Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

73897 resultaten


ID: 201183 | Bouwkundig element

Zantvoorde British Cemetery

Kruisekestraat (Zonnebeke)
Britse militaire begraafplaats met doden uit de Eerste Wereldoorlog naar ontwerp van Ch. Holden en W.H. Cowlishaw. Het betreft een rechthoekige, grotendeels ommuurde begraafplaats, aangelegd in verschillende niveaus, met een toegangsgebouw, 'Cross of Sacrifice' en 'Stone of Remembrance', getooid met opgaande bomen. De graven liggen verspreid over zes symmetrisch aangelegde perken.


ID: 201178 | Bouwkundig element

Polygon Wood Cemetery

Lange Dreve (Zonnebeke)
Britse militaire begraafplaats, tijdens de oorlog aangelegd bij een Duitse begraafplaats in het Polygoonbos. De begraafplaats, ontworpen door Ch. Holden en W.C. Von Berg, vormt een historisch en architecturaal geheel met Buttes New British Cemetery. Het betreft een kleine, zeshoekige ommuurde begraafplaats, in twee niveaus aangelegd, met een 'Cross of Sacifice' op het graspad. De graven zijn onregelmatig aangelegd. Het geheel wordt getooid met bloemperken en opgaande bomen.


ID: 201179 | Bouwkundig element

Buttes New British Cemetery met gedenktekens

Lange Dreve (Zonnebeke)
Britse militaire begraafplaats, na de Eerste Wereldoorlog aangelegd in het Polygoonbos. De begraafplaats hangt historisch en architecturaal samen met het vlakbij gelegen Polygon Wood Cemetery. Beiden werden ontworpen door Ch. Holden en W.C. Von Berg. Buttes New British Cemetery betreft een grotendeels ommuurde begraafplaats met aan noordoostelijke zijde een heuvel met gedenkteken voor de 5de Australische divisie in de vorm van een obelisk en aan zuidwestelijke zijde het New Zealand Memorial to the Missing in de vorm van een open zuilengaanderij gevat tussen een kubusvormige hall. De begraafplaats wordt verder gekenmerkt door een 'Stone of Remembrance' en symmetrisch aangelegde perken met rijen witte grafstenen.


ID: 213447 | Bouwkundig element

Duitse bunker Scott Post

Lange Dreve (Zonnebeke)
Duitse bunker, opgetrokken na de Tweede Slag bij Ieper en veroverd op 26 september 1917 door Australische eenheden, die de bunker met de naam 'Scott Post' bedachten.


ID: 213581 | Bouwkundig element

Nieuw-Zeelandse schuilplaats (2) Polygoonbos

Lange Dreve (Zonnebeke)
Eén van twee gelijkaardige kleine betonnen militaire postjes te midden van het Polygoonbos, tijdens de Eerste Wereldoorlog opgetrokken door Nieuw-Zeelandse eenheden.


ID: 213623 | Bouwkundig element

Restanten Duitse betonnen militaire post Polygoonbos

Lange Dreve (Zonnebeke)
Restanten van een betonnen militaire constructie, tijdens de Eerste Wereldoorlog in het Polygoonbos opgetrokken door Duitse troepen.


ID: 213641 | Bouwkundig element

Nieuw-Zeelandse schuilplaats (1) Polygoonbos

Lange Dreve (Zonnebeke)
Eén van twee gelijkaardige kleine betonnen militaire postjes te midden van het Polygoonbos, tijdens de Eerste Wereldoorlog opgetrokken door Nieuw-Zeelandse eenheden.


ID: 33047 | Bouwkundig element

Beukhof

Lange Dreve 8 (Zonnebeke)
Langgestrekt hoevetje in de wederopbouwtrant van de eigendommen Iweins zie onder meer typerende bedaking met overstekende randen en windborden; teruggaand op de regionale hoevebouw zie opstelling-indeling, materialen en aanplanting.


ID: 33049 | Bouwkundig element

Sint-Lucasschool

Langemarkstraat 1 (Zonnebeke)
Sint-Lucasschool, gebouwd in 1920-'22 op initiatief van de toenmalige pastoor G. Lammens, pionier van de wederopbouw te Zonnebeke. Bakstenen neogotisch hoekgebouw van één à twee bouwlagen onder zadel- of plat dak, waarvan de trapgevels en het hoektorentje herinneren aan het vooroorlogse gemeentehuis. Grote raamoppervlakken typerend voor het traditionele schoolgebouw uit het vierde kwart van de 19de eeuw - eerste kwart van de 20ste eeuw.


ID: 33057 | Bouwkundig element

Noordhof

Langemarkstraat 105 (Zonnebeke)
Aan de straat gelegen hoeve, heropgebouwd in 1922-'23 naar ontwerp van architect G. Hutsé, echter vereenvoudigde architecturale uitwerking; teruggaand op de regionale 19de-eeuwse hoevebouw. Losse bestanddelen rondom een begrind erf; boerenburgerhuis, lage stalvleugel en dwarsschuur respectievelijk ten noordoosten, zuidoosten en noordwesten; drenkplaats ten zuiden.