Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

1407 resultaten


ID: 132025 | Landschappelijk element

Beekbegeleidende houtkant

Hollebeek, Onderbossenaarstraat (Maarkedal)
Gemengde beekbegeleidende houtkant langs de Hollebeek met opgaande bomen van els, es, zomerlinde, schietwilg, canadapopulier en zomereik; knotbomen van els, es en zomerlinde; hakhout van els, es, hazelaar, Noorse esdoorn, esdoorn en kraakwilg. Naast de traditioneel beheerde soorten is de houtkant al dan niet op natuurlijke wijze verrijkt met meidoorn, gladde iep, vlier, sneeuwbes, taxus en rode kornoelje. De houtkant bij de meanderende Hollebeek is nuttig als oeverversteviging.


ID: 131997 | Landschappelijk element

Twee welkomstlinden bij boerenhuis

Hollebeek 5 (Maarkedal)
De afsluitingshaag aan de voorzijde van het boerenhuis wordt ter hoogte van de voordeur doorbroken voor het toegangspaadje dat, aan beide zijden, wordt geflankeerd door een gekandelaarde welkomstlinde. De luiken van het hoevetje zijn sierlijk getooid met bijenkorven wat doet vermoeden dat de vroegere bewoner een imker was en hij de aanwezigheid van linden voor de honingproductie kon appreciƫren.


ID: 132000 | Landschappelijk element

Gemengde afsluitingshaag bij boerenhuis

Hollebeek 5 (Maarkedal)
Aan de voorzijde van het boerenhuis wordt het erf afgesloten met een gemengde scheerhaag. Met wat de haag in oorsprong is aangeplant is niet meer zo duidelijk, het huidige assortiment bestaat uit soorten die er al dan niet door natuurlijke verrijking zijn gekomen. Ook de stamopslag van de twee welkomstlindes is in de haag gegroeid.


ID: 131378 | Landschappelijk element

Twee gekandelaarde kapellinden

Kolpaartstraat (Maarkedal)
Twee gekandelaarde lindes staan bij een kruispunt van wegen en bij een inmiddels verdwenen wegkapelletje. Op het moment van inventarisatie was er veel opslag aanwezig aan de stambasis en kon de stamomtrek van de bomen niet gemeten worden ( omtrek werd geschat op 250 cm), sporen van de wegkapel konden om dezelfde reden ook niet gevonden worden.


ID: 308182 | Landschappelijk element

Kerkdreef

La Salettestraat (Maarkedal)
Centraal in het dorpsbeeld van Louise-Marie bevindt zich een gekasseide lindendreef. De weg is aangelegd tijdens de ontstaansperiode van Louise-Marie in de negentiende eeuw. De dreef werd geplant in 1899 en later heraangeplant met linde.


ID: 300021 | Landschappelijk element

Kapel- en etagelinde bij kruispunt

Lindeke (Maarkedal)
Bij een kruispunt van voetwegen staat een oude lindeboom. Hij vertoont de kenmerken van een etageboom. De boom bestaat uit een onderste krans met zware afgezette gesteltakken, een tussenetage en doorgaande stam met op het einde een bol.


ID: 133104 | Landschappelijk element

Jan Leenknegtboom

Tenhole (Maarkedal)
Jan Leenknegt is een gerenommeerd glaskunstenaar woonachtig te Ronse. Zijn kunstobjecten worden veelal gepresenteerd en gefotografeerd in het ongerepte landschap waar de lindeboom deel vanuit maakt. Dit landschapselement krijgt via het artistieke werk van Jan Leenknegt veel aandacht en daarom kreeg het zijn naam. De Jan Leenknegtboom is een opgaande boom die langs Tenhole, op een kruispunt van deels verdwenen loswegen, is geplant. Door zijn solitaire inplanting is het een baken in het landschap.


ID: 133105 | Landschappelijk element

Kapelboom De Rode Haan

Turkije (Maarkedal)
Bij de wegkapel De Rode Haan staat een oude kapelboom. Het is een mooie beeldbepalende Hollandse linde die hier een eenheid vormt met het bouwkundig erfgoed. De lindeboom is op traditionele wijze gekandelaard. De kapelboom staat bij een kruispunt en vervult bijgevolg tevens de functie van baken, een oriƫntatiepunt voor de trage weggebruikers van vroeger.


ID: 133106 | Landschappelijk element

Drie schermlindes

Zeitje (Maarkedal)
Op traditionele wijze is een bomenrij van drie lindebomen aangeplant langs de straat tegenover het erf. De straatzijde van het erf is op het zuidwesten gelegen zodat de opgaande bomen er als schermbeplanting functioneren. Vooral tegen de zon, maar ook tegen regen en wind werden de gebouwen, hier in het bijzonder de woning, beschermd. Ook het ingespannen paard kon onder de linden bescherming vinden tegen de zomerse zonnestralen. Het zijn drie Hollandse linden waarvan de dikste een stamomtrek heeft van 355 cm.


ID: 302746 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Marktplein met dubbele rij lindebomen

Markt (Maaseik)
Het marktplein wordt omgeven door een dubbele rij lindebomen, meer bepaald Hollandse linden (Tilia Europaea (x)), die al sinds 1862 het beeld van de Markt bepalen.