Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

852 resultaten


ID: 37589 | Bouwkundig element

Sluizermolen

Sluizermolenweg 19 (Tongeren)
U-vormig geheel bestaande uit het molenhuis met aansluitend woonhuis en de dienstgebouwen haaks op het woonhuis; kern naar verluidt van 1647.


ID: 37395 | Bouwkundig element

Begijnenmolen

Sportpleinstraat 1 (Tongeren)
Voormalige watermolen op de Jeker. Molenhuis met aangebouwde travee onder lessenaarsdak tegen de linker zijgevel, tweede helft van de 19de eeuw.


ID: 87315 | Bouwkundig element

Hoeve Het Zandtapijt

Camiel Meysmanstraat 30 (Torhout)
Aan straat gelegen kleine hoeve. Site aangeduid op het primitief kadasterplan van circa 1830: één volume haaks op de straat. In 1914 uitbreiding van het boerenhuis met lager volume onder zadeldak, mogelijk met houten hondenwiel (zie mutatieschets van 1914).


ID: 306833 | Bouwkundig element

Hoeve met botermolen De Bonte Os

Bonten Osstraat 29 (Tremelo)
De langgestrekte hoeve De Bonte Os werd in 1850 kadastraal geregistreerd door de weduwe en kinderen van Joannes Reyers, winkeliers uit Mechelen. Aan de achtergevel bevindt zich een authentieke botermolen, wat een zeldzaamheid wordt in Vlaanderen.


ID: 12159 | Bouwkundig element

Oranjemolen

Oranjemolenstraat 19 (Turnhout)
De Oranjemolen is een stenen korenwindmolen van het type bovenkruier (bergmolen), opgericht in 1847 en in 1969 door architect Lou Jansen omgebouwd tot eigen woning met atelier.


ID: 12296 | Bouwkundig element

Goormolen met molenaarswoning

Steenweg op Oosthoven 239 (Turnhout)
De Goormolen (genoemd naar de nabijgelegen Meirgoren) is een stenen korenwindmolen van het type bovenkruier (stellingmolen) uit 1786. De molenaarswoning dateert uit het vierde kwart van de 19de eeuw of begin 20ste eeuw.


ID: 16876 | Bouwkundig element

Hoeve Het Blauwhuis

Blauwhuisstraat 3 (Veurne)
Nog deels omwalde hoeve met gesloten opstelling van de verankerde bakstenen hoevegebouwen onder zadeldaken rondom rechthoekige binnenplaats met bakstenen stoepen en circulaire loopgang van vroegere "paardenmanege". Ten noorden en noordwesten, met bomen afgezoomde resten van omwalling onder meer achter en langs het herenboerenhuis.


ID: 16945 | Bouwkundig element

Sint-Karelsmolen

Debarkestraat (Veurne)
De Sint-Karelsmolen, gelegen op de Molenvaart nabij de Ringsloot, is een bakstenen bovenkruier van het type grondzeiler. Als poldermolen met een vijzel is de molen uniek in Vlaanderen.


ID: 16946 | Bouwkundig element

Romp van Sint-Gustaafmolen

Debarkestraat (Veurne)
De Sint-Gustaafsmolen, gelegen op de Oude Pompsloot nabij de Ringsloot, was een bakstenen bovenkruier van het type grondzeiler, waarvan vandaag enkel nog de romp rest. Net als de Sint-Karelsmolen deed deze windmolen in eerste instantie dienst als poldermolen. De Sint-Gustaafsmolen werd vermoedelijk gebouwd omstreeks 1850.


ID: 16976 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Driekoningenstraat 1 (Veurne)
Hoeve ten zuidoosten van het kanaal Veurne-Sint-Winoksbergen. Semigesloten opstelling van verankerde bakstenen bestanddelen van één bouwlaag onder zadeldaken rondom begrint rechthoekig erf.