Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

73897 resultaten


ID: 84146 | Bouwkundig element

Kapel van de Heilige Wivina

Veldeken (Zele)
Rechthoekige kapel met vlakke koorsluiting onder zadeldak met kleine houten dakruiter, bekroond met ijzeren kruis. Voormalig woonhuisje, minstens sedert 1887 kapel. In 1978 werd de kapel een tweetal meter verkleind.


ID: 84148 | Bouwkundig element

Kapel Onze-Lieve-Vrouw van Banneux

Veldekensstraat (Zele)
Kapel met gekasseid voorplein aan weerszijde begrensd door een schuin geplaatste haag. Kapel opgericht naar ontwerp van architect Robert De Brabander in 1958 ter vervanging van een iets verder gelegen kapel toegewijd aan Maria ter Nood.


ID: 84147 | Bouwkundig element

Villa

Veldekensstraat 112 (Zele)
Villa met voortuin, volgens bouwaanvraag van 1938, naar ontwerp van de Zeelse architect Adolf Keppens. Wat achterin gelegen geel bakstenen diephuis van twee bouwlagen onder een overstekend pannen schilddak. Lage gemetste voortuinafsluiting in zelfde materialen en kleur als het woonhuis, met twee gesmeed ijzeren hekkens in art-decostijl.


ID: 84149 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Veldekensstraat 274 (Zele)
Hoeve met L-vormig geschikte losse bestanddelen met ruim verankerd bakstenen boerenwoning uit 1851 van zeven traveeën en één bouwlaag onder zadeldak. Midden 19de-eeuwse aanhorigheden met een blinde muur aan de straatzijde. Deels verhard voorerf toegankelijk via een ijzeren voetgangershekje en een tweedelig ijzeren hek met flankerende hardstenen schamppalen.


ID: 84151 | Bouwkundig element

Heilige Ritakapel

Vlietstraat (Zele)
Eenvoudig bakstenen kapelletje met rechthoekige plattegrond onder een overstekend zadeldak met vlakke koorsluiting en blinde gevels, op 15 juni 1950 door de pastoor ingezegend.


ID: 84153 | Bouwkundig element

Directeurswoning N.V. Zeelsche Weverij

Weverijstraat 16 (Zele)
Half vrijstaand villaatje aan het einde van de doodlopende straat, volgens bouwaanvraag gebouwd in 1927 als directeurswoning van de N.V. Zeelsche Weverij naar ontwerp van architect Adolf Keppens en behorende tot één van zijn eerste realisaties.


ID: 84157 | Bouwkundig element

Rij van vier arbeiderswoningen

Wezepoelstraat 129-135 (Zele)
Volgens kadastergegevens gaat deze huizenrij terug op een midden 19de-eeuws ensemble met L-vormige plattegrond, waarvan het erf en de stal ingekort werd bij de aanleg van de afsnijding van de Bosstraat eind de jaren 1930. Zeer eenvoudige éénlaagse huizenrij van twee en drie traveeën, met enkel- en dubbelhuisopstand onder een doorlopend pannen zadeldak.


ID: 84154 | Bouwkundig element

Burgerhuis

Wezepoelstraat 69 (Zele)
Alleenstaand burgerhuis, volgens kadastergegevens uit het derde kwart van de 19de eeuw en teruggaand op een hoeve waarvan een rest van de vervallen bedrijfsgebouwen nog op het bijhorende omringende erf staan. Burgerhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder een pannen schilddak met een voor de bouwperiode kenmerkende gevelopbouw en -afwerking.


ID: 84158 | Bouwkundig element

Gemeentelijke begraafplaats

Zevensterrestraat (Zele)
Dodenakker in 1891 ingeplant op zeer groot L-vormig terrein. Oudste gedeelte ten westen is deels omgeven door een muur en haag en toegankelijk via een schuin geplaatst ijzeren hekken. De vergroting uit 1958, situeert zich ten oosten. Er werd voorzien in de bouw van een tweede hoofdingang met woning en dodenhuisje in villastijl en de oprichting van een calvariekruis.


ID: 84159 | Bouwkundig element

Winkel

Zwaanstraat 22 (Zele)
Handelspand in rijhuis van twee bouwlagen uit het interbellum. Brede winkelpui met uitgespaarde deurportiek en bovenlicht met structuurglas en kleine roedeverdeling. Omlijstend parement van zwarte geglazuurde vierkante tegels met geel opschrift, typisch voor de bouwperiode.