1496 resultaten
ID: 60429 | Bouwkundig / Landschappelijk element
Wolvendreef 73-75 (Kortrijk)
Kasteel van Walle, een volgens de traditie in 1760 gebouwd jachtpaviljoen in opdracht van de Rijselse patriciër H. Petipas. Tijdens het interbellum in bezit van J. De Coene, die het landhuis en de bijgebouwen verbouwt en uitbreidt. Onderkelderd landhuis met Lodewijk XVI-stijlkenmerken. Ten noorden koetshuis en verder noordelijk houten paviljoen uitgevoerd door De Coene, interieur verfraaid door Saverys. Domein met ten noordoosten kleine dreef met smeedijzeren vleugelpoort geflankeerd door twee paviljoentjes voor duiven. Binnenplaats met twee Franse tuinen en vervolgens grote tuin met pergola en klein waterbassin met beeld van meisje. Ten westen van landhuis over verlengde beek, brug met 19de-eeuwse schildhoudende leeuwen.
ID: 74372 | Bouwkundig / Landschappelijk element
Herlegemstraat 20-22 (Kruisem)
Kasteeldomein op de grens met Waregem. Heden nog behouden aanleg zoals gekend uit een plan van 1777 met meerledig site met walgrachten en afzonderlijk omgracht kasteel met toegangsbrug ten zuiden, ereplein met in U-vorm ingeplante dienstgebouwen ten noorden en ruime rechthoekige omgrachte moestuin en boomgaard aansluitend ten oosten. Ten oosten, aan de rand van het park, decoratief uitgewerkt bakstenen tuinpaviljoen van circa 1875.
ID: 43828 | Bouwkundig / Landschappelijk element
Huisepontweg 36, 40-42 (Kruisem)
Het classicistisch kasteel van Wannegem-Lede werd in 1783 naar ontwerp van Gilles-Barnabé Guimard gebouwd in opdracht van baron Alphonse Baut de Rasmon. De tuinaanleg gebeurde volgens de typische ganzenvoet met drie vista' s. Het park is voorzien van een aantal typische tuinelementen van omstreeks 1900: de ommuurde moestuin met oranjerie, volière, ommuurde boomgaard en het jachtwachtershuisje. Verspreid liggen verschillende 18de-eeuwse tuinpaviljoenen of fabriques.
ID: 74296 | Bouwkundig / Landschappelijk element
Kasteeldreef 1-3, 10-12 (Kruisem)
Het kasteel van Nokere, een classicistisch waterkasteel van circa 1727, bevindt zich binnen een omhaagd domein met verschillende vijvers en uitgestrekte tuinen en bossen. De Franse Tuin in het park is een fraai voorbeeld van het werk van tuinarchitect René Pechère. Een lange platanendreef verbindt het kasteeldomein met de dorpskern van Nokere.
ID: 74380 | Bouwkundig / Landschappelijk element
Kasteelstraat 6-10, 6A-B (Kruisem)
Het 17de-eeuwse waterkasteel met aanhorigheden in een uitgestrekt park van 13 hectare met vijvers is gelegen tussen de Kasteelstraat, de Colijnstraat en de Moerasstraat en wordt door een lindedreef verbonden met de dorpskern.
ID: 74304 | Bouwkundig element
Nokeredorpstraat 26 (Kruisem)
Huidig classicistisch gebouw van acht traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak, volgens jaaranker in rechter zijgevel van 1781, tot 1974 onder meer dienst doende als gemeentehuis. Twee rechter traveeën met vroeger winkeltje in 1959 gesloopt voor baanverbreding.
ID: 74306 | Bouwkundig element
Nokeredorpstraat 49 (Kruisem)
Gebouwd in 1934 door S. Ruffo de Bonneval de la Fare, vrij imposant bakstenen gebouw met classicistische voorgevel van zes traveeën en twee bouwlagen onder laag zadeldak.
ID: 74318 | Bouwkundig / Landschappelijk element
Waregemsestraat 19 (Kruisem)
De voormalige pastorie van de Sint-Ursmarisparochie, gebouwd in 1772 door Louis 't Kindt en Jan Baptist Simoens, is ingeplant ten noorden van de parochiekerk en bevindt zich in een ruime ommuurde tuin afgesloten door ijzeren hekken vooraan. Een kerkwegel, aan het kerkhof geflankeerd door twee linden, leidt in het zuiden naar de kerk.
ID: 89763 | Bouwkundig element
Harelbeeksestraat 63 (Kuurne)
Herberg-afspanning, opgericht in 1866 in opdracht van de Kortrijkse brouwer Verschuere. Dubbelhuis met bepleisterde en geschilderde laatclassicistische lijstgevel op plint van arduin. Vermoedelijk later aangepaste zijgevel met versneden trapgevel en aansluitend pilasters, met rondboognis met arduinen rondboog en Christus aan het kruis.
ID: 58123 | Bouwkundig element
Boombosstraat 5 (Laarne)
Achterin gelegen herenhuis. Voortuin met axiaal ijzeren toegangshek aan imposante vierkante gemetste bakstenen hekpijlers met hardstenen dekplaten en siervazen.