Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

1389 resultaten


ID: 208683 | Bouwkundig element

Oorlogsgedenkteken

Ommegangstraat (Koekelare)
Oorlogsgedenkteken voor de militaire en burgerlijke slachtoffers van het gehucht "De Mokker", gevallen in de beide wereldoorlogen.


ID: 208901 | Bouwkundig element

Gedenkzuil Duits Landwehr Infanterie Regiment 74 met gedenksteen Lehmann

Sint Andriesstraat (Koekelare)
Gedenkzuil voor het 74ste Duitse Landwehr-Infanterie-Regiment en grafsteen voor E. Lehmann, beiden opgericht tijdens de Eerste Wereldoorlog.


ID: 208755 | Bouwkundig element

Gedenkplaat

Sterrestraat (Koekelare)
Gedenksteen voor de gesneuvelde oud-leerlingen van de gemeenteschool (Tweede Wereldoorlog).


ID: 208807 | Bouwkundig element

Duits bassin De Duitse put

Westveldweg (Koekelare)
Duits bassin uit de Tweede Wereldoorlog.


ID: 307742 | Archeologisch / Bouwkundig element

Weerstandsnest Waldersee uit de Tweede Wereldoorlog

Albert I Laan (Koksijde)
Duits weerstandsnest uit de Tweede Wereldoorlog, dat deel uitmaakte van de Atlantikwall. De site bevat een uitgebreid gamma aan militaire infrastructuur zoals een geschutkazemat, loopgraven, bunkers en mitrailleurposten, open beddingen en accommodatie voor de manschappen.


ID: 213340 | Bouwkundig element

Ereperken en graven Eerste en Tweede Wereldoorlog

André Geryllaan (Koksijde)
Op de gemeentelijke begraafplaats van Oostduinkerke bevindt zich onder meer een Brits militair ereperk voor doden uit de Tweede Wereldoorlog ("Oostduinkerke Communal Cemetery"). Een andere ereperk herinnert aan de Belgische militairen en oud-strijders van beide wereldoorlogen, met centraal een gedenksteen. Daarnaast is er een afzonderlijk ereperk voor omgekomen verzetslieden uit de Tweede Wereldoorlog. Tussen de burgerlijke graven ten slotte zijn nog graven in verband met de Eerste Wereldoorlog terug te vinden.


ID: 16545 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Willibrordus met kerkhof

Dorpsplaats (Koksijde)
Kerk met omringend, omhaagd kerkhof, aan Dorpsplaats afgezet met een 20ste-eeuws bakstenen muurtje. Roepsteen rechts van portaal. Na een brand in 1873, werd in 1875 een neogotisch bedehuis naar ontwerp van architect A. Brinck gebouwd, ten oosten van bewaarde toren. Herstellingen na verwoesting tijdens Eerste Wereldoorlog naar ontwerp van architect Georges Hendrickx. Verankerd gebouw van gele baksteen; leien bedakingen.


ID: 201450 | Bouwkundig element

Gedenkteken voor de Belgische en geallieerde piloten van beide wereldoorlogen

Jaak Van Buggenhoutlaan (Koksijde)
Gedenkteken ter ere van Belgische en geallieerde piloten uit beide wereldoorlogen, in de vorm van een vuurtoren. De bas-reliëfs van het gedenkteken zijn van de hand van beeldhouwer Witterwulghe. Het gedenkteken werd onthuld in 1951.


ID: 213339 | Bouwkundig element

Frans militair ereperk en graf Perroquin

Kerkstraat (Koksijde)
Op het kerkhof van Koksijde is een Frans militair ereperk terug te vinden, evenals het graf van een Franse 'Fuselier Marin' tussen de burgerlijke graven.


ID: 301644 | Bouwkundig element

Batterij van de landmacht

Kinderlaan , Nieuwpoortsteenweg (Koksijde), Kinderlaan (Nieuwpoort)
Deze grote bunkersite omvat de restanten van de Kustbatterij WN Karthauserdünen of de ex kustbatterij Groenendijk Plage. Deze site was de eerste opstelling van deze kustbatterij. Zoals de andere leger kustbatterijen stond deze op bijna twee kilometer van de kust. Al in 1941 was er op deze plaats een batterij. De site omvat twee soorten Wellblech bunkers voor manschappen en verschillende kleine constructies voor opslag of munitie. Het is opmerkelijk dat hier ook enkele bunkers uit de Eerste Wereldoorlog aanwezig zijn.