Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

73897 resultaten


ID: 84163 | Bouwkundig element

Burgerhuis

Dijkstraat 44 (Zele)
Deels vrijstaand burgerhuis gebouwd in 1882. Vanaf 1921 bewoond door kunstschilder Pieter Gorus, die zijn atelier in het aanpalende gebouw nummer 46 onderbracht. Vrij hoog en rijzig enkelhuis in neoclassicistische stijl, van drie traveeën en twee verdiepingen onder een pannen zadeldak.


ID: 84164 | Bouwkundig element

Burgerhuis van voormalige hoeve en olieslagerij

Dijkstraat 46 (Zele)
Burgerhuis van oorspronkelijk hoeve en olieslagerij uit 1836. Ruim burgerhuis van vier traveeën en twee bouwlagen onder een pannen zadeldak met aflijnende houten kroonlijst op modillons. Vandaag blijft alleen het burgerhuis nog bewaard.


ID: 84165 | Bouwkundig element

Pakhuis

Dijkstraat 54 (Zele)
Pakhuis, nu horende bij taverne - restaurant Den Anker. Huidig gebouw in het begin van de 19de eeuw opgetrokken. Doorheen de jaren gebruikt als opslagplaats voor tal van materialen. Massief bakstenen gebouw van acht traveeën en anderhalve bouwlaag onder een links afgewolfd pannen zadeldak, met steunberen tegen de linker zijgevel, schietankers en drie zolderluiken op de bovenverdieping.


ID: 84167 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Dijkstraat 60 (Zele)
Achterin gelegen boerenhuis, onderdeel van hoeve met losse bestanddelen, aanvankelijk personeelswoning van herberg Den Anker, later omgevormd tot boerderij. Borenwoning van negen traveeën en één bouwlaag onder pannen zadeldak, samengesteld uit twee woningen. In kern mogelijk opklimmend tot de 18de eeuw.


ID: 83920 | Bouwkundig element

Villa Eugeen Burm met bijgebouw

Dijkstraat 7 (Zele)
De vrijstaande villa in landelijke cottagestijl uit 1902, is gelegen aan de Scheldedijk in een uitgestrekte en mooi onderhouden tuin waarin ook nog enkele bedrijfsgebouwen in aangepaste stijl. Het opvallende dienstgebouw in cottagestijl ingeplant aan de straatkant dateert van 1903-1905. Aan de straat wordt de tuin afgesloten door een lange bakstenen muur, en een opvallend ijzeren hek in art-nouveaustijl tussen stijlen van zandsteen.


ID: 84168 | Bouwkundig element

Café 't Scheepken

Dijkstraat 88 (Zele)
Café, ingeplant op een spievormig perceel op de straathoek met Heirbaan. Volgens literatuurgegevens reeds in de tweede helft van de 19de eeuw ingericht als café en voorheen met bolbaan en schrijnwerkerij. Huidig gebouw met twee zichtgevels, volgens kadasterarchief opgetrokken circa 1884 en tijdens het interbellum voorzien van huidig voorkomen.


ID: 84169 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Dijkstraat 90 (Zele)
Hoeve gelegen tussen Dijkstraat en Heirbaan, ingeplant op een site die volgens historisch kaartmateriaal in 1775 eigendom was van de Abdij van Baudelo en verpacht werd.


ID: 89691 | Bouwkundig element

Dorpswoning

Dokter Armand Rubbensstraat 10 (Zele)
Zeer eenvoudige dorpswoning van één bouwlaag en drie traveeën onder pannen zadeldak; laatste voorbeeld van de vroegere kleinschalige dorpsbebouwing in de straat, in kern minstens opklimmend tot het tweede kwart van de 19de eeuw.


ID: 84170 | Bouwkundig element

Burgerhuis

Dokter Armand Rubbensstraat 12 (Zele)
Vrij breed burgerhuis van twee bouwlagen en vijf traveeën onder pannen zadeldak met links aanpalend lager poortgebouw. Neoclassicistisch dubbelhuis, met C-vormige plattegrond volgens het kadasterarchief gebouwd in 1866 ter vervanging van een kleiner gebouw.


ID: 84171 | Bouwkundig element

Herenhuis

Dokter Armand Rubbensstraat 18 (Zele)
Achterin gelegen vrijstaand herenhuis met voortuin en gekasseide oprit, aan de straat afgesloten door ijzeren hekwerk. Monumentale woning met U-vormige plattegrond, bestaande uit een hoofdgebouw met dubbelhuisopstand van zes traveeën en twee bouwlagen onder een schilddak én een afzonderlijk poortgebouw, naar kadasterarchief, het resultaat van een volledige heropbouw in 1866.