Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

73897 resultaten


ID: 209999 | Bouwkundig element

Kunstwerk  Waailicht

Torhoutsesteenweg (Zedelgem)
Conceptueel kunstwerk zogenaamd "Waailicht" bestaande uit een roterende lantaarnpaal, van Honoré d'O.


ID: 210021 | Bouwkundig element

Kapel Onze-Lieve-Vrouw

Torhoutsesteenweg (Zedelgem)
Pijlerkapel in witbeschilderde zandsteen onder zadeldakje (natuurstenen daktegels). Spitsboognis met beeld van Maria met Kind.


ID: 210025 | Bouwkundig element

Kapel Onze-Lieve-Vrouw

Torhoutsesteenweg (Zedelgem)
Achterin gelegen kapel. Historisch verbonden met het goed "Ter Loo", maar in 1960-1962 verkocht samen met een perceel grond voor de oprichting van het Centrum voor Kunstmatige Inseminatie. Een eerste familiekapel zou opgericht zijn kort na 1671. Volgens de literatuur is de neogotische kapel opgericht in 1847 maar op de Ferrariskaart (1770-1778) staat reeds een kapel. Wellicht worden bij de bouw van de nieuwe kapel in 1847 delen van de oorspronkelijke hergebruikt. Het kadaster registreert in 1883 de nieuwe constructie van een kapel die meer dan drie jaar tevoren plaatsvond. Vermoedelijk werd de bestaande kapel herbouwd. Bruine baksteenbouw onder zadeldak (leien), gebruik van gele baksteen voor de hoekkettingen. Aflijnende tandlijst en kalkzandstenen lijst onder de dakrand. Deuropening met dubbele deur en vensters in de zijgevels met spitsboog en afgeschuinde dagkanten. Verzorgd metselwerk in zandsteen bij de (neo?)gotische roosvensters in voor- en achtergevel.


ID: 209435 | Bouwkundig element

Hoeve met bunker

Torhoutsesteenweg 100 (Zedelgem)
Achterin gelegen hoeve met losse bestanddelen rond een erf. Versierde, metalen hekken uit het interbellum. Boerenhuis ten noorden van het erf, teruggaand tot de 18de eeuw. Tegen deze woning is tijdens de Eerste Wereldoorlog een bunker opgetrokken. Monumentale dwarsschuur ten oosten van het erf, gedeeltelijk met houten beplanking boven een bakstenen sokkel.


ID: 209998 | Bouwkundig element

Bijgebouwen  De Watermolen

Torhoutsesteenweg 11 (Zedelgem)
De bouw van de herberg met watermolen zou teruggaan tot het einde van de 17de eeuw en verband houden met de drooglegging van de moerassige vijvers in de omgeving. De bebouwing wordt opgetrokken langs de toenmalige "Torhoutschen Brugghewegh", op de kruising met de Watermolenbeek. Omwille van het geringe verval van de beek wordt in 1727 de molenactiviteit gestaakt en het gebouw verder als herberg en hofstede uitgebaat. Bij een heraanleg en rechttrekken van de bocht in 1956 wordt de herberg met woonhuis afgebroken. De bijgebouwen blijven behouden. Witbeschilderde en verankerde bakstenen gebouwen onder zadeldaken (Vlaamse pannen) omgeven door grasvelden. Dwarsschuur met asemspleten en stallingen.


ID: 209436 | Bouwkundig element

Hof ter Zuytweghe met bunker

Torhoutsesteenweg 114 (Zedelgem)
Hoeve met losse bestanddelen rond een onverhard erf, toegankelijk via een aarden oprit. De hoeve staat reeds aangegeven op de Ferrariskaart. Ten noorden van het erf bevindt zich het woonhuis, eventueel in kern teruggaand tot de 18de eeuw, en ten noorden en ten zuiden twee schuurstalvolumes van circa 1892. Op de hoeve is nog een bunker uit de Eerste Wereldoorlog aanwezig, die deel uitmaakte van het munitiedepot. Witbepleisterde en verankerde baksteenbouw onder zadeldak (Vlaamse pannen) en boven een gepekte plint. Ten noorden en ten zuiden twee schuurstalvolumes van circa 1892. Bruine, verankerde baksteenbouw onder zadeldaken (Vlaamse pannen).


ID: 209437 | Bouwkundig element

Burgerhuis

Torhoutsesteenweg 204 (Zedelgem)
Halfvrijstaande burgerwoning. Volgens kadastergegevens worden eerst circa 1910 de twee rechtertraveeën opgetrokken en circa 1933 de poorttravee toegevoegd en vermoedelijk de gevel aangepast. Gevel in oranje baksteen boven een gecementeerde plint, linkertravee eindigend op een puntgevel. Rechthoekige muuropeningen met afgeschuinde bovenhoeken onder witbepleisterde lateien. Boven de poort een driezijdige erker op consoles.


ID: 210019 | Bouwkundig element

Herberg en tolhuis Heidelberg

Torhoutsesteenweg 26 (Zedelgem)
Herberg met afspanning en één van de tolbarelen met tolhuis van de Torhoutsesteenweg in gebruik vanaf 1763. Bouwsporen in de zijgevel van een lager volume met vlechtingen doen een oudere (17de-eeuwse?) kern vermoeden.


ID: 209440 | Bouwkundig element

Villa Ter Wilge

Torhoutsesteenweg 275A (Zedelgem)
Villa met garage gelegen in een ruime, beboomde tuin, zogenaamd "Ter Wilge" zie smeedijzeren opschrift aan de voorgevel. Volgens kadastergegevens circa 1942 opgetrokken door Jerôme Claeys, lid van het Claeysimperium. Grote villa op onregelmatige plattegrond, gebouwd in gele baksteen onder schilddak (zwarte, mechanische pannen) met brede dakranden. Halfronde erkers aan de voorgevel, met erboven een metalen balustrade en tegen de linkerzijgevel.


ID: 209441 | Bouwkundig element

Villa

Torhoutsesteenweg 277 (Zedelgem)
Gelegen in een ruime, beboomde tuin. Volgens kadastergegevens circa 1933 opgetrokken door Rémi Claeys, lid van het Claeysimperium in Zedelgem. . Het huis wordt circa 1941 naar achteren uitgebreid. Witbeschilderde baksteenbouw met vooruitspringende rechtervleugel onder schild- en zadeldak (zwarte, mechanische pannen) boven een plint in blauwe hardsteen. Centrale, licht vooruitspringende inkomtravee met portaal. Rechtertravee met tuittop met bekonende bol, driezijdige erker onder half schilddak (leien) op de begane grond van de rechtertravee. Zeshoekig hoektorentje onder ingesnoerde naaldspits (leien), de hoeken worden benadrukt door gevelhoge muurbanden.