Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

245 resultaten


ID: 300258 | Landschappelijk element

Opgaande kastanje als vredesboom bij oorlogsmonument

Oostakkerdorp (Gent)
De opgaande witte paardenkastanje werd in 1920 aangeplant. De boom staat achter het natuurstenen oorlogsgedenkteken.


ID: 306449 | Landschappelijk element

Prelaatsdreef

Prelaatsdreef (Gent)
De Prelaatsdreef wordt op historische kaarten vermeld vanaf de Atlas der Buurtwegen (1841), als toegangsdreef tot het kasteel van Zwijnaarde. De Prelaatsdreef is een dubbele dreef in driehoeksverband, met langs weerszijden een langsgracht.


ID: 131003 | Landschappelijk element

Bomengroep van paardenkastanje en zomerlindes Kasteel Nieuwgoed

Rijvisschestraat (Gent)
De bomengroep bij Kasteel Nieuwgoed bestaat uit 6 bomen, waarvan 1 dominante paardenkastanje en 6 zomerlinden. Dit is bedoeld om een gesloten volume te hebben vanaf het maaiveld tot in de top van de kruin en ook om te voorkomen dat er te dicht bij de paardenkastanje wordt geploegd.


ID: 300261 | Landschappelijk element

Opgaande paardenkastanje als eeuwfeestboom

Vroonstalledries (Gent)
De opgaande witte paardenkastanje is in 1930 als eeuwfeestboom aangeplant op de noordoostelijke hoek van de Vroonstalledries, ter herdenking van 100 jaar België.


ID: 8317 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Sint-Adriaansabdij met aansluitend park

Abdijstraat 10 (Geraardsbergen)
Voormalige Benedictijnerabdij met aansluitend park, gelegen ten noorden van het stadscentrum tussen de Edingsestraat, de Boelarestraat en de weg naar de Brusselse poort. Van de abdij zijn alleen de poort, de abdijvleugel met het prelaatskwartier en de zuidelijke stalvleugel overgebleven. Het domein wordt nog grotendeels afgesloten door 17de tot 20ste-eeuwse muren met enkele geïntegreerde gedenkstenen. In het park resteren nog de ijskelder met deels vervallen trap met boordstenen en leuning, enkele trappen en balustrades hoofdzakelijk uit de 19de-eeuwse parkaanleg, een rustiek paviljoen, twee siervazen, een beeld met 4 heiligen, een beeld van Diana, een beeld van een gladiator, een kleine grot in cementrustiek, een bron ommuurd met natuursteen en een grafplaat.


ID: 130881 | Landschappelijk element

Opgaande paardenkastanje als kruisboom

De Pacht, Diefhoek, Meidries (Geraardsbergen)
Een opgaande paardenkastanje staat bij het kruispunt waar De Pacht uitkomt op Meidries en Diefhoek, tevens de grens tussen Zandbergen en Nieuwenhove. Tegen de boomstam werd een kruis met Christusbeeld opgehangen. De paardenkastanje is mooi gevormd en beeldbepalend en heeft een stamomtrek van 292 cm (gemeten in 2003).


ID: 303116 | Landschappelijk element

Park van het kasteel van Hasselbroek

Hasselbroekstraat 188 (Gingelom)
Landgoed met dreven en waterpartijen uit de 17de eeuw, park in landschappelijke stijl en ommuurde ­ moestuin uit het midden van de 19de eeuw. Kasteel met kern in Maasstijl uit 1620 met neerhofopperhofstructuur, in 1770-1780 ­ verbouwd naar de mode van die tijd.


ID: 300808 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein Bunsbeek

Bunsbeekdorp 8-10 (Glabbeek)
De villa werd eind jaren 1930 gebouwd in opdracht van Théodore Henderiks, op de plaats van het 19de-eeuwse kasteel dat daarvoor werd afgebroken. De Brusselse architecten R. Dejeneffe en J. Thomas tekenden het ontwerp, waarin structuur, interieur, exterieur en landschap tot één geheel worden versmolten. Omgeven door een park van 3 hectare 29 are (moestuin en boomgaard inbegrepen), rond de villa aanleg in neoformele stijl met invloeden uit ‘Nouveau jardin pittoresque’; diverse bomen uit de 19de-eeuwse landschappelijke aanleg (bij voormalig eclectisch kasteel).


ID: 300807 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Domein Attenrode

Torenstraat 62 (Glabbeek)
Eclectisch landhuis, opklimmend tot het einde van de 19de eeuw en vroege 20ste eeuw onder het eigenaarschap van baron Karel de Turck de Kersbeeck. Het landhuis is voorzien van een dienstvleugel en wordt omgeven door een informele aanleg van circa 1,5 hectare, namelijk een open ruimte met vijver en hoogstammige randbeplanting.


ID: 133185 | Landschappelijk element

Drie witte kastanjes als kapelbomen

Driekastanjelaarsstraat (Grimbergen)
Rond de kapel van Maria-Onbevlekte-Ontvangenis, Sint-Jozef en Sint-Anna, ingewijd in 1954, staan drie witte paardenkastanjes. Het geheel ligt een driehoekig pleintje.