Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

1350 resultaten


ID: 70115 | Bouwkundig element

Donderhoeve en kapel Onze-Lieve-Vrouw van Troost

Reningesteenweg 12 (Lo-Reninge)
Achterin gelegen hoeve met lage losse bestanddelen. De erftoegang is geflankeerd door twee knotlindes en rechts kapelletje, mogelijk van circa 1874. Verbouwd witgeschilderd boerenhuis onder zadeldak met oudere kern en stal onder zadeldak met houten beplanking op bakstenen plint, mogelijk opklimmend tot 18de eeuw.


ID: 131437 | Landschappelijk element

Leilindenrij Beervelde-Dorp

Beervelde-Dorp (Lochristi)
De dorpskom van Beervelde wordt gekenmerkt door de aanwezigheid van een leilindenrij. Deze in een verticaal vlak gesnoeide lindebomen staan bij zuid georiënteerde gevels en functioneren in de zomer als zonnescherm.


ID: 34509 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Wegkapel Onze-Lieve-Vrouw van Altijddurende Bijstand met linden

Cootveld (Lochristi)
Rechthoekige bakstenen kapel met pannen zadeldak, volgens twee gevelstenen aan weerszij van de deur dagtekenend van 1861. Voorgevel naar verluidt later heropgebouwd. Kapel is geflankeerd door twee lindes.


ID: 34178 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Hoeve Het Motje of Steentjesgoed met omgeving

Persijzerstraat 47 (Lochristi)
Een 75 meter lange toegangsdreef leidt naar het omgrachte voormalig boerenerf. Gerenoveerd voormalig boerenhuis bestaand uit een hooghof en een later aangebouwd neerhof en mogelijk opklimmend tot de tweede helft van de 17de eeuw.. Ingekorte kleine voormalige donjon of woontoren, in oorsprong mogelijk opklimmend tot begin 13de eeuw. Rondom de hoeve is de historische agrarische context bewaard gebleven.


ID: 34187 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw en Sint-Pieter met kerkhof

Zaffelare-Dorp 8 (Lochristi)
De parochiekerk is gelegen aan de noordkant van Zaffelare-Dorp binnen een ommuurd kerkhof met enkele opgaande lindes, dat uitgewerkt is met hekpijlers en ijzeren hekken. Het betreft een basilicale kerk met driebeukig schip van zes traveeën met een iets vooruitspringende vierkante toren en met uitgebouwde sacristie tegen de noordelijke zijbeuk.


ID: 131599 | Landschappelijk element

Hoog geknotte linde als vredesboom

Zeveneken-Dorp (Lochristi)
Op het dorpsplein en langs het smeedijzeren hek bij de kerkhof van de Sint-Eligiuskerk staat een rij van acht bomen waarvan zeven eiken en één linde. De linde is hoog geknot en is hier als vredesboom geplant bij het herdenkingsmonument voor de slachtoffers van de Eerste Wereldoorlog.


ID: 301192 | Landschappelijk element

Gekandelaarde kapellinde op kruispunt van wegen

Braambessenstraat, Catharinastraatje, Heirlandstraat (Lokeren)
Op een kruispunt van wegen staat een gekandelaarde linde. Tegen de stam van de boom is een boomkapel bevestigd. vermoedelijk fungeerde de linde ook als grensboom.


ID: 300501 | Landschappelijk element

Lijnaanplanting met linden op dorpsplein

Daknam-dorp (Lokeren)
Aansluitend bij het kerkhof van Daknam ligt langs de straat een beboomd pleintje. Dit landelijke dorpspleintje bestond oorspronkelijk uit twee bomenrijen van telkens zes exemplaren. In de bomenrij langs de straat is er een uitval van twee bomen. Door het verkeer en de parkeerdruk hebben de bomen hebben het zwaar te verduren.


ID: 300528 | Landschappelijk element

Opgaande linde als kerkhofbeplanting bij oorlogsmonument

Daknam-dorp (Lokeren)
Op het kerkhof is ten westen van de kerk een jonge lindeboom geplant. Hij vervult er mogelijk de functie van vredesboom en is aangeplant bij het oorlogsmonument.


ID: 17888 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Onze-Lieve-Vrouw van Bijstandkapel

Nonnenbosweg (Lokeren)
Naar verluidt oorspronkelijk behorend aan het eertijds nabijgelegen klooster van Oudenbos. Verzorgde veldkapel omgeven door linden vermoedelijk daterend uit de eerste helft van de 19de eeuw.