1496 resultaten
ID: 43359 | Bouwkundig / Landschappelijk element
Prinsendreef 91-93, 97 (Kortenberg)
Wederopbouw door architect Philippe Jerome Sandrié de Morcourt circa 1765. Fraai classicistisch gebouw verrijkt met Louis XVI-ornamenten. Twee régence getinte paviljoenen ter plaatse van het voormalige neerhof en de hoeve; Franse tuinaanleg.
ID: 32265 | Bouwkundig element
Leopold III-straat (Kortessem)
Classicistische kerk uit 1783 met een romaanse westertoren uit de 12de eeuw.
ID: 59386 | Bouwkundig element
Broelkaai 5 (Kortrijk)
18de-eeuws dubbelhuis van vier traveeën en twee bouwlagen onder pannen zadeldak met houten dakkapel. Met schijnvoegen bepleisterde lijstgevel met benadrukte deurtravee door de verticaliserende vlakke pilasters verbonden door eenvoudig hoofdgestel. Links poorttravee.
ID: 59387 | Bouwkundig / Landschappelijk element
Broelkaai 6 (Kortrijk)
Classicistisch herenhuis van 1777, gebouwd in opdracht van Jan de Brabandere. In 1955 werd het pand door stad aangekocht en ingericht als Museum voor Schone Kunsten. In 1988 wordt het museum uitgebreid naar ontwerp van Groep Planning.
ID: 59388 | Bouwkundig element
Broelkaai 7 (Kortrijk)
18de-eeuws dubbelhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder pannen zadeldak. Witgekaleide bakstenen lijstgevel op arduinen plint. Verticaliserende deurtravee gemarkeerd door twee vlakke pilasters. Rechthoekige vensters op de begane grond beluikt (persiennes). Kleine roedeverdeling. Rondboogportaal met bovenlicht.
ID: 59648 | Bouwkundig element
Grote Markt 19 (Kortrijk)
Imposant diephuis met gevelparement van 1780 van drie traveeën en drie bouwlagen onder leien schilddak. Classicistische lijstgevel met aflijnende sterk overkragende kroonlijst en attiek met bekronende vazen. Gevel verfraaid door de classicistische guirlandes in de verdiepte muurvlakken en borstwering. Smeedijzeren balkon rustend op stenen consoles.
ID: 60485 | Bouwkundig element
Moeskroensesteenweg 58-60 (Kortrijk)
Dieper in gelegen 18de-eeuwse burgerwoning met vernieuwd 19de-eeuws parement. Dubbelhuis aan de straat afgezet door ijzeren hek. Notabelenwoonst op U-vormige plattegrond en met jaarankers 1775 in rechterzijgevel.
ID: 60493 | Bouwkundig / Landschappelijk element
Moeskroensesteenweg 95 (Kortrijk)
Het kasteel Allart dateert uit het begin van de 19de eeuw en is gebouwd als buitenhuis in opdracht van de familie De Brabander-Cottignies. Omstreeks 1910 gebeurden aanpassingen aan het landhuis en werd het domein uitgebreid waarna Georges Allart het huidige park in landschappelijke stijl aanlegde. Het 19de-eeuwse landhuis op U-vormige plattegrond is een baksteenbouw bekleed met (simili-)natuursteen. Het vroeg 20ste-eeuwse park in landschappelijke stijl omvat onder meer vijvers, een cascadesysteem en een prieel en brug in boomstamimitatie.
ID: 60023 | Bouwkundig element
O.-L.-Vrouwestraat 20-24 (Kortrijk)
In oorsprong imposant classicistisch herenhuis van negen traveeën en drie bouwlagen, vermoedelijk opgetrokken in het laatste kwart van de 18de eeuw. Op de kaart van C. Cierkens (1822), evenwel reeds aangegeven als drie verschillende percelen. Volgens P. Debrabandere werd het pand circa 1900 verdeeld in drie eigendommen. Bepleisterde en beschilderde lijstgevel, horizontaal belijnd door de waterlijst en puilijst. Benadrukt middenrisaliet bekroond door driehoekig fronton met ronde oculus met guirlandes.
ID: 60418 | Bouwkundig element
Wijngaardstraat 22 (Kortrijk)
Eind 17de-eeuw - vroeg 18de-eeuws, classicistisch pand van drie traveeën en twee bouwlagen onder pannen zadeldak. Behouden bovenverdieping aansluitend bij de Lodewijk XIV-stijl, zie pilasters.