Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

73897 resultaten


ID: 210000 | Bouwkundig element

Hof De Rode Poort

Rijselsestraat 37 (Zedelgem)
Neerhof van het kasteel Breda, op de Ferrariskaart (1770-1778) afgebeeld als "Chateau Roode Poort". Het kasteel gaat vermoedelijk terug tot de 13de eeuw. Het neerhof wordt voor het eerst vermeld in 1460. Heden met woonhuis met 18de-eeuws uitzicht met aangebouwd schuurstalvolume, daterend van "1727" zie gevelsteen, en achteraan versterkt met steunberen. Woonhuis en schuurstalvolume aan weerszijden afgewerkt met aandaken. Rechts van het schuurstalvolume is circa 1900 nog een wagenkot aangebouwd. Bewaarde omheiningsmuur van de vroegere formele tuin.


ID: 209971 | Bouwkundig element

Hoeve Hof Schominkel

Rijselsestraat 41 (Zedelgem)
Losse bestanddelen gegroepeerd rond een ruim begraasd en bekiezeld erf. Er is al sprake van de "hofstede genaemt Schomynckele" in de 16de eeuw. De bebouwing op de kaart van 1769 komt ongeveer overeen met deze afgebeeld op het primitief kadasterplan (circa 1830) en de Atlas der Buurtwegen (1845). Woonhuis met geïncorporeerde stalling ten noorden van het erf. Breed volume in verankerde baksteen onder zadeldaken (Vlaamse pannen) met witbeschilderde erfgevel. Woonhuis met rechts een hoge opkamer, aangepaste muuropeningen zowel bij het woonhuis als het stalgedeelte. Straatgevel met rondbogige gevelnis met omlijsting en bekronend kruis in gesinterde baksteen, beeld van Maria.


ID: 209972 | Bouwkundig element

Hoeve

Rijselsestraat 47 (Zedelgem)
Achterin gelegen hoeve, toegankelijk via een rechte, bekiezelde oprit. Wellicht uit de tweede helft van de 19de eeuw, staat nog niet op de Atlas der Buurtwegen (1845). Langgerekt volume in verankerde, bruine baksteen onder zadeldaken (Vlaamse pannen) gelegen aan een bekiezeld erf. Dwars geplaatst boerenhuis van twee bouwlagen geflankeerd door lagere langsvleugels (voormalige schuur en stallingen). Dubbelhuis met rechthoekige muuropeningen onder strekken en rond venster in de top. Achtergevel met spitsboogopeningen.


ID: 209975 | Bouwkundig element

Villa

Rode Beukendreef 29 (Zedelgem)
Gelegen in een tuin, ten westen palend aan het kasteeldomein van het "Kasteel van Loppem". Eventueel in oorsprong een bijgebouw van het kasteel (jaren 1860), maar voortgaande op de architectuur in een latere neostijl te situeren rond 1910. Bruine, verankerde baksteenbouw op L-vormige plattegrond onder zadeldaken (mechanische pannen). Historiserende architectuur gebaseerd op Brugse 16de-eeuwse voorbeelden met gebruik van tuitgevels met vlechtingen en kruiskozijnen in rondboognissen. Nieuw schrijnwerk met kleine roedeverdeling naar oud model. Gecementeerde rechterzijgevel.


ID: 209976 | Bouwkundig element

Onze-Lieve-Vrouwkapel

Rolleweg (Zedelgem)
Kapel horend bij het kasteel zogenaamd Emmaüs van circa 1930. Pijlerkapel in blauwe hardsteen opgericht ter nagedachtenis aan de geboorte van Albert van Caloen.


ID: 209978 | Bouwkundig element

Boerenarbeiderswoning

Rolleweg 46 (Zedelgem)
Boerenarbeiderswoning van na 1845, staat nog niet op de Atlas der Buurtwegen (1845). Wellicht oorspronkelijk een tweewoonst zie gedichte deuropening. Witbeschilderde, verankerde baksteenbouw boven een gepekte plint en onder zadeldak (Vlaamse pannen). Rechthoekige muuropeningen onder strekken.


ID: 210133 | Bouwkundig element

Boskapel

Ruddervoordsestraat (Zedelgem)
Gebouwd in 1865 in opdracht van ridder van Ourtryve d'Ydewalle, kasteelheer van "De Akker" (zie Oostkamp, Ruddervoorde). De kapel is in 1990 gerestaureerd en heringewijd. Witbeschilderde baksteen boven gepekte plint en onder zadeldak (blauwe en rode Vlaamse pannen) met windborden. Eenvoudige, rechthoekige deuropening met erboven een gevelsteen met jaartallen "1865 / 1990", en smal spitsboograam aan koorzijde.


ID: 216909 | Bouwkundig element

Duitse bunker Zuidwege

Ruddervoordsestraat (Zedelgem)
Duitse bunker uit de Eerste Wereldoorlog, opgetrokken nabij het station van Zedelgem. Halfondergrondse betonnen militaire post met rechthoekig grondplan.


ID: 210131 | Bouwkundig element

Hoeve  't Wilgenhof

Ruddervoordsestraat 108 (Zedelgem)
Achterin gelegen hoeve horend bij het nieuwe woonhuis nummer 108. Volgens zegsman was dit het geboortehuis van Léon Claeys (1879-1966). Staat op de Ferrariskaart (1770-1778) afgebeeld binnen een omhaagd perceel met twee parallelle volumes. Gelijkaardige situatie op het primitief kadasterplan (circa 1830), met het woonhuis ten westen van het erf. Het kadaster registreert in 1858 de bouw van een bakhuis ten noordoosten van het erf. Boerenhuis en bakoven worden circa 1881 vergroot. Vóór 1932 volgt nog een uitbreiding van het woonhuis en het toevoegen van een nieuw landgebouw ten oosten van het erf. Boerenhuis in witte, verankerde baksteen boven een gepekte plint en onder zadeldak (Vlaamse pannen), dakoverstek rustend op houten consoles. In kern opklimmend tot de tweede helft van de 18de eeuw met aan de westzijde een lage uitbreiding van circa 1884.


ID: 210132 | Bouwkundig element

Hoeve  Ter Beke

Ruddervoordsestraat 189 (Zedelgem)
De hoeve is bereikbaar via een rechte, onverharde oprit en een brug over de Langendijkbeek die ten westen van het erf loopt. Het kadaster registreert in 1855 de bouw van de hoeve, de bouwheer is Philippe Van Iseghem, grootgrondbezitter uit Gent. In "1879" wordt, zie jaartal op de zuidelijke eindgevel, het huis met geïncorporeerde stalling uitgebreid. Ook het schuurstalvolume ten oosten van het erf dateert uit deze periode. Circa 1943 ondergaan vooral de landgebouwen belangrijke wijzigingen. Woonhuis gelegen aan een ruim gazon en met recent aangepaste stalling zie parement en muuropeningen. Verankerde, bruine baksteen boven een plint (niet bij de stalling) in gesinterde baksteen. Hoog zadeldak (mechanische pannen). Monumentale schuur in roodbruine, verankerde baksteen onder zadeldak (Vlaamse pannen) met lage er tegenaan gebouwde stalling onder half schilddak (Vlaamse pannen), gepekte plint.