Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

1302 resultaten


ID: 2474 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Nijlensesteenweg 127 (Nijlen)
Woonstalhuis van één bouwlaag onder zadeldak, jaartal 1910 in noordelijke puntgevel, haaks wagenhuis, vervallen schuur en bakhuis.


ID: 9346 | Bouwkundig element

Hof ter Schuren

Halfstraat 1 (Ninove)
Gesloten hoeve deels omringd door middel van muur en haag, inplanting aan een bocht van de weg. Bakstenen gebouwen gegroepeerd rondom een gedeeltelijk gekasseid erf met mestvaalt. Acht traveeën breed woonhuis met één verdieping onder een zadeldak (Vlaamse pannen), uit eerste helft 19de eeuw.


ID: 9478 | Bouwkundig element

Gesloten hoeve

Vijversweg 3 (Ninove)
Gesloten hoeve met belangrijk volumespel met boomgaard met omringende haag ten zuiden en witgeschilderd bakstenen wegkapelletje op de hoek. Bakstenen gebouwen onder zadeldaken, gegroepeerd rondom een vierkante gekasseide binnenplaats met vaal, daterend uit het eerste tot het vierde kwart van de 19de eeuw.


ID: 47523 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Jozef

Pastoor Janssensplein 1 (Olen)
Georiënteerde neoromaanse zaalkerk, naar ontwerp van C. Veraart en E. Richir van 1923, met deels ommuurd, deels omhaagd kerkhof.


ID: 36622 | Bouwkundig element

Semigesloten hoeve

Bavegemstraat 48 (Oosterzele)
Naar verluidt voormalige hoeve, winkel, kolenuitzetterij en café. Hoeve van het semigesloten type aan het kruispunt Heistraat en Steenstraat. U-vormig opgestelde hoevegebouwen rondom een gekasseid binnenerf met midden een gemetste pomp. Omhaagde boomgaard ten zuiden.


ID: 36690 | Bouwkundig element

Hoeve en cichoreibranderij

Broek 19 (Oosterzele)
Achterin gelegen naar het zuidoosten georiënteerd boerenhuis van één bouwlaag en zes traveeën, onder zadeldak.


ID: 36743 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Steenberghoeve met omgeving

Langestraat 21 (Oosterzele)
Boerenwoning van één bouwlaag en zeven traveeën onder zadeldak uit de 18de eeuw, met drie zandstenen kruiskozijnen en één bolkozijn, met zandstenen negblokken. Pomp met watervergaarbak tegen de deurtravee tegenover een oude waterput. Aansluitende koestallen met een getoogde staldeur in de achtergevel. Verder nog kalver- varkensstallen, Zijdelings aanleunende kalverstal met brasbakken, onder lessenaarsdak. Op het achtererf: begroeide heuvel met overwelfde aardappelkelder. Langs de hoeve passeert de Kerkwegel naar Gijzenzele. De omgeving van de hoeve heeft zijn agrarisch karakter behouden.


ID: 36820 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Christoffel met kerkhof

Marktwegel 1 (Oosterzele)
Georiënteerd bedehuis met half omringend en voorts achterliggend ommuurd kerkhof. Heden driebeukige basilicale kerk met transept, koor met halfronde apsis, oksaal in de noordoostelijke hoek; in de zuidoostelijke hoek: traptoren, sacristie etc. kleine aanbouwsels. De kerk omvat twee duidelijk verschillende delen, beide met vroeggotisch uitzicht: enerzijds het driebeukige schip van vijf traveeën in 1877 nieuw gebouwd naar ontwerp van architect Auguste Van Assche en anderzijds de oude oostelijke bouw die tezelfdertijd door dezelfde architect werd gerestaureerd.


ID: 36674 | Bouwkundig element

Villa met tuin

Oude Wetterse steenweg 2 (Oosterzele)
Ruime villa midden in een beboomde en omhaagde tuin, gebouwd als dokterswoning door dokter Leus in 1904 naar ontwerp van architect G. Vanden Hende. Dubbelhuis van twee verdiepingen onder leien schilddak en snijdende zadeldaken achter de topgevels van de risalieten. Aanbouwsel van één verdieping tegen de linker zijgevel: voormalige apotheek en dokterspraktijk. Voormalig koetshuis met jaarsteen 1909 in de tuingevel.


ID: 36779 | Bouwkundig element

Semigesloten hoeve

Rattepas 22 (Oosterzele)
Hoeve van het semigesloten type met omhaagde boomgaard. Boerenwoning van één bouwlaag en vier traveeën, onder zadeldak, uit de tweede helft van de 19de eeuw. Rechts aanleunende stal met pomp. Haaks ingeplante gewitte bakstenen dwarsschuur en wagenhuis. Kleinere bedrijfsgebouwen aan de straatkant met ingebouwde bakoven.