Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

73897 resultaten


ID: 209391 | Bouwkundig element

Standbeeld Léon Claeys

Sint-Elooistraat (Zedelgem)
Aan de zuidgevel van de kerk een bronzen beeld op sokkel in blauwe hardsteen van Léon Claeys, medestichter van de parochie. Beeld ontworpen door de beeldhouwers "STEFAAN EN LIVIA DEPUYDT CANESTRARO 1965" zie opschrift op de sokkel. Léon Claeys wordt staande afgebeeld met zijn rechterhand steunend op een aambeeld.


ID: 209392 | Bouwkundig element

Beeld Moeder en Kind

Sint-Elooistraat (Zedelgem)
Aan de noordkant van de kerk een beeld van Moeder en Kind uitgevoerd in brons en beton op achthoekige bakstenen sokkel. Ontworpen door de beeldhouwers Stefaan Depuydt en Livia Canestraro.


ID: 209393 | Bouwkundig element

Beeldhouwwerk Solidariteit met het Zuiden

Sint-Elooistraat (Zedelgem)
Op het kerkplein staat de beeldbepalende sculptuur "Solidariteit met het Zuiden" van Paul Perneel (Jabbeke), opgetrokken in blauwe hardsteen en ingehuldigd op 29 juni 2006.


ID: 209394 | Bouwkundig element

Vrije basisschool De Leeuw

Sint-Elooistraat 25 (Zedelgem)
Opgericht in 1950 als jongensschool ten behoeve van de groeiende wijk Sint-Elooi. Architect Antoine Dugardyn (Brugge) ontwerpt een schoolgebouw met feestzaal. Oranje baksteenbouw onder schilddak (mechanische pannen), grote rechthoekige ramen onder doorlopende latei.


ID: 209398 | Bouwkundig element

Burgerhuis uit het interbellum

Sint-Laurentiusstraat 18 (Zedelgem)
Volgens kadastergegevens opgetrokken circa 1937 op het erf en door de toenmalige eigenaar, landbouwer André Rommel, van de Sint-Laurentiushoeve (zie nrs. 20-22). Oranje baksteenbouw met geelbakstenen gevel (streklagen) boven lage, bruinbakstenen plint en onder zadeldak (mechanische pannen). Strak uitgewerkte, driezijdige erker op de verdieping met aansluitend balkon met buisleuning. Rechthoekige muuropeningen onder gevelbrede, gecementeerde lateien. Verhoogde begane grond, bewaarde deur met blauwhardstenen buitentrapje, in portiek met afgeronde zijkanten in verticaal metselwerk en onder betonnen luifel.


ID: 209399 | Bouwkundig element

Sint-Laurentiushoeve

Sint-Laurentiusstraat 20-22 (Zedelgem)
Rijhuizen van circa 1840 aan de straat in bruine, verankerde baksteen onder zadeldak (zwarte, mechanische pannen). Het dak is later verhoogd, nummer 24 heeft nog de oorspronkelijke dakhelling.


ID: 209401 | Bouwkundig element

Dorpswoning

Sint-Laurentiusstraat 24 (Zedelgem)
Halfvrijstaand dubbelhuis van twee bouwlagen en vijf traveeën onder zadeldak met dakschild (zwarte, mechanische pannen). Op de Ferrariskaart (1770-1778) staat hier bebouwing, op een kadastrale kaart (1808-1810) en op het primitief kadasterplan (circa 1830) ziet men identieke opstelling op de plaats van de huidige nrs. 20-24, namelijk een woonhuis aan de straatkant en een achterin gelegen landgebouw. In 1840 registreert het kadaster een vervanging van het woonhuis door drie aaneengesloten wooneenheden (samen met het huidige nrs. 20-22). Nr. 24 heeft als enige van de drie huizen het oorspronkelijke dak en kordon behouden. Twee landgebouwen worden achteraan opgetrokken, respectievelijk vóór 1879 en 1908. Circa 1938 registreert het kadaster een uitbreiding achteraan het woonhuis. De cementering van de voorgevel, versierd met geometrische motieven, dateert wellicht uit deze periode. Eenvoudige, rechthoekige muuropeningen.


ID: 209397 | Bouwkundig element

Arbeiderswoning

Sint-Laurentiusstraat 51 (Zedelgem)
Halfvrijstaand, laag arbeidershuisje met voortuintje, volgens kadastergegevens daterend van circa 1908. Dubbelhuis onder zadeldak (mechanische pannen), witbeschilderde, verankerde baksteenbouw onder zadeldak (mechanische pannen) en boven een omlopende grijsbepleisterde plint. Rechthoekige muuropeningen, beluikte vensters met bewaard schrijnwerk met grote roedeverdeling. Laag bijgebouw onder pannen zadeldak achteraan dateert eveneens van 1908.


ID: 209431 | Bouwkundig element

Kapel De Noordwandeling

Snellegemsestraat (Zedelgem)
Kapel op de hoek met de Diksmuidse Heirweg. Opgericht in 1878 in opdracht van de toen 18-jarige Mathilde Rommel. Rode baksteen onder zadeldak (eternietleien) met achteraan op de nok een smeedijzeren kruisje. Voorgevel met gemetseld fronton, geprofileerde dakrand steunend op hoekpijlers. Rondboogdeur met bakstenen omlijsting, houten vleugeldeur met in het bovenlicht straalvormige roedeverdeling. In de zijgevels rondboogvensters met kleine roedeverdeling en straalvormige bovenlichten. Tegen de achtergevel een bakstenen, rondbogige kapelnis onder zadeldakje. Vóór de ingang plaveisel met cementtegels.


ID: 209422 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Administratief Centrum en gemeentepark

Snellegemsestraat 1 (Zedelgem)
Administratief Centrum, gerealiseerd in 2007 ter vervanging van het voormalige, nabijgelegen gemeentehuis en gemeentepark. Het ontwerp is van Snoeck & Partners uit Kortrijk. Sobere constructie met een onregelmatige rechthoek als plattegrond. Opgetrokken in paarse baksteen (streklagen) onder hellend plat dak. Gebruik van beton voor de vensteromlijstingen, de zuilen van de gaanderij en de schuin geplaatste platen voor de vensterzone op de verdieping. De westzijde met inkom onder de gaanderij is bijna gevelbreed beglaasd, evenals de verdieping. Omlopende beglazing op de begane grond aan de noord- en zuidgevel, laatstgenoemde maakt door de afwezigheid van andere muuropeningen een massieve indruk. De westgevel is opengewerkt door een drieledige vensterzone, omlopend aan de noordzijde.