Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

73897 resultaten


ID: 209354 | Bouwkundig element

Boerenarbeiderswoning

Kruishillestraat 40 (Zedelgem)
Op de hoek met de Lijsterstraat. Staat op het primitief kadasterplan (circa 1830). In 1892 registreert het kadaster enkele dertig jaar eerder uitgevoerde uitbreidingen (onder meer bijbouwen stalling). Circa 1931 wordt achteraan nog een landgebouw toegevoegd. Dubbelhuis in bruine, verankerde baksteen onder zadeldak (Vlaamse pannen) en aflijnende tandlijst.


ID: 209355 | Bouwkundig element

Arbeiderswoningen

Kuilputstraat 19-21 (Zedelgem)
Lage arbeiderswoningen circa 1928 als koppelwoning opgetrokken door K. Maes, een herbergier uit Zedelgem. Verankerde, bruine baksteenbouw onder zadeldak en aflijnende tandlijst onder de dakgoot.


ID: 209356 | Bouwkundig element

Twee arbeiderswoningen

Kuilputstraat 98-100 (Zedelgem)
Achterin gelegen lage arbeiderswoningen circa 1905 als koppelwoning ter vervanging van een cichoreiast opgetrokken op het perceel van de toenmalige herberg "De Gouden Leeuw" (Torhoutsesteenweg nr. 188). Dubbelhuizen in rode, verankerde baksteen onder zadeldak (Vlaamse en mechanische pannen). N


ID: 209664 | Bouwkundig element

Dorpswoning

L. Devischstraat 15 (Zedelgem)
Lage dorpswoning, eventueel uit de tweede helft van de 19de eeuw, staat nog niet op de Atlas der Buurtwegen (circa 1844). Dubbelhuis van drie traveeën onder zadeldak (Vlaamse pannen). Verankerde baksteenbouw met witbepleisterde voorgevel met imitatievoegen.


ID: 210123 | Bouwkundig element

Boerenarbeiderswoning

Lepemolenstraat 5 (Zedelgem)
Op de Ferrariskaart (1770-1778) staat op deze plaats bewoning afgebeeld. Het kadaster registreert in 1849 de afbraak van de woning en het optrekken van een nieuwe ter vervanging van een landgebouw. Laag dubbelhuis in witbeschilderde, verankerde baksteen, gecementeerde plint en zadeldak (daktegels).


ID: 210124 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Lepemolenstraat 59 (Zedelgem)
Hoeve met losse bestanddelen gelegen rond een begraasd erf. Op het primitief kadasterplan (circa 1830) zijn twee woningen afgebeeld die circa 1846 worden vervangen door de huidige bebouwing. Het kadaster registreert vergrotingen in 1943 en 1969. Parallel geplaatst woonhuis en schuur palend aan en dwars op de straat georiënteerd en in verankerde oranje baksteenbouw onder zadeldaken (Vlaamse pannen). Woonhuis met oudere kern (1846) in linkerdeel, rechthoekige muuropeningen onder strekken. Schuur gedeeltelijk met beplanking, poort met bewaard schrijnwerk.


ID: 302169 | Bouwkundig element

Sociale woonwijk De Linde

Lindestraat 1-67 (Zedelgem)
Sociale woningen naar ontwerp van Eugène Vanassche, gelegen in een verkaveling die tussen 1973 en 1975 opgetrokken werd door de sociale huisvestingsmaatschappij Interbrugse Maatschappij voor de Huisvesting. Opvallende vormgeving met platte daken, getrapte bakstenen volumewerking, half verzonken garages en splitlevel planindeling.


ID: 209665 | Bouwkundig element

Hoeve  Kreekaert Vijver

Litterveldstraat 9 (Zedelgem)
Losse bestanddelen rond een onverhard erf. Staat op de Ferrariskaart (1770-1778) binnen een omhaagd perceel met boomgaard en de Atlas der Buurtwegen (circa 1844) met ongeveer dezelfde configuratie. Woonhuis ten noordoosten van het erf, vernieuwd uitzicht maar met oudere kern. Woonhuis ten noordoosten van het erf, vernieuwd uitzicht maar met oudere kern. Stalling ten noordwesten van het erf in witbeschilderde, verankerde baksteen boven een gepekte plint onder zadeldak (Vlaamse pannen), enkele bewaarde muuropeningen en zwengelpomp tegen de gevel.


ID: 209368 | Bouwkundig element

Begraafplaats Sint-Laurentius

Loppemsestraat (Zedelgem)
Achterin gelegen en toegankelijk via een asfaltweg uitgevend op een rotonde met roze klinkers en centraal een cirkelvormig grasveldje waarop enkele natuursteenblokken. Een eerste aanleg volgens traditionele planindeling met centrale as dateert van 1971. In 2002 wordt de Nederlandse ingenieur Ada Wille van Buro Wille landschaps & begraafplaatsarchitectuur uitgenodigd om een plan op te stellen voor de opfrissing van het bestaande en de aanleg van een nieuw gedeelte. Het eerste en oudste deel is aangelegd volgens het traditioneel stramien met grindpaden, waarlangs de graven. Links van het centrale pad een oorlogskerkhof met centraal een monument van Willem Vermandere. Het centrale pad geeft uit op een rond plein met in het midden een fontein. Achteraan op het terrein een kruisbeeld op een ruw gehouwen stuk witte natuursteen en golvende urnenheuvels. Het colombarium ligt aan de noordzijde. Ernaast, als onderdeel van het ontwerp van Ada Wille, een meditatieve ruimte.


ID: 209900 | Bouwkundig element

Pijlerkapel Ster der Zee

Loppemsestraat (Zedelgem)
Kapel oorspronkelijk opgericht in 1942-1943 door de bewoners van de wijk Heidelberg als dankbaarheid om het gespaard blijven van de bombardementen tijdens de Tweede Wereldoorlog. Witbeschilderde baksteen onder zadeldakje (mechanische pannen). Beeldnis onder mijterboog.