannen) boven een grijze, bepleisterde plint.


ID: 210090 | Bouwkundig element

Hoeve

Koning Albertstraat 181 (Zedelgem)
Hoeve langs de straat, circa 1911 opgetrokken door landbouwer Desideer Jonckheere. Woonhuis van anderhalve bouwlaag met (vroegere) geïncorporeerde stalling in verankerde, gele baksteen onder zadeldak (mechanische pannen), Oorspronkelijk een dubbelhuis, de deur is nu verbouwd tot venster.


ID: 210084 | Bouwkundig element

Winkelhuis

Koning Albertstraat 4 (Zedelgem)
Op de hoek met de Kloosterstraat opgetrokken circa 1932 door de familie Vantomme. Beeldbepalend volume met opvallende, als toren uitgewerkte hoektravee en aansluitend, laag bijgebouw aan de Kloosterstraat. Verankerde, oranje baksteenbouw onder schilddak (mechanische pannen). De gevels aan de Koning Albertstraat en de hoektravee met geometrisch versierde cementbepleistering boven een plint in imitatie natuursteen. Vooruitgeplaatste ingangstravee onder schilddak (eternietleien) bekroond met pinnen. Driezijdige erker met balkon in de linkertravee. Rechthoekige muuropeningen met gecementeerde omlijstingen onder mijterboog en versierd met geometrische motieven, bewaard schrijnwerk. Eenvoudige gevel aan de Kloosterstraat met rechthoekige vensters onder lateien.


ID: 210086 | Bouwkundig element

Dorpswoning

Koning Albertstraat 63 (Zedelgem)
Rijwoning, volgens kadastergegevens circa 1932 opgetrokken door Isidoor Eecloo, gemeentesecretaris van Veldegem. Enkelhuis onder zadeldak (mechanische pannen) en boven een gecementeerde plint in imitatie natuursteen. Parement in rode baksteen gecombineerd met geel voor de doorlopende banden en de strekken van de korfboogvormige muuropeningen. Lage, sierlijke metalen balustrades op de verdieping.


ID: 210088 | Bouwkundig element

Burgerhuis

Koning Albertstraat 95 (Zedelgem)
Huis met voortuin en achterliggend magazijn, volgens kadastergegevens opgetrokken circa 1947. Rode baksteenbouw onder schilddaken (mechanische pannen), gebruik van zwarte baksteen voor de plint en deuromlijsting. Inkompartij met rondboogdeur in een witte, geprofileerde omlijsting. Zijgevel met twee ronde patrijspoortvensters en witbepleisterde omlijsting, ernaast een oplopende erker.


ID: 210093 | Bouwkundig element

Twee gekoppelde dorpswoningen

Koningin Astridstraat 101-103 (Zedelgem)
Lage koppelwoning met voortuinen circa 1934 opgetrokken door de werklieden Victor Vansteelandt en Gaston Calleeuw. In spiegelbeeld gebouwde diephuizen met lage aanbouwen. Oranje, verankerde baksteen boven gecementeerde plint onder zadeldaken (mechanische pannen) met doorgetrokken dakschild boven de aanbouwen, bij nr. 103 met getrapte afwerking.


ID: 210091 | Bouwkundig element

Gemeentelijke basisschool De Stapsteen

Koningin Astridstraat 4 (Zedelgem)
In 1868 wordt op een perceel ten oosten van de pas opgerichte kerk (1863-1865) een school en onderwijzerswoning gebouwd. Het kadaster registreert in 1933 een uitbreiding met achteraan een nieuw gebouw, deze wordt circa 1938 vergroot. In de jaren 1970 wordt de school fasegewijs vervangen door twee nieuwe vleugels, eerst circa 1971 de dwarsvleugel en circa 1976 de straatvleugel. Tussen 1996 en 1998 wordt de school verbouwd en aangepast en de dwarsvleugel vervangen. Bakstenen gebouwen gegroepeerd rond de speelplaats. Achteraan de speelplaats een laag gebouw onder zadeldak (Vlaamse pannen) uit de jaren 1930. Traveeën met gevelhoge vensters afgescheiden door muurdammen. Straatgevel van circa 1976 onder plat dak met doorlopende vensterzone geflankeerd door massieve hoekblokken. Recente dwarsvleugel van twee bouwlagen onder zadeldak (Vlaamse pannen), grote vensterpartijen per travee afgescheiden door ijzeren I-balken.


ID: 210092 | Bouwkundig element

Onderwijzerswoning

Koningin Astridstraat 6 (Zedelgem)
Volgens kadastergegevens van circa 1905. Oorspronkelijk met voortuin, van de straat afgescheiden door hekken zie een oude foto. Gebouwd door onderwijzer Jules Janssens, tevens koster, die in 1891 als eerste hoofdonderwijzer van Veldegem wordt aangesteld. Halfvrijstaand dubbelhuis in bruine, verankerde baksteen boven een gecementeerde plint en onder zadeldak (mechanische pannen).


ID: 209347 | Bouwkundig element

Boerenarbeiderswoning

Koornemoezen 10 (Zedelgem)
Volgens kadastergegevens opgetrokken circa 1909 op een erf waar sinds 1859 reeds een woning stond (uitgebreid tot tweewoonst in 1896 en afgebroken in 1928). Ten oosten van het huis staat een 'fantasietoren' geïnspireerd op middeleeuwse voorbeelden en wellicht gebouwd in de jaren 1950. De ronde, bakstenen constructie wordt getypeerd door een rondgang met kantelen, steunend op een rondboogfries, rondboogopeningen met geblokte, blauwhardstenen omlijsting, houten erker en een spits torentje onder leien bedaking. Het woonhuis lijkt in dezelfde periode te zijn gerenoveerd.


ID: 209345 | Bouwkundig element

Arbeiderswoning

Koornemoezen 4 (Zedelgem)
Achterin gelegen lage werkmanswoonst, bereikbaar via een onverharde weg. Het kadaster registreert in 1863 de bouw van een huis. Volgens een mutatiestaat zou het huis in 1929 zijn herbouwd, circa 1943 volgt een aanzienlijke zuidelijke uitbreiding. Verankerde en witbepleisterde baksteenbouw onder zadeldaken (Vlaamse pannen). Hoofdvolume (wellicht van 1929) met historiserende elementen zoals de geprofileerde tudorboogvormige deuropening en dakvenster met geprofileerde rondboognis. Voorts rechthoekige vensters onder houten lateien. Dwars aangebouwde vleugel van 1943 met eveneens bepleisterde muren en rechthoekige muuropeningen.