1407 resultaten
ID: 42662 | Bouwkundig element
Kapelstraat (Lubbeek)
Pijlerkapel van bak- en zandsteen uit de 17de eeuw met drielobbig tralievenster en klein ovaal bovenlicht onder het lage fronton van de gevel, gelegen onder twee linden.
ID: 306188 | Landschappelijk element
Kerkdreef (Lubbeek)
Naast de kerk in Linden staat een hoge, opgaande linde. Deze boom is geplant als eeuwfeestboom in 1930. Tijdens deze viering van de honderdste verjaardag van de Belgische onafhankelijkheid werden op verschillende plaatsen in het land eeuwfeestbomen geplant. Deze eeuwfeestboom is aangeplant door de oud-strijders van het dorp, in aanwezigheid van de schoolkinderen. De linde heeft een omtrek van 236 cm en een hoogte van 22 m.
ID: 42653 | Bouwkundig / Landschappelijk element
Kerkstraat 4 (Lubbeek)
Pastorie gebouwd omstreeks 1788-1791 met pastorietuin van 22,5 are, oorspronkelijk bestaande uit drie percelen met specifieke bestemming; Dubbelhuis in baksteenbouw met gebruik van zandsteen, twee verdiepingen en lage bijbouw gelegen in pastorietuin vermoedelijk rond 1870 heraangelegd met een 'landschappelijk' gedeelte.
ID: 303063 | Bouwkundig / Landschappelijk element
Staatsbaan 159 (Lubbeek)
Eclectische villa, gebouwd omstreeks 1869 door de weduwe van een van de nazaten Van Roost, met koetshuis aan de Gellenbergstraat. Het pand is gelegen in een tuin in landschappelijker stijl, met enkele zeldzame oude bomen en een vijver met eilandje.
ID: 303094 | Bouwkundig / Landschappelijk element
Weligerveld 6 (Lubbeek)
Heropgebouwd eclectisch landhuis ontworpen in 1916 door architect Chrétien Veraart en omgeven door park in landschappelijke stijl, aangelegd vanaf 1859 en voorzien van talrijke oude (tamme kastanjes en bruine beuken) en zeldzame bomen.
ID: 131027 | Landschappelijk element
Schippersstraat (Lummen)
Op een driehoekig grasperkje, omgeven door de Schippersstraat en Genenbosstraat, staat een kapel met bijhorende kapelboom. De kapel werd gebouwd ter ere van een schoolmeester die verdronk tijdens het schooljaar 1926-1927. De opgaande winterlinde (Tilia cordata) die de kapel begeleidt is merkwaardig omdat deze uitgroeit met twee doorgaande koppen. Het geheel is een beeldbepalend object in de omgeving. De linde werd intussen bijgesnoeid omwille van de elektriciteitsdraden en tevens is er ook een nestkast voor uilen opgehangen in de boom.
ID: 131028 | Landschappelijk element
Schippersstraat (Lummen)
Op de hoek van een gewezen kerkhof, bij een restant van de kerkhofmuur staat een winterlinde (Tilia cordata). Deze driestammige kerkhofboom vertoont een natuurlijke meerstammigheid.
ID: 27918 | Bouwkundig / Landschappelijk element
Borgtstraat (Maarkedal)
Kleine open wegkapel onder drie linden met ingevlochten kruin (huwelijksent). Bakstenen gebouwtje met pannen zadeldak.
ID: 131959 | Landschappelijk element
Bossenaarstraat 30 (Maarkedal)
Een gekandelaarde linde staat links van de toegang tot het erf. Welkomstbomen worden meestal per twee aangeplant, vermoedelijk is zijn wederhelft reeds lang verdwenen. Het aanplanten van welkomstbomen is een zéér oud gebruik waarbij men geloofde dat door de zuiverende werking van de lindebomen de bewoners op het erf beschermd werden van kwade invloeden.
ID: 131995 | Landschappelijk element
Fortstraat 2 (Maarkedal)
Op traditionele wijze zijn er twee lindebomen aangeplant bij de toegang van het erf. Het planten van welkomstbomen is een zéér oud gebruik waarbij men geloofde dat door de zuiverende werking van de bomen de bewoners op het erf beschermd werden van kwade invloeden. Het betreft hier twee linden, waarvan de dikste een stamomtrek heeft van 283 cm.