Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

73897 resultaten


ID: 33083 | Bouwkundig element

Hoeve

Geluwestraat 65 (Zonnebeke)
Hoeve naar verluidt heropgebouwd in de jaren 1924-1925 op de vooroorlogse plaats, echter niet naar het vroegere type zijnde met langgestrekt boerenhuis. Vermoedelijk naar ontwerp van architect V. Degand.


ID: 33147 | Bouwkundig element

Boerenwoning

Goudbergstraat 1 (Zonnebeke)
Hoeve naar verluidt heropgebouwd in 1924 op de vooroorlogse plaats echter met andere schikking. Gaaf bewaarde boerenwoning aanleunend bij de regionale 19de-eeuwse hoevebouw. Ten oosten toegangshek tussen bakstenen hekpijlers.


ID: 33148 | Bouwkundig element

Wederopbouwhoeve

Goudbergstraat 2 (Zonnebeke)
Meer kwaliteitsvolle wederopbouwhoeve grosso modo aanleunend bij de regionale hoevebouw, echter met overaccentuering van de streekeigen bouwelementen. Langgestrekt boerenhuis bestaande uit een woongedeelte en een stal.


ID: 302084 | Bouwkundig element

Duitse militaire post Flandern I Stellung

Groenestraat (Zonnebeke)
Restanten van een Duitse bunker van de 'Flandern I - Stellung' uit de Eerste Wereldoorlog.


ID: 308158 | Bouwkundig element

Wederopbouwhoeve Thames Farm

Groenestraat 18 (Zonnebeke)
Kleine wederopbouwhoeve met boerenwoning, stallen en dwarsschuurtje in langgestrekte opstelling. De hoevenaam Thames Farm is afgeleid van de naam op militaire stafkaarten uit de Eerste Wereldoorlog en verwijst ook naar de nabijgelegen Duitse bunker Thames farm van begin 1917. De hoeve werd na de oorlog heropgebouwd met een gewijzigde opstelling. In deze eenvoudige baksteenarchitectuur vormt de getrapte laaddeur een opvallend regionalistisch element. Aan de straat geven ijzeren hekken tussen betonnen pijlers toegang tot de hoeve. Het kleine erf is aan de noordzijde afgelijnd met een haag en gemarkeerd door een solitaire fruitboom.


ID: 214091 | Bouwkundig element

Duitse mitrailleurpost Flandern I Stellung

Groenestraat 5 (Zonnebeke)
Duitse mitrailleurpost die deel uitmaakte van de "Flandern I-Stellung", een Duitse stelling die hier tegen het einde van 1916 - begin 1917 uitgebouwd werd.


ID: 33028 | Bouwkundig element

Sint-Antoniushoeve

Grote Molenstraat 10 (Zonnebeke)
Wederopbouwhoeve, van het type afspanning, teruggaand op de regionale hoevebouw. Losse bestanddelen omvatten een vrijstaand laag boerenhuis en L-vormige stal- en schuurvleugel respectievelijk ten noordwesten en ten zuiden van het erf.


ID: 33156 | Bouwkundig element

Wederopbouwhoeve

Grote Roeselarestraat 22 (Zonnebeke)
Wederopbouwhoeve grosso modod aanleunend bij de regionale hoevebouw. losse, lage bestanddelen U-vormig opgesteld rondom een begrint erf met geplaveide en bakstenen stoepen.


ID: 33029 | Bouwkundig element

Parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw

Ieperstraat (Zonnebeke)
Enig voorbeeld in de West-Vlaamse frontstreek van een heropgebouwde kerk getuigend van een modernistische aanpak, naar ontwerp van architect Huib Hoste van 1921; voltooid in 1924 en beschouwd als de eerste moderne kerk in Belgiƫ. Een in wezen traditioneel kerktype, echter aangepast door een zichtbare toepassing van nieuwe materialen en technieken, zie betonnen overspanning, een verregaande versobering van de ruimtegeleding en een voorzichtige introductie van nieuwe decoratieve patronen.


ID: 213315 | Bouwkundig element

Gedenksteen militaire en burgerlijke doden

Ieperstraat (Zonnebeke)
Gemeentelijk oorlogsgedenkteken voor de slachtoffers uit de Eerste en Tweede Wereldoorlog. Het gedenkteken, van de hand van A. Luyten en zoon, werd ingehuldigd in 1925.