Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

73897 resultaten


ID: 209901 | Bouwkundig element

Brug over de Moubeek

Loppemsestraat (Zedelgem)
Brug over de Moubeek met gietijzeren balustrades met sierlijk cirkelmotief op blauwhardstenen sokkels.


ID: 209364 | Bouwkundig element

Hoeve

Loppemsestraat 10 (Zedelgem)
Ietwat hoger gelegen hoeve, in 1876 opgetrokken door Petrus Vanhollebeke op een stuk land, het "Patente Stick" genoemd. Losse bestanddelen, gegroepeerd rond een begraasd erf op de hoek met een aftakking van de Loppemsestraat. Gebouwen in bruine, verankerde baksteen onder zadeldaken (Vlaamse pannen). Gerenoveerd woonhuis, ten noordwesten van het erf, met rechthoekige muuropeningen onder strekken. Rechts van de deur een houten Mariakapelletje. Dwarsschuur met wagenhuis ten zuidoosten van het erf. Stalling ten westen van het erf en ten oosten een recentere zomerkeuken uit het interbellum.


ID: 209365 | Bouwkundig element

Burgerhuis uit het interbellum

Loppemsestraat 12 (Zedelgem)
Vrijstaande woning, gebouwd in 1936 na het rechttrekken van een bocht in 1935. Oranje, verankerde baksteenbouw onder zadeldak (mechanische pannen) met voortuin achter gietijzeren hekken. Roodbakstenen gevel boven een bepleisterde plint. Bredere linkertravee met erker op de begane grond, deurvenster met balkon en ijzeren balustrade op de verdieping en uitlopend in een breed dakvenster met halfrond fronton.


ID: 209366 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Loppemsestraat 16 (Zedelgem)
Wat hoger gelegen, gerenoveerde hoeve op de hoek met de Fazantenlaan. Volgens kadastergegevens opgetrokken circa 1900 door de landbouwersfamilie Cool. Losse bestanddelen gegroepeerd rond een deels verhard, deels begraasd erf. Woonhuis ten noordoosten van het erf in bruine, verankerde bakstenen boven een plint in gesinterde baksteen en onder zadeldak (zwarte, mechanische pannen). Schuur en stallingen in de zuidwesthoek. Bruine, verankerde baksteen onder zadeldaken (Vlaamse pannen). Schuur met beplanking en dakoversteken.


ID: 209360 | Bouwkundig element

Burgerhuis van 1892

Loppemsestraat 2 (Zedelgem)
Vrijstaand dubbelhuis van "1892" zie een jaarsteen in de rechterzijgevel. Voormalig postgebouw, zoals te zien op een oude foto. Twee bouwlagen en drie traveeën opgetrokken in bruine, verankerde baksteen onder zadeldak (Vlaamse pannen) en boven een bepleisterde plint. Verhoogde begane grond, deur met hardstenen buitentrapje.


ID: 209899 | Bouwkundig element

Boerenarbeiderswoning

Loppemsestraat 37 (Zedelgem)
Lage boerenarbeiderswoning gelegen aan een oude bocht van de Loppemsestraat en links van de Moubeek. Dateert uit de tweede helft van de 19de eeuw, staat nog niet op de Atlas der Buurtwegen (1845). Dubbelhuis in roodbruine, verankerde baksteen onder zadeldak (Vlaamse pannen), achteraan met opkamer.


ID: 209361 | Bouwkundig element

Dorpswoning

Loppemsestraat 4 (Zedelgem)
Lage dorpswoning, iets achterin gelegen en met omhaagde voortuin. Op de Ferarriskaart (1770-1778) staat hier al bebouwing afgebeeld. Circa 1892 wordt de woning gedeeltelijk afgebroken. Verankerde, bruine baksteenbouw.


ID: 209369 | Bouwkundig element

Hoeve De Pleyne

Loppemsestraat 52 (Zedelgem)
Hoeve, in een bocht van de Loppemsestraat, met losse bestanddelen, gelegen rond een begraasd erf. Erftoegang aan de oostzijde gemarkeerd door vierkante, bakstenen hekpijlers.


ID: 209902 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Loppemsestraat 56 (Zedelgem)
Achterin gelegen en gerenoveerde hoeve met losse bestanddelen, toegankelijk via een rechte, recent gekasseide oprit. De hoeve staat al op de Ferrariskaart (1770-1778) met ongeveer dezelfde configuratie als nu. Woonhuis ten oosten van het begraasd erf in verankerde baksteen onder zadeldaken (Vlaamse pannen). Monumentale dwarsschuur ten zuiden met 19de-eeuws uitzicht, gele verankerde baksteen onder zadeldak met brede dakrand (Vlaamse pannen) en asemspleten.


ID: 209903 | Bouwkundig element

Hoeve Het Waterke

Loppemsestraat 58 (Zedelgem)
Toegankelijk via een gekasseide oprit, de erftoegang wordt geflankeerd door overhoeks geplaatste, witbeschilderde bakstenen pijlers met rechts een gevelnis onder mijterboog met beeld van Maria.