773 resultaten
ID: 209731 | Bouwkundig element
Alfons Mervilliestraat 8 (Zedelgem)
Kloostergebouw met aansluitende kapel en voortuintje met calvarie. De kloostergemeenschap van de zusters van de Heilige Familie eerst gevestigd in 1848, vanaf 1869 tevens vrije school. Talrijke verbouwingen in de loop 19de en vroeg-20e eeuw. Circa 1951 wordt het eerste schoolgebouw vervangen door een nieuw gebouw en circa 1977 aan school en klooster een nieuwe vleugel toegevoegd. De kapel is in ieder geval al voor 1986 vervangen door een lagere kapel. Het kloostergebouw wordt na 1986 verbouwd. Circa 1991 worden klooster en school gescheiden. Gebouwen uit de jaren 1990. Bewaart nog enkele resten van de oorspronkelijke bouwfase, onder meer de zuidelijke zijmuur van de kapel. De lage kapel onder schilddak (zwarte, mechanische pannen) wordt getypeerd door drie gevelhoge, gekoppelde spitsboogramen met brandglazen onder andere met afbeelding van de Heilige Familie, vermoedelijk herplaatst uit de oorspronkelijke kapel van 1884.
ID: 209871 | Bouwkundig element
Dorp (Zedelgem)
Begraafplaats van Loppem gedeeltelijk ingeplant op de pastorietuin en de tuin van het kasteel "ter Mote". Aangelegd tussen 1948 en 1952 en uitgebreid in 1996 ten koste van de pastorietuin. Gelegen binnen het beschermd dorpsgezicht, de dorpskom van Loppem. Rechthoekige plattegrond afgezoomd met laurierkers en haagbeuken. Een centraal geknikt pad (betonklinkers) leidt naar een calvariekruis in een portiek onder zadeldak (Vlaamse pannen), geflankeerd door taxussen. Militaire begraafplaats rechts van de ingang met graven van oud-strijders uit de beide Wereldoorlogen gegroepeerd rond een driehoekig plantsoen met centraal een obelisk. Ossuarium links van de ingang eveneens in een driehoekig plantsoen. Links van de calvarie het columbarium en rechts de strooiweide. Op de begraafplaats enkele leilinden, beuken en coniferen.
ID: 210135 | Bouwkundig element
Steenovenstraat (Zedelgem)
Begraafplaats van Veldegem op rechthoekige plattegrond, aangelegd in 1972 wanneer de graven rond de kerk van Veldegem worden verwijderd en het kerkhof wordt bekleed met een gazon. Centraal klinkerpad, afgeboord met kegelvormig geschoren haagbeuken, leidt naar een Calvarie met een kruis gehouwen uit een ruwe blok blauwe hardsteen. In het voorste deel van de begraafplaats liggen rechts de kindergraven en een militair kerkhof. Links van het centrale pad bevinden zich een ossuarium met een beeld van Christus met de doornenkroon en het columbarium. Enkele grafmonumenten in art deco.
ID: 84038 | Bouwkundig element
Kalvariestraat (Zele)
Calvarie in de wijk Zele-Dijk, ingeplant aan straatsplitsing op een gekasseid perceel omzoomd door halfboogvormig geplaatste dennenboompjes. Tot voor 1798 zou volgens de overlevering op de viersprong een eenvoudige veldkapel gestaan hebben.
ID: 84189 | Bouwkundig element
Markt (Zele)
De barokke parochiekerk Sint-Ludgeruskerk uit het einde van de 17de-begin 18de eeuw, is opgetrokken van baksteen met een parement van okerkleurige Ledische kalkzandsteen, met behoud van elementen van de gotische kerk, opgetrokken in grijze kalkzandsteen van Gobertange.
ID: 84105 | Bouwkundig element
Meerskant (Zele)
Calvarieberg geplaatst in een open houten kapel, op smeedijzeren lantaarnhouder onderaan het kruis gedateerd 1775, wellicht verwijzend naar de oude calvarie. Huidige calvariebeeldengroep daterend van 1902.
ID: 89741 | Bouwkundig element
Rinkhout (Zele)
Op de straathoek schuin geplaatste en gebogen bakstenen wand met Christusbeeld op een houten kruis. Links en rechts, de bustes in halfreliƫf van de Heilige Maagd en de Heilige Johannes. Dit vervangt de 19de-eeuwse Calvarieberg met gietijzeren Christusbeeld geflankeerd door Maria en Johannesfiguur geschilderd op ijzeren platen.
ID: 84158 | Bouwkundig element
Zevensterrestraat (Zele)
Dodenakker in 1891 ingeplant op zeer groot L-vormig terrein. Oudste gedeelte ten westen is deels omgeven door een muur en haag en toegankelijk via een schuin geplaatst ijzeren hekken. De vergroting uit 1958, situeert zich ten oosten. Er werd voorzien in de bouw van een tweede hoofdingang met woning en dodenhuisje in villastijl en de oprichting van een calvariekruis.
ID: 308079 | Bouwkundig element
's Graventafelstraat (Zonnebeke)
Witbeschilderde gietijzeren Christus op houten kruis, tussen cementen Maria- en Johannesbeeld. Omringende linden en geajoureerde betonnen afsluiting. De huidige calvarie dateert van na de Eerste Wereldoorlog en verving een oudere calvarie van 1866.
ID: 33088 | Bouwkundig element
Markizaatstraat (Zonnebeke)
Op de tweesprong Spilstraat, kruis van gietijzer op recenter gemetselde bakstenen sokkel.