Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

1350 resultaten


ID: 131042 | Landschappelijk element

Gekandelaarde schaduwlinde bij De Groote Hoef

Hoeverdijk 11 (Lommel)
Centraal op het erf staat een oude gekandelaarde lindeboom. Het is een Hollandse linde die op het erf werd geplant als schaduwboom bij de mestvaalt en om het ingespannen paard te beschermen tegen de felle zomerzon.


ID: 131040 | Landschappelijk element

Opgaande zilverlinde als vredesboom

Kerkplein (Lommel)
Op het kerkplein en in de nabijheid van het oorlogsmonument staat een opgaande zilverlinde aangeplant na de Eerste Wereldoorlog als vredesboom.


ID: 131056 | Landschappelijk element

Lindenhakhoutstoof

Kolonie (Lommel)
In de onmiddelijke omgeving van het kerkplein voor de Sint-Jozefskerk bevindt zich een oude hakhoutstoof van Hollandse linde (Tilia europaea). Deze meerstammige linde is een opvallende boom op het grasperk en heeft buiten zijn cultuurhitorische waarde ook een grote esthetische waarde.


ID: 131049 | Landschappelijk element

Twee opgaande linden als schermbomen

Loberg 33 (Lommel)
Op het einde van de onverharde toegangsweg van de langgestrekte hoeve Spooren werden twee lindes aangeplant. De opgaande lindes zijn vermoedelijk scherm- of schaduwbomen dia als taak hadden het woonhuis en de schuur te beschermen tegen de verschillende weersomstandigheden.


ID: 131051 | Landschappelijk element

Gekandelaarde bomenrij van vier linden als schermbeplanting

Loberg 33 (Lommel)
De langgestrekte hoeve Spooren wordt langs de straatzijde afgeschermd door vier gekandelaarde lindes. De Hollandse lindes zijn vermoedelijk scherm- of schaduwbomen dia als taak hadden het woonhuis te beschermen tegen de verschillende weersomstandigheden.


ID: 131055 | Landschappelijk element

Leilindenrijen op het kerkplein

Luikersteenweg 451 (Lommel)
Het beeld van het kerkplein voor de Sint-Jozefskerk wordt bepaald door een aantal leibomen. Het betreft 10 gekandelaarde Hollandse linden (Tilia x europaea) die samen met de kerk een historische eenheid vormen. Wat verder, op een grasperkje naast de kerk staat nog een impossante oude lindenhakhoutstoof.


ID: 42633 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Pastorie van de Sint-Martinusparochie met tuin

Binkomstraat 12 (Lubbeek)
Pastorie gebouwd in 1757 als classicistisch geïnspireerd, bak- en kalkstenen dubbelhuis van twee bouwlagen onder schilddak met ommuurd voorhof en poortgebouw met zadeldaktorentje geflankeerd door twee lage bijgebouwen; pastorie omgeven door pastorietuin van circa 1,5 hectare, met typische dualiteit: een vlak bij de pastorie aan­sluitend, rechthoekig gedeelte en een ­'landschappelijke' annex; restanten van oude beplanting (taxusrijen en knoteiken).


ID: 42643 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein de Biolley - T'Serclaes

Binkomstraat 14-16 (Lubbeek)
Kasteeldomein met landhuis met classicistische inslag uit eind 18de eeuw, aangepast tijdens de 19de eeuw, aanpalende 18de-eeuwse hoeve, neogotische kapel van 1882 en het park met ijskelder aangelegd in vroeg-landschappelijke stijl rond 1810 en na 1860 heraangelegd.


ID: 303090 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Domein van landhuis de Leenberg,  Sint-Gertrudenhof, cottagevilla in Verloren Hoek en hoeve Saint-Germain

Binkomstraat 68, 105, 109, Sint-Gertrudendries 16 (Lubbeek)
Uitgebreide totaalsite, aangekocht en ontwikkeld door Lucien Beauduin tussen 1911 en 1930, bestaande uit onder meer de hoeve Saint Germain (1885), Baudoins eclectisch landhuis De Leenberg (1911), het Sint-Gertrudenhof (1930) en de cottagevilla van Mr. Blondeau (1929) ter hoogte van de Verloren Hoek. Het unieke geheel omvat circa 100 hectare en werd vanaf 1911 aangelegd in een laat-land­schappelijke stijl, en heraangelegd en uitgebreid rond 1930 naar ­ontwerp van J. Gallopin, waarin een duidelijke inspiratie uit de 'Nouveau jardin pittoresque' merkbaar is. De omgeving van het Sint-Gertrudenhof werd heraangelegd door René Pechère in 1960.


ID: 303058 | Landschappelijk element

Domein van het Rood Kasteel

Diestsesteenweg 27-29, 27A-C (Lubbeek)
Eclectisch-neogotisch ­kasteeltje met bijgebouwen uit het derde kwart van de 19de eeuw omgeven door park van circa 8 hectare met twee vijvers, aangelegd in landschappelijke stijl in 1860-1870; vormt min of meer een geheel met het kasteeldomein van Linden (de Beauffort ); verschillende zeldzame en oude bomen.