Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

1407 resultaten


ID: 130031 | Landschappelijk element

Lindenprieel in tuin De Hagewinde

Torenstraat 15 (Lokeren)
Het gewezen St. Benedictusgesticht is vandaag De Hagewinde, een instelling voor gehandicapte kinderen. De tuinen en speelplaatsen tellen nog relicten van de oorspronkelijke groenaanleg. Het lindenprieel vormt een waardevol onderdeel van het plantenassortiment.


ID: 131648 | Landschappelijk element

Opgaande linde als vredesboom

Vrijheidsplein (Lokeren)
Centraal op het Vrijheidsplein, op een rond punt tegenover het oorlogsmonument werd een opgaande linde als vredesboom geplant.


ID: 131039 | Landschappelijk element

Lijnaanplanting van gekandelaarde lindes

Dorp (Lommel)
Het driehoekige dorpsplein is omzoomd door 67 gekandelaarde linden. Het driehoekige dorpsplein wordt ook wel eens Marktveld genoemd, daar Jan IV, hertog van Brabant, Lommel in 1422 de toelating gaf een wekelijkse markt op maandag en voorts drie vrije jaarmarkten te houden. Deze driehoekige plaats vervulde aanvankelijk de functie van inperkplaats voor het vee.


ID: 131045 | Landschappelijk element

Schermbeplanting van drie gekandelaarde linden

Einde 53 (Lommel)
Een bomenrij van 3 gekandelaarde zomerlinden (Tilia platyphyllos) vormt een scherm bij de voorgevel van een woning. De linden fungeren hier niet enkel als schermbomen maar ook als afweerbomen. Aan de overkant van de straat bevinden zich 2 gekandelaarde Hollandse linden, die tevens ook als scherm- en afweerbomen werden aangeplant.


ID: 131048 | Landschappelijk element

Opgaande zomerlinde

Einde 53 (Lommel)
Een 18 meter hoge, opgaande zomerlinde (Tilia platyphyllos) aangeplant op een boerenerf. Deze boom vormt mede door zijn omvang een herkenningspunt in de regio. Het boerenerf wordt aan weerszijden geflankeerd door lindebomen. Aan de andere kant van het erf bevindt zich een bomenrij van 3 gekandelaarde schermlinden.


ID: 131043 | Landschappelijk element

Twee gekandelaarde schermlinden

Einde 78 (Lommel)
In de voortuin van een hoeve staan twee opgaande, gekandelaarde Hollandse linden (Tilia x europaea). Ze zijn beide geknot op een hoogte van ongeveer 9,5 meter. Deze linden vormen een historische eenheid met de bijhorende hoeve en fungeerden als welkomstbomen. Tevens zijn het ook schermbomen. De takken zijn zo geleid dat deze een scherm vormen voor de hoeve zodat deze als het ware wordt beschermd tegen extreme weersomstandigheden. Aan de overkant van de straat staat ook een bomenrij van drie gekandelaarde schermlinden.


ID: 131041 | Landschappelijk element

Gekandelaarde schermlinde bij De Groote Hoef

Hoeverdijk 11 (Lommel)
Gekandelaarde zomerlinde (Tilia platyphyllos)) als schermbeplanting horende bij het woonhuis van een hoeve. De boom staat ten zuiden en beschermt het gebouw en zijn bewoners tegen zon, wind en regen. De boom is door zijn omvang en zijn ligging beeldbepalend op het boerenerf.


ID: 131042 | Landschappelijk element

Gekandelaarde schaduwlinde bij De Groote Hoef

Hoeverdijk 11 (Lommel)
Centraal op het erf staat een oude gekandelaarde lindeboom. Het is een Hollandse linde die op het erf werd geplant als schaduwboom bij de mestvaalt en om het ingespannen paard te beschermen tegen de felle zomerzon.


ID: 131040 | Landschappelijk element

Opgaande zilverlinde als vredesboom

Kerkplein (Lommel)
Op het kerkplein en in de nabijheid van het oorlogsmonument staat een opgaande zilverlinde aangeplant na de Eerste Wereldoorlog als vredesboom.


ID: 131056 | Landschappelijk element

Lindenhakhoutstoof

Kolonie (Lommel)
In de onmiddelijke omgeving van het kerkplein voor de Sint-Jozefskerk bevindt zich een oude hakhoutstoof van Hollandse linde (Tilia europaea). Deze meerstammige linde is een opvallende boom op het grasperk en heeft buiten zijn cultuurhitorische waarde ook een grote esthetische waarde.