1407 resultaten
ID: 304252 | Landschappelijk element
Bellestraat, Kouterbaan, Lange Molenstraat, Leo Duboisstraat (Lebbeke)
Op een pleintje waar vier wegen op uitkomen werd in 1919, na het beëindigen van de Eerste Wereldoorlog, een vredesboom geplant. In 2005 werd beslist om veiligheidsredenen de linde te vellen. Een nieuwe lindeboom werd op dezelfde plaats aangeplant.
ID: 303942 | Landschappelijk element
Kasteeldreef (Lede)
In het park van het voormalige Koninklijk Gesticht van Mesen staan nog een aantal relicten van de oorspronkelijke tuinaanleg. Deze opgaande linde aan de rand van het park vormt daar een voorbeeld van.
ID: 300034 | Landschappelijk element
Nerumweg 1 (Lede)
Langs de Nerumweg, in de scherpe hoek van een woonkavel, staat op een apart perceel een opgaande linde. In de boom werd zichtbaar van op de weg een boomkapel opgehangen.
ID: 300803 | Landschappelijk element
Oordegemdorp (Lede)
Op het dorsplein van Oordegem staat vlakbij de parochiekerk Sint-Martinus een winterlinde. De opgaande boom staat bij een oorlogsmonument en is vermoedelijk de vervanger van de vredesboom die hier oorspronkelijk geplant werd na de Eerste Wereldoorlog.
ID: 300033 | Landschappelijk element
Solegemweg (Lede)
Langs de Solegemweg, in de hoek van een weide, staat een geknotte linde. In de boom werd zichtbaar van op de weg een boomkapel opgehangen.
ID: 24314 | Bouwkundig / Landschappelijk element
Groene Jagerstraat 8 (Ledegem)
Calvarie op kunstmatig heuveltje beschaduwd door twee lindebomen. Gecementeerd kruis geflankeerd door beelden van Maria en Johannes, opgericht op basement van gecementeerde puinsteen, trap van kasseistenen; vermoedelijk na de Eerste Wereldoorlog.
ID: 24317 | Bouwkundig / Landschappelijk element
Hemelhoek (Ledegem)
Op splitsing gelegen wegkapel beschaduwd door twee jonge lindebomen; van 1954.
ID: 24279 | Bouwkundig / Landschappelijk element
Kleine Izegemsestraat, Steenbeekpad (Ledegem), Rommelen (Wevelgem)
Rechthoekig gebouwtje onder leien zadeldak. Bakstenen puntgevel met schouderstukken op arduinen plint; top met lichtgleuf. Kapel beschaduwd door lindes.
ID: 24320 | Bouwkundig / Landschappelijk element
Kleine Moorsleedsestraat 12 (Ledegem)
Losse bakstenen bestanddelen volgens jaarstenen daterend uit het vierde kwart van de 19de eeuw en het tweede kwart van de 20ste eeuw, rondom een deels gebetonneerd erf. Erftoegang ten noordoosten via gietijzeren hek, beschaduwd door drie majestueuze knotlinden met rechts Mariakapelletje.
ID: 300053 | Landschappelijk element
Sint-Kwintens-Lennik (Lennik)
Tussen de kerk en het kerkhof van Eizeringen staat een dreefje van 13, in oorsprong vermoedelijk 14, zomerlindes. Ze werden laag gekandelaard (tot 3-4 m) en geleid. Naar verluidt zou deze aangeplant zijn door Guustaaf Van der Meulen (1905-1951), vermoedelijk tijdens het interbellum. Eén van de bomen werd vermoedelijk al ingeboet. Deze heeft een gelijkaardige omtrek als de andere bomen, maar een dunnere schors. De omtrek van de bomen varieert tussen 72 en 120 cm, met een gemiddelde omtrek van circa 86 cm.