Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

73897 resultaten


ID: 84121 | Bouwkundig element

Scheldeschuur

Pieter Gorusstraat (Zele)
Vroegere opslagplaats en later kolenmagazijn horende bij de woning Rosseels. Parallel aan de straat ingeplante schuur opgetrokken circa 1855, van tien traveeën en met kopgevel gericht naar de Dijkstraat.


ID: 84116 | Bouwkundig element

IJskelder

Pieter Gorusstraat 24 (Zele)
IJskelder in afgesplitst deel van vroegere tuin die oorspronkelijk hoorde bij het burgerhuis van de familie Rosseels. Achterin gelegen bakstenen constructie waarvan het bouwjaar niet gekend is. Volgens literatuurgegevens gebouwd in de jaren 1850 als onderdeel van een fraaie lusttuin en tot 1914 in gebruik. Volgens het kadasterarchief ijskelder pas in 1894 opgetrokken.


ID: 84117 | Bouwkundig element

Burgerhuis

Pieter Gorusstraat 30-32 (Zele)
Burgerhuis in neoclassicistische stijl van vier traveeën en twee bouwlagen, inmiddels met ontpleisterde voorgevel op een hardstenen plint, volgens datumsteen in deurlatei woning in 1837, gelijktijdig met aanpalend pand nummer 34 opgetrokken.


ID: 84118 | Bouwkundig element

Burgerhuis

Pieter Gorusstraat 34 (Zele)
Breed burgerhuis van twee bouwlagen en vijf traveeën onder pannen zadeldak, gelijktijdig met het aanpalend pand nummers 30-32 in 1837 opgetrokken. Onderkelderd dubbelhuis met de typische opbouw en strakke ritmering van een wat grotere burgerwoning in neoclassicistische stijl.


ID: 84120 | Bouwkundig element

Woning Rosseels

Pieter Gorusstraat 36 (Zele)
Burgerhuis, opgetrokken in 1866, wellicht gelijktijdig met de vergroting van het aanpalende pakhuis rechts. Eenvoudige baksteenbouw van vier traveeën en twee bouwlagen onder pannen zadeldak, links geflankeerd door een poortgebouw onder een doorlopende aflijnende houten kroonlijst op modillons.


ID: 84122 | Bouwkundig element

Herberg Den Anker

Pieter Gorusstraat 38 (Zele)
Het huidige gebouw is volgens de neoclassicistische stijlkenmerken in de eerste helft van de 19de eeuw opgetrokken, wellicht ter vervanging van een oudere constructie. Hoekpand opgevat als een burgerhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder pannen zadeldak.


ID: 84124 | Bouwkundig element

Sint-Rochuskapel

Raakstraat (Zele)
Wegkapel schuin ingeplant op hoekperceel aan de Raak- en Elststraat deels beplant met lindebomen en afgezoomd door een lage haag, in 1952 ten gevolge van urbanisatiewerken volledig heropgebouwd.


ID: 84123 | Bouwkundig element

Villa

Raakstraat 10 (Zele)
Charmante villa in cottagestijl volgens bouwaanvraag van 1949 naar ontwerp van architect Georges Masure. Kleine voortuin met lage afsluiting in breuksteen, typerend voor de bouwperiode.


ID: 84218 | Bouwkundig element

Kruiskapel

Rijkenhoek (Zele)
Kruiskapel gebouwd in 1873 naar een ontwerp van onderpastoor Felix De Veirman, ter vervanging van een oudere Calvarie, die door een storm vernield was. Neogotische bakstenen kapel onder zadeldak met rode dakpannen, op de vier hoeken gesteund door overhoeks geplaatste bakstenen steunberen.


ID: 84128 | Bouwkundig element

Mariakapelletje aan staak

Rinkhout (Zele)
Mariabeeld met Kind in beglaasd houten kapelletje met 20ste-eeuws voorkomen, aan een betonnen staak .