Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

773 resultaten


ID: 85171 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Martinus met ommuurd kerkhof

Westremstraat 1 (Wetteren)
Parochiekerk met omringend kerkhof gelegen op terp. De plattegrond heeft nu de vorm van een Latijns kruis met één beuk van drie traveeën, een vierkante kruisingstoren, twee ongelijke transeptarmen en een vijfzijdig koor met kleine rechthoekige sacristie in de zuidoostelijke oksel. Het schip gaat hoogst waarschijnlijk terug tot het romaanse zaalkerkje, opklimmend tot de eerste helft van de 12de eeuw.


ID: 71533 | Bouwkundig element

Stedelijke Begraafplaats

Bankstraat (Wevelgem)
Dreef naar de begraafplaats aangeduid door bakstenen poortdoorgang met datumsteen 1925. Bekiezeld pad afgezoomd door coniferen leidt naar dieper in gelegen kerkhof gemarkeerd door twee bakstenen pijlers met hek. Omhaagde en volgens dambordpatroon aangelegde begraafplaats met centraal de typische Calvarie.


ID: 71679 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Amandus

Dorpsplein 1 (Wevelgem)
Georiënteerd neogotisch bedehuis met basilicale opstand omgeven door struikgewas. De zuidelijke gevelwand wordt gemarkeerd door verscheidene oude grafstenen en -monumenten van het oude kerkhof. De westgevel van de zuidelijke beuk met grafsteen. Driebeukig bedehuis met bijna volledig ingebouwde westtoren. Schip van acht traveeën; zijbeuken met rechte sluiting; hoofdkoor met apsis. Baksteenbouw onder leien zadeldak. Plint van Atrechtse zandsteen.


ID: 70905 | Bouwkundig element

Gietijzeren wegkruis

Gaverstraat (Wevelgem)
Gietijzeren neogotisch geïnspireerd kruis met genagelde Christus met aan de voeten twee geknielde engelenfiguurtjes.


ID: 70917 | Bouwkundig element

Onze-Lieve-Vrouw van Lourdesgrot

Grote Markt (Wevelgem)
 Onze-Lieve-Vrouw van Lourdesgrot, afgezet door ijzeren hek, opgetrokken na de Tweede Wereldoorlog uit dankbaarheid, ingewijd op 19 mei 1946. Bidplaats opgericht op het noordoostelijke deel van het voormalig kerkhof op initiatief van Pastoor Pil.


ID: 71695 | Bouwkundig element

Meiboomkruis

Hemelhofweg (Wevelgem)
Het 19de-eeuws ijzeren meiboomkruis staat op een bakstenen sokkel en wordt omgeven door vijf linden. De meiboom was gelegen op het kruispunt van de voornaamste verbindingsweg tussen twee belangrijke heerlijkheden, de heerlijkheid Hondschote en de Heerlijkheid Bergelen.


ID: 71338 | Bouwkundig element

Vlasschuren en wegkruis

Ieperstraat 206 (Wevelgem)
Vlasschuren uit het begin van de 20ste eeuw. Vier beuken van rode verankerde baksteen onder pannen zadeldaken. Tegen zijgevel, houten kruis met gietijzeren Christus onder gebogen zinken afdak, uit dank opgericht na de Tweede Wereldoorlog.


ID: 71003 | Bouwkundig element

Wegkruis

Kortrijkstraat (Wevelgem)
IJzeren kruis van circa 1850, afkomstig van het klooster in de Vanackerstraat dat werd afgebroken in 1970. In 1989 geplaatst op de plek waar reeds 100 jaar een smeedijzeren kruis stond.


ID: 71108 | Bouwkundig element

Burgerhuis

Lode De Boningestraat 37 (Wevelgem)
Dubbelhuis met afgeschuinde hoektravee gemarkeerd door muurnis in omlijsting van zwarte baksteen; Christus aan het kruis.


ID: 71116 | Bouwkundig element

Gemeentelijke begraafplaats

Menenstraat (Wevelgem)
Ommuurde en omhaagde begraafplaats aangelegd volgens dambordpatroon met centraal de traditionele Calvarie. Ten noorden begrensd door de spoorweg. Aan de straat afgezet door smeedijzeren hek, doorbroken door een midden en twee zij-ingangen.