Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

1601 resultaten


ID: 13700 | Bouwkundig element

Maalderij Spruyt

Grote Steenweg 100 (Kontich)
Oorspronkelijk L-vormig gebouw uit begin 20ste eeuw met oostelijke straatgevel van vijf traveeën en twee bouwlagen onder plat dak, oorspronkelijk zadeldak. Deels door brand vernield in 1966.


ID: 13701 | Bouwkundig element

Maalderij de Kroon

Grote Steenweg 141 (Kontich)
Vermoedelijk is het huidige gebouw een overblijfsel van het speelhof Trichters hof dat werd opgericht circa 1743.


ID: 13474 | Bouwkundig element

Brouwerij De Arend

Sint-Jansplein 8 (Kontich)
Puntgevel van twee traveeën en drie bouwlagen onder zadeldak, uit de tweede helft van de 19de eeuw.


ID: 13666 | Bouwkundig element

Brouwerij De Sleutel

Sleutelstraat 23 (Kontich)
In straathoek gelegen U-vormig complex uit de eerste helft van de 18de eeuw en het derde kwart van de 19de eeuw.


ID: 90943 | Bouwkundig element

Hoeve de Groote   Speye ferme

Amersveldestraat 53 (Kortemark)
Historische hoevesite volgens 19de-eeuwse kaarten "de Groote Speye ferme". De hoeve gaat terug tot het einde van de 18de eeuw. Licht achterin gelegen ten zuiden van de Amersveldestraat. Erfoprit omgeven door weides, bij de toegang knotboom. Deze hoeve is op de Atlas der Buurtwegen (circa 1844) aangeduid als "De groote Speye ferme", aan de andere zijde van de straat (ten noorden van de straat), aanduiding van "De kleine Speye ferme". Deze hoeves zijn als dusdanig nog niet aangeduid op de Ferrariskaart (1770-1778).


ID: 91278 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Barisdamhoeve met omgeving

Barisdamstraat 24 (Kortemark)
Gaaf bewaarde hoevesite gelegen binnen een uitzonderlijke weideomgeving, in de Handzamevallei. Door de specifieke beplanting is de hoeve sterk oriënterend aanwezig in het open landschap van de Handzamevallei. De omwalde motte (opperhof) met boerenhuis is achterin gelegen tegenover de straat. Het neerhof met schuur en stalling is ten noordoosten daarvan gelegen. Het microreliëf ten westen van het boerenhuis verwijst naar de vroegere site met opper- en neerhof binnen een achtvormige omwalling.


ID: 91364 | Bouwkundig element

Maalderij

Barisdamstraat 8 (Kortemark)
Maalderijcomplex minimaal opklimmend tot begin 19de eeuw en teruggaand op historische molensite van de "Gaainestmolen". De "Gaainestmolen" wordt in 1779 gebouwd op het gehucht "Gaainest". In 1907 wordt de houten molen afgebroken en verplaatst naar Ramskapelle (Nieuwpoort). Het huidige woonhuis en de nutsgebouwen zijn opgetrokken begin 20ste eeuw. De maalderij is een verbouwing van de oorspronkelijke molenaarswoning.


ID: 91141 | Bouwkundig element

Hoeve

Brouckstraat 6 (Kortemark)
Hoeve, deels met bewaarde 19de-eeuwse bestanddelen, deels met bestanddelen uit de wederopbouwperiode van de jaren 1920, na de vernietiging van de Eerste Wereldoorlog. Gelegen in een bocht van de weg. Als hoevesite met L-vormige opstelling als dusdanig reeds aangeduid op de Atlas der Buurtwegen (circa 1844).


ID: 91036 | Bouwkundig element

Mouttoren en fabrieksschoorstenen brouwerij Den Arend

Brouwersplein 1-3 (Kortemark)
Schoorstenen en mouttoren van voormalige brouwerij Den Arend of brouwerij Louwaege. Mouteest, vermoedelijk daterend uit de eerste helft van de 20ste eeuw. Vrij hoog roodbakstenen gebouw onder plat dak, verspringende borstwering. Boven deze constructie toornt een ronde schoorsteen met verzorgd metselwerk en met markerende metalen roterende kap.


ID: 91189 | Bouwkundig element

Herenhuis met achterliggende bedrijfsgebouwen

Handzameplein 11 (Kortemark)
Herenhuis met imposante achterliggende bedrijfsgebouwen. Voormalig gemeentehuis/ herberg met achterliggende brouwerij. Eerste weergave op de Ferrariskaart (1770-1778), namelijk bebouwing op plaats van huidig woonhuis en achterliggende bebouwing gevat in een vierkante omwalling. Op het primitief kadasterplan (circa 1829) is huidig woonhuis opgetekend samen met drie achterliggende vrijstaande gebouwen binnen een driezijdige omwalling.