686 resultaten
ID: 308056 | Landschappelijk element
Berentrodedreef (Bonheiden)
De Berentrodedreef is een historische dreef die het kasteel van Berentrode verbindt met de kerk van Bonheiden. De dreef bestaat uit verschillende segmenten en is hoofdzakelijk beplant met opgaande zomereiken.
ID: 131534 | Landschappelijk element
Hollakenbaan (Bonheiden)
In de Dijlevallei ligt tussen twee percelen akkerland een houtwal beplant met een uitgebreid plantenassortiment. De houtwal is aangeplant op de perceelsgrens om de eigendomssituatie hier vast te leggen.
ID: 134469 | Bouwkundig / Landschappelijk element
Kasteeldreef 5-6 (Boortmeerbeek)
Landhuis uit de wederopbouwperiode, heropgebouwd na de Eerste Wereldoorlog naar model van het voormalige neoclassicistisch landhuis uit circa 1820; heropgebouwd landhuis met oudere dienstgebouwen uit de 18de en 19de eeuw, omgeven door landschappelijk park; kasteeldomein teruggaand op oudere kasteelsite in oorsprong een middeleeuwse kasteelmotte, tijdens de 17de eeuw omgebouwd tot barokke waterburcht met parterretuin, oranjerie en sterrenbos; circa 1820 heraangelegd als romantisch 'rivierlandschap' uitlopend in bos van circa 100 hectare.
ID: 134461 | Bouwkundig / Landschappelijk element
Ravesteinstraat 50 (Boortmeerbeek)
Historisch kasteeldomein dat in de tweede helft van de 19de eeuw zijn huidige uitzicht heeft gekregen, vooral door Emile de Meester de Ravestein, die het kasteel in 1866 verbouwde door de toevoeging van twee zijvleugels. Grondige verbouwingen en uitbreidingen tot rusthuis vanaf 1894. Omgeven door landgoed (circa 6 hectare); oorspronkelijk een omgrachte motte met twee eilanden; het lustbos ten noordoosten van het kasteel is mogelijk een relict van een vroeg-17de-eeuwse regelmatige tuin; belangrijke heraanleg rond 1865 (onder meer omvorming van slotgracht tot landschappelijke vijver); restanten van beplanting uit die periode (bruine beuk, plataan, zomereik), ook in de omgevende beemden.
ID: 132571 | Landschappelijk element
't Hoogste (Bornem)
Een houtkant met vooral tamme kastanje en zomereik en bijmenging van lijsterbes, vogelkers en aalbes markeert de perceelsgrens van een weiland. De gemengde houtkant bevindt zich op een licht talud langs de straatzijde.
ID: 132584 | Landschappelijk element
Bornem (Bornem)
De perceelsgrens van een akkerland wordt gefixeerd door middel van een houtwal. De gemengde houtkant bestaat uit es, hazelaar, wilg en zomereik met bijmenging van vlier en Amerikaanse vogelkers.
ID: 132606 | Landschappelijk element
Bornem (Bornem)
Langs een onverharde weg in het verlengde van Heuvel staan twee imposante hakhoutstoven van zomereik.
ID: 132559 | Landschappelijk element
Barelstraat (Bornem)
Parallel met de Koningsbeek en grenzend aan een lindendreef ligt een volledig omgrachte smalle langgerekte strook hakhout op een talud. Het hakhoutperceel vormt de grens van een akkerperceel en omvat esdoorn, zwarte els, meidoorn, es, boswilg, zomereik en knotwilg. Er wordt nog beheer als hakhout toegepast.
ID: 132560 | Landschappelijk element
Barelstraat (Bornem)
Een smalle strook grasland wordt langs drie zijden begrensd door een lage rij knotwilgen. De bomenrij markeert de perceelsgrens en wordt verder aangevuld met hakhout.
ID: 132640 | Landschappelijk element
Binnendijkstraat (Bornem)
Op de Scheldeoever tegenover het Kasteel van Bornem staat in het zicht van het kasteel een opvallende bomengroep. Een es, een zomereik en een plataan werden hier samen aangeplant langs een onverharde losweg tussen twee akkerpercelen.