Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

73897 resultaten


ID: 9790 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Amandus met omringend kerkhof

Sint-Eligiusplein (Zottegem)
Neoclassicistische kerk gelegen in omringend kerkhof met recente breukstenen muur en haag. Van de kerk uit de 12de eeuw bleef enkel het koor bewaard, aangepast in de 17de eeuw. De huidige kerk dateert van 1834.


ID: 9791 | Bouwkundig element

Herenhuis

Sint-Eligiusplein 1 (Zottegem)
Herenhuis van het dubbelhuistype, voorheen met twee bouwlagen van vijf traveeën onder zadeldak, uit de tweede helft van de 18de eeuw. Rechts, uitgebreid met drie traveeën in de 19de eeuw. Links, twee haakse wagenhuizen. Rechts, van het woonhuis, L-vormige aanhorigheid, uit de 19de eeuw. Ommuurde tuin met ijskelder.


ID: 9792 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Pastorie Sint-Amandusparochie met tuin

Sint-Eligiusplein 3-5 (Zottegem)
De pastorie is een dubbelhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen en Pas in 1856 werd een nieuwe pastorie opgetrokken. Het bepleisterd bakstenen dubbelhuis telt vijf traveeën en twee bouwlagen onder een schilddak en werd gebouwd in 1856. Het pand is gelegen in een deels ommuurde en deels omhaagde tuin. Links en rechts van het hoofdvolume werd in 1927 een bijgebouw van één travee en één bouwlaag onder een lessenaarsdak met trapgevel aan de straatzijde bijgebouwd.


ID: 9809 | Bouwkundig element

Ruime gesloten hoeve

Sint-Goriksstraat 2 (Zottegem)
Ruime gesloten hoeve met ommuurde boomgaard ten noorden, gelegen aan de hoek met het Kruiswaterplein. Voorheen aan de buitenzijde, witgeschilderde bakstenen gebouwen onder zadeldaken opgesteld rondom een rechthoekig gekasseid erf met vaalt. Boerenwoning van twee bouwlagen en vijf traveeën, met uitzicht uit het eerste kwart van de 19de eeuw; gesmeed ijzeren dakruitertje.


ID: 9810 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Pastorie Sint-Goriksparochie met tuin

Sint-Goriksstraat 4 (Zottegem)
Pastorie van 1877-1878, een pastorie van 1749 vervangend. Dubbelhuis met voortuintje en aansluitende achtertuin; drie traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak. Rechts, aanbouw onder schilddak.


ID: 9818 | Bouwkundig element

Parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw ten Hemelopneming met kerkhof

Sint-Hubertusplein (Zottegem)
Pseudobasiliek, gelegen op een hoogte met omringend, ommuurd kerkhof met een grote collectie aan 19de en 20ste-eeuwse graftekens; trappen aan westzijde. Van de gotische éénbeukige kerk uit de 13de eeuw zijn gebleven: koor, transept, kruisingstoren en vermoedelijk zuidelijke sacristi. Het driebeukig schip dateert uit de 18de eeuw. In 1776-1777, uitbreiding van schip met één travee.


ID: 9816 | Bouwkundig element

Boerenburgerhuis

Sint-Hubertusplein 20 (Zottegem)
Boerenburgerhuis van het dubbelhuistype van vijf traveeën en twee bouwlagen onder zadeldaken, uit eind 18de eeuw met recentere aanhorigheden, gegroepeerd rondom een onverharde binnenplaats; blikvanger in de noordoostelijke wand van de dorpskom. Ommuurd voortuintje met hekje met siervazen, drie bomen ervoor.


ID: 9873 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Martinus

Sint-Martinusplein (Zottegem)
Belangrijke kerk waarvan de oorsprong teruggaat tot de preromaanse tijd. Huidige plattegrond ontvouwt een gotische 13de-eeuwse westtoren, een gotisch driebeukig schip van vier traveeën, een hoger romaans koor van oorspronkelijk twee traveeën met halfronde apsis, een zuidelijke sacristie uit de 18de eeuw met 17de-eeuwse onderbouw en een zuidelijke bergruimte uit begin 19de eeuw in het verlengde van de zuidelijke zijbeuk.


ID: 9759 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Paulus Bekering met kerkhof

Sint-Paulusplein 2 (Zottegem)
Inplanting op een lichte verhevenheid en omgeven door een ommuurd kerkhof met graftekens; twee treuressen voor het westportaal. Heterogeen gebouw, resultaat van verschillende bouwcampagnes en restauraties. Oorspronkelijk éénbeukige romaanse kerk voor het eerst vermeld in 1176.


ID: 9737 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Pieters-Banden met kerkhof

Sint-Pietersplein 2 (Zottegem)
Baksteenbouw uit 1779 op zandstenen plint; natuursteen voor hoekstenen, kroonlijst en omlijsting der muuropeningen, omringd door een kerkhof met graftekens. De plattegrond vertoont: een westtoren met ten noorden traptoren, driebeukig schip van vijf traveeën, koor van twee traveeën met vlakke sluiting, ten noorden en ten zuiden sacristie van één travee.