Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

73897 resultaten


ID: 80939 | Bouwkundig element

Burgerhuis

Kouterstraat 60 (Zwevegem)
Onderkelderd enkelhuis uit de jaren 1930 met typerend parement van gele baksteen op arduinen plint. Verdiepte afgeronde venstertravee met drielicht met latei en stijlen van rode granito. Smalle deurtravee met geprofileerd portaal eveneens van rode granito. Aan de straat laag bakstenen muurtje.


ID: 81381 | Bouwkundig element

Burgerhuis

Kouterstraat 84 (Zwevegem)
Enkelhuis uit het tweede kwart van de 20ste eeuw opgetrokken in traditionele baksteenarchitectuur. Lijstgevel afgelijnd door fries met uitgelengd dropmotief. Typische rechthoekige muuropeningen met afgeschuinde bovenhoeken.


ID: 81155 | Bouwkundig element

Sint-Pietersbrug

Kraaibosstraat (Zwevegem)
Ophaalbrugje gelegen op een oude arm van het kanaal Bossuit-Kortrijk, te dateren in het laatste kwart van de 19de eeuw. Het ophaalbrugje is een zeldzaam geworden exemplaar van een ijzeren hefbrug met open vakwerkconstructie, illustratie van een bepaalde fase in de evolutie van de bruggenbouw. Tevens geeft de brug, inclusief de houten geleiders en dukdalven, een beeld van het kanaal Kortrijk-Bossuit in die tijd. De ophaalbrug bestaat uit volgende onderdelen: Bruggenhoofden: baksteenmetselwerk met arduinen delen. Val met rijdek (hout) opgehangen aan bovenbouw: ijzeren hameipoort (hameistijlen = geklonken open vakwerk met breed basis, door middel van bovenkoppelbalk in vakwerk in vakwerk verbonden) met balans bestaande uit hoofdliggers (open vakwerkbalken) door middel van diagonale verbanden (open vakwerkliggers) met elkaar verbonden. Valconstructie met geklonken hoofdliggers met volle in vakken versterkte lijfplaten. Handbediening met horizontale windas en reductiekamwielen.


ID: 81156 | Bouwkundig element

Sint-Pietershof

Kraaibosstraat 6 (Zwevegem)
Hoeve St.-Pietershof nu omgevormd met horecafunctie. Bakstenen bestanddelen onder pannen zadeldaken met woonhuis, nutsgebouwen met L-vormige plattegrond en bakhuisje.


ID: 80943 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Historische hoeve met kapel en kapelbomen

Kreupelstraat 13 (Zwevegem)
Historische hoeve gelegen ten noorden van de Kasteelbeek. Site al weergegeven einde 18de eeuw als omwalde hoeve met losse bestanddelen en kapelletje. In 1864 afgebroken en heropgebouwd. Verankerde bakstenen bestanddelen onder pannen zadeldaken gegroepeerd rondom verhard erf. Erfoprit gemarkeerd door ijzeren hek. Ten noorden, boerenhuis met bakstenen lijstgevel geritmeerd door getoogde vensters met schuiframen. Zijpuntgevel met vlechtingen. Ten oosten dwarsschuur. Ten zuiden stalvleugel met getoogde staldeuropeningen met arduinen negblokken, vermoedelijk herbruikmateriaal. Ten westen aangepast wagenhuis met steunberen en uilengat. Nieuwe loodsen ten zuiden. Tegenover de hoeve, kleine wegkapel van 1924, beschaduwd door linde en wilde kastanje.


ID: 80942 | Bouwkundig element

Onze-Lieve-Vrouwkapel

Kreupelstraat 2A (Zwevegem)
Onze-Lieve-Vrouwkapel gebouwd in 1871 en gelegen bij erfoprit van sterk verbouwde hoeve. Witgeschilderde bakstenen wegkapel op rechthoekige plattegrond met zadeldak.


ID: 80944 | Bouwkundig element

Burgerhuis

Kwadepoelstraat 27 (Zwevegem)
Klein burgerhuis uit de jaren 1920. Enkelhuis met uitgewerkte bakstenen lijstgevel zie aflijnende fries op uitgestrekte consoles, muurbanden van gele sierbaksteen en borstwering in strekse verbanden.


ID: 80948 | Bouwkundig element

Hoeve gedateerd 1869

Kwadepoelstraat 68 (Zwevegem)
19de-eeuwse hoeve, gedateerd 1869 zie gevelsteen boven de deur van het woonhuis. In 1871 afgebroken en vervangen door drie nieuwe losse bestanddelen met U-vormige opstelling. Bakstenen bestanddelen onder pannen zadeldaken gegroepeerd rondom gekiezeld erf gemarkeerd door ijzeren hek en vervallen ouder bakhuisje, Ten noorden boerenwoning met eenvoudige bakstenen lijstgevel geritmeerd door getoogde muuropeningen. Deuren in omlijsting van zwarte baksteen. Ten westen dubbele dwarsschuur met korfbogige poorten in opvallende omlijsting van zwarte baksteen. Rechter poortopening verkleind en bovenlicht met sierlijk ijzerwerk. Zijpuntgevel met uilengat. Ten oosten stalvleugel eveneens met deuropeningen in omlijsting van zwarte baksteen.


ID: 80949 | Bouwkundig element

Historische hoeve gedateerd 1778

Kwadepoelstraat 72 (Zwevegem)
Dieper in gelegen historische hoeve gedateerd 1778 door jaarankers in linkerzijpuntgevel van boerenwoning. Losse bakstenen bestanddelen met U-vormige opstelling, gegroepeerd rondom gekiezeld erf. Ten noorden boerenwoning onder hoogopgaand pannen zadeldak. Gewitte lijstgevel geritmeerd door rechthoekige muuropeningen met schuiframen; onderdorpels van gebakken tegels. Straatgevel met vernieuwd schrijnwerk. Gecementeerde linkerzijgevel met jaarankers. Stalvleugel (oosten) en schuur (zuiden) naar verluidt van 1911, dit wordt niet bevestigd door de kadastrale gegevens. De schuur werd uitgebreid circa 1974. Ten noordwesten, bakhuisje met bewaarde schouwmantel.


ID: 81082 | Bouwkundig element

Hoeve Ter Hoogmolen

Kwadestraat 5 (Zwevegem)
Aan de straat gelegen hoeve uit de tweede helft van de 19de eeuw. Hoeve bestaande uit woonhuis met muurkapel, stal en schuur van rode baksteen onder pannen zadeldaken in U-vormige opstelling rond verhard erf.