Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

852 resultaten


ID: 23180 | Bouwkundig element

Site Oude Molen

Molenstraat 2 (Tessenderlo)
De Oude Molen in Tessenderlo is een korenmolen, teruggaand tot de 17de eeuw met 18de-eeuwse aanpassingen, van het type houten staak- of standaardmolen met gesloten voet. Ten noorden van de molen bevindt zich de molenaarswoning met bijgebouwen, voornamelijk stallen, met een oude inplanting, in zijn huidige voorkomen opklimmend tot het begin van de 20ste eeuw.


ID: 23188 | Bouwkundig element

Romp van Engsbergse molen

Smisstraat 10 (Tessenderlo)
De Engsbergse molen is een bewaarde molenromp die teruggaat op een korenmolen, gebouwd in 1826, van het type stenen bovenkruier, bergmolen (beltmolen).


ID: 42834 | Bouwkundig element

Watermolen Gempemolen

Gempstraat 56 (Tielt-Winge)
Gebouw in bak- en zandsteenbouw op fundamenten van ijzerzandsteen aan de zijde van de Winge, binnenin gedateerd 1758 doch met oudere kern.


ID: 303097 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein Kleerbeek

Kasteeldreef 4-8 (Tielt-Winge)
Eclectisch landhuis omgeven door park met molenvijver. Historisch kasteel ingrijpend verbouwd eind 19de en begin 20ste eeuw. Rond 1894 verbouwd door baron Lucien-M.-A. de Troostembergh (1838-1906), burgemeester van Houwaart. Bewaarde hoevevleugel in 1892 uitgebouwd tot koetshuis en oranjerie. Lang, smal perceel met serre. In 1907 verbouwing van het kasteel naar ontwerp van Theo Van Dormael in samenwerking met schilderdecorateur Oscar Algoet en beeldhouwersatelier Van Uytvanck. Circa 10 hectare 'lusthof' met dreven naar omgevende bossen en dorpskern; vroeg-landschappelijke aanleg rond de vijver aan noordzijde kasteel, strak geometrische aanleg aan zuidzijde met sporen van 'Franse' tuin naar ontwerp van Auguste Delvaux aangelegd in 1911-1914; oude en zeldzame bomen, recente aanplantingen van zeldzame boomsoorten.


ID: 87191 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

B.A. Guilbertlaan 22 (Tielt)
Hoeve, bestaande uit losstaande hoevegebouwen in U-vorm rondom een begraasd erf.


ID: 86573 | Bouwkundig element

Romp van Lonckes molen

Deken Darraslaan 83 (Tielt)
Ingekorte romp van Lonckes molen, een stenen koren- olie- en schorsmolen van het type bovenkruier (stellingmolen), opgetrokken in 1848; later ook gekend als Molen Warnez.


ID: 87140 | Bouwkundig element

Mevrouwmolen met molenaarswoning

Mevrouwmolenstraat 2 (Tielt)
De Mevrouwmolen of Vrouwenmolen met bijhorend molenaarshuis en bijgebouwen is een molensite, bestaande uit losstaande hoevegebouwen en een molen rondom een erf. De molen is een stenen korenwindmolen (tot 1950 ook oliemolen) van het type bovenkruier.


ID: 87064 | Bouwkundig element

Delmerensmolen

Sterrestraat (Tielt)
De Delmerensmolen of Termotens molen is een stenen koren- en oliemolen van het type bovenkruier (bergmolen) uit 1857.


ID: 87224 | Bouwkundig element

Kapellemolen met molenaarshoeve

Waalbosstraat 3 (Tielt)
De Kapellemolen of Balsmolen of Waalbosmolen met bijhorende molenaarshoeve is een stenen koren- en oliemolen van het type bovenkruier (grondzeiler) op een molenbelt. De stenen korenmolen werd opgetrokken in 1847 ter vervanging van een oude houten staakmolen die zich minstens sedert het tweede kwart van de 17de eeuw op de huidige plaats bevond. Ten oosten van de molen staat een witgeschilderd molenaarshuis uit 1846, met parallel aan de zuidzijde een schuur opklimmend tot voor 1830.


ID: 86959 | Bouwkundig element

Poelbergmolen

Woestijnbosstraat (Tielt)
De Poelbergmolen is een houten korenwindmolen van het type standaard met open voet, die teruggaat tot de 17de eeuw.