Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

73897 resultaten


ID: 33033 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein van Zonnebeke

Berten Pilstraat 5A, 5C, Ieperstraat 5 (Zonnebeke)
Het kasteeldomein van Zonnebeke bestaat uit een wederopbouwkasteel uit 1924, samen met een conciërgewoning, hengelhuisje, park met kasteelvijver en een omheiningsmuur met ingangspoort. Daarnaast omvat het domein het landhuis Bloemendaele, dat in 1933 in opdracht van kasteelheer Emmanuel Iweins voor zijn dochter werd opgetrokken. Dit leidde tot een feitelijke tweedeling van het kasteeldomein. De hereniging van beide parken gebeurde na de aankoop van beide helften door de gemeente (in 1982 en 2011) en een ingrijpende heraanleg in 2013.


ID: 33016 | Bouwkundig element

Landhuis Zonnedaele

Berten Pilstraat 5C (Zonnebeke)
Landhuis van 1933, gelegen ten zuiden van en palend aan het kasteeldomein. Naar verluidt, bouwtrant - voornamelijk bedaking - geïnspireerd op een huis uit de Cévennes (Frankrijk) afgebeeld in "La vie à la campagne".


ID: 33014 | Bouwkundig element

Directeurswoning van de gemeenteschool

Berten Pilstraat 6 (Zonnebeke)
Directeurswoning van de gemeenteschool naar ontwerp van architect H. Hoste van 1922; gevelplaat herinnerend aan het vooroorlogse geboortehuis (1885) van priester-historicus V. Pil. Enige restant van het door Hoste ontworpen modernistische schoolcomplex met vier klassen, bureel en woning; eerste, groter ontwerp (1920) door de gemeenteraad om financiële redenen afgekeurd.


ID: 33015 | Bouwkundig element

Dorpswoning

Berten Pilstraat 8 (Zonnebeke)
Laag dubbelhuis van vijf traveeën onder zadeldak, gelegen tegenover zijtoegang van het voormalig kasteeldomein Iweins.


ID: 305017 | Bouwkundig element

Gedenksteen militaire slachtoffers

Beselareplaats (Zonnebeke)
Gedenksteen, gerealiseerd door A. Luyten en zoon, ter herinnering aan de militaire slachtoffers uit de Eerste Wereldoorlog, ingehuldigd in 1927.


ID: 33071 | Bouwkundig element

Gemeentehuis van Beselare

Beselareplaats 3, 3A (Zonnebeke)
Enkelhuis van drie traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak op houten modillons en schoorstukken; onderbroken door dakkapellen onder leien zadeldaken, onder meer bekroond door heksen. Rode baksteenbouw; arduin voor plint, onderdorpels en sluitstenen van de rondbogige muuropeningen.


ID: 213313 | Bouwkundig element

Gedenkzuil 7th Royal Artillery Division 1917

Beselarestraat (Zonnebeke)
Gelegen langs de Beselarestraat, vlakbij huisnummer 40, op circa 1 kilometer ten oosten van de kerk van Zonnebeke, op circa 400 meter ten zuiden van het gehucht Broodseinde.


ID: 33072 | Bouwkundig element

Hoeve

Beselarestraat 159 (Zonnebeke)
Hoeve naar verluidt heropgebouwd in de jaren 1928, getypeerd door enkele minder streekeigen elementen zoals zadeldaken met wolfseinden en banden van witte sierbaksteen; voorts echter aansluitend bij de traditionele hoevebouw.


ID: 33073 | Bouwkundig element

Eclectisch herenhuis

Beselarestraat 227 (Zonnebeke)
Eclectisch herenhuis van drie traveeën en twee bouwlagen onder mansardedak (nok parallel aan de straat, mechanische pannen + kunstleien) doorbroken door getrapte dakvensters. Aangepast ontwerp van architect E. Van Belle (Brugge) van 1920.


ID: 33074 | Bouwkundig element

Eenheidsbebouwing van dorpswoningen

Beselarestraat 260-264 (Zonnebeke)
Eenheidsbebouwing, uit het begin van de jaren 1920. Lage enkelhuizen in spiegelbeeld van elk twee traveeën onder mansardedak met gekoppelde dakvensters in tuitgevel met muurvlechtingen.