Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

73897 resultaten


ID: 33167 | Bouwkundig element

Eclectisch burgerhuis

Molenstraat 56 (Zonnebeke)
Eclectisch burgerhuis van vier traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak, daterend van de jaren 1920. Rechts, dakvenster met halsgevel onder gebogen fronton. Rechthoekige erker met bekronend balkon, rustend op consoles, boven korfboogvenster rechts.


ID: 33168 | Bouwkundig element

Herenhuis

Molenstraat 64 (Zonnebeke)
Breedhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak met drie houten dakkapellen. Houten gootlijst op consooltjes. Eclectische wederopbouwarchitectuur. Links poortgebouw van twee bouwlagen onder lager zadeldak, in aansluitende stijl.


ID: 308099 | Bouwkundig element

Wederopbouwhoeve met losse bestanddelen van 1922

Moorsledestraat 57 (Zonnebeke)
De boerenwoning met aansluitende dwarsschuur en de stallen resulteren in een L-vormige hoeveconfiguratie met losse gebouwen. De kleine schuur, uitzonderlijk aansluitend bij de woning, wijst op het verminderde belang van graanteelt vanaf het einde van de 19de eeuw. Kenmerkend voor de regionalistische baksteenarchitectuur zijn de ritmerende rondboogdeuren. Opvallend zijn de dakvensters met oculi en het jaartal 1922 in het dak van de woning.


ID: 213446 | Bouwkundig element

Duitse militaire post

Nachtegaalstraat 11 (Zonnebeke)
Betonnen militaire post, tijdens de Eerste Wereldoorlog opgetrokken door Duitse eenheden. De bunker omvat onder meer een mangat met koepel.


ID: 213582 | Bouwkundig element

Duitse militaire post

Nonnebossenstraat (Zonnebeke)
Duitse betonnen militaire post, tijdens de Eerste Wereldoorlog opgetrokken langs de 'Albrecht-Stellung'.


ID: 33169 | Bouwkundig element

Wederopbouwhoeve

Osselstraat 43 (Zonnebeke)
Wederopbouwhoeve, oorspronkelijk getypeerd door de minder gebruikelijke L-vormige en gesloten opstelling van de bestanddelen. Heden vrijstaande schuur met stal en wagenhuis, aansluitend bij de regionale hoevebouw met accentuering van de streekeigen bouwelementen. Ten zuiden, Mariakapelletje uit de jaren 1940.


ID: 33094 | Bouwkundig element

Hoeve

Oude Hondstraat 8 (Zonnebeke)
Hoeve heropgebouwd grosso modo naar ontwerp van architect M. Dujardin van 1921. Inbreng van een minder traditioneel element namelijk zijrisaliet met puntgevel in huiserfgevel, voorst aansluitend bij de regionale hoevebouw. Lage bestanddelen U-vormig opgesteld rondom een begrint erf met geplaveide stoepen, toegankelijk via gietijzeren hek; boerenhuis, schuur en afgezonderde tabaksast; drenkplaats ten zuidoosten.


ID: 33138 | Bouwkundig element

Geluveldmolen

Oude Komenstraat (Zonnebeke)
De Geluveldmolen is een standaardmolen met gesloten voet, die functioneerde als korenwindmolen. Omwille van zijn zeer slechte staat is de molen momenteel gedemonteerd.


ID: 213621 | Bouwkundig element

Restant Duitse militaire post

Oude Komenstraat (Zonnebeke)
Restant van een betonnen militaire constructie van Duitse makelij uit de Eerste Wereldoorlog, behorende tot de 'Geluvelt-Riegel', een flankerende stelling die vooral in 1917 onder leiding van het 'Landsturm-Infanterie-Regiment 39' aangelegd werd.


ID: 305396 | Bouwkundig element

Gedenkmuur Worcestershire Regiment 2nd Battalion

Oude Komenstraat (Zonnebeke)
Oorlogsgedenkteken ter herinnering aan het 2nd Battalion Worcestershire Regiment en hun rol tijdens de gevechten aan het begin van de Eerste Wereldoorlog. Het gedenkteken werd onthuld in 1925 en was ontworpen door de Ieperse architect Raphaël Speybrouck en uitgevoerd door F. Cassart.