Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

14009 resultaten


ID: 30605 | Bouwkundig element

Klooster met school

Boezingestraat 2, 2A, Diksmuidseweg 421A (Ieper)
Klooster met bijhorende school, gelegen op de hoek bij Diksmuidseweg; achterliggende geplaveide speelplaats. Complex van één à twee bouwlagen, door middel van gevelstenen gedateerd 1871-1921.


ID: 30690 | Bouwkundig element

Klooster der zusters apostolinnen met schooltje

Bollemeersstraat 14 (Ieper)
Klooster der zusters apostolinnen met achterliggend schooltje, naar ontwerp van architect J. Coomans (Ieper). Klein voortuintje afgezet door middel van laag bakstenen muurtje.


ID: 30688 | Bouwkundig element

Gemeentehuis van Elverdinge

Bollemeersstraat 2 (Ieper)
Heropgebouwd naar ontwerp van architect Jules Coomans (Ieper). Dubbelhuis van twee bouwlagen en van vijf traveeën onder kort overstekend en licht gebogen zadeldak, voorzien van kleine houten dakkapellen en centrale dakruiter bekroond door peerspits. Bronzen gedenkplaat van Aloïs De Beule en gegoten door Vindevogel, ter herinnering aan de slachtoffers van de Eerste Wereldoorlog.


ID: 30725 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein van Elverdinge

Bollemeersstraat 21A-C, Vlamertingestraat 83, 83A (Ieper)
Kasteel, gelegen in de dorpskom, ten noordoosten van de kerk, midden prachtig beboomd park met grote vijver en paden met grind. Ten zuidoosten, lange toegangsdreef, de Warande genaamd, afgezoomd met populieren, uitlopend op de Sint-Livinusstraat; aan straatzijde beveiligd door middel van gietijzeren toegangshek met voluten. Eclectisch kasteel, met neorenaissancistische inslag. Gebouw met rechthoekige plattegrond van tien traveeën en twee bouwlagen en verhoogde begane grond. Ten noordoosten, aanhorigheden, met neorococo-inslag.


ID: 30066 | Bouwkundig element

Stadswoning

Boomgaardstraat 1, 1B (Ieper)
Bakstenen trapgevel op sokkel van Atrechtse zandsteen; een imitatie van het vooroorlogse uitzicht in lokale renaissancestijl.


ID: 30068 | Bouwkundig element

Eenheidsbebouwing van winkel en burgerhuizen

Boomgaardstraat 5-11, 5A (Ieper)
Neogotische eenheidsbebouwing met winkelhuis en burgerwoningen. Huizen van twee à drie traveeën onder doorlopend zadeldak. Verankerde bakstenen gevels op sokkel van Atrechtse zandsteen met arduinen belijning.


ID: 30069 | Bouwkundig element

Twee burgerhuizen

Boomgaardstraat 8, 14 (Ieper)
Twee huizen naar ontwerp van architect V. Tinant (Oostende) van 1922.


ID: 30071 | Bouwkundig element

Eenheidsbebouwing van drie winkelhuizen

Boomgaardstraat 15-19 (Ieper)
Eenheidsbebouwing met winkelhuizen op de hoek bij de Burchtstraat opgevat als een imitatieve variante op de lokale renaissancestijl.


ID: 30504 | Bouwkundig element

Bellegodshuis

Boomgaardstraat 19B, Burchtstraat 1A, Rijselstraat 38 (Ieper)
Stichting ten behoeve van de armenzorg; ontstaan tijdens de crisisperiode van 1270-1274 in de Ieperse lakennijverheid ten gevolge van het verbod tot uitvoer van Engelse wol naar Vlaanderen. Hoofdgebouw: grosso modo identieke reconstructie van het vooroorlogse uitzicht uit de tweede helft van de 17de eeuw, mogelijk naar plannen van architect Jules Coomans. Kapel: vrij getrouwe reconstructie van het vooroorlogse gebouw in laatgotische stijl met renaissance-ornamentiek, daterend van 1616.


ID: 30074 | Bouwkundig element

Twee grote winkels

Boterstraat 13-14, 13A-B, 14A (Ieper)
Grote winkelhuizen met een meer 'grootstedelijk' karakter, oorspronkelijk respectievelijk zogenaamd "La fourche d'or", naar ontwerp van architect Oscar Hallaux (Brussel), en "Bazar de la Rue au Beurre", naar ontwerp van architect Pierre Verbruggen (Ukkel), beide van 1920.