Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

1407 resultaten


ID: 133257 | Landschappelijk element

Bomenrij op oude stadswal

Walstraat (Maaseik)
De nog onverharde zuidelijke oude stadswal van het historisch centrum van Maaseik is beplant met een rij van 32 bomen. Het betreft voornamelijk Amerikaanse eik, maar ook enkele lindes. In het westen buigt de wal af naar het noorden. Dit noordelijk stuk is aan weerszijden beplant met in totaal 10 bomen, eveneens Amerikaanse eik en linde. In de hoek bevindt zich een kapel.


ID: 133242 | Landschappelijk element

Drie opgaande linden als gerechtsbomen

Dreef, St-Pietersstraat (Maasmechelen)
Het is een zéér oud gebruik om op het dorpsplein onder lindebomen samen te komen. Van de drie bomen weten we dat ze hier de plek markeren waar tot 1795 recht werd gesproken. Bij de linden stond ook de publieke waterpomp. De lindes hebben stamomtrekken van meer dan 3 meter en zijn mogelijks al de zoveelste generatie van bomen op deze plek.


ID: 133243 | Landschappelijk element

Bomencirkel van opgaande linden bij Kasteel Vilain XIIII

Dreef (Maasmechelen)
Ten noordoosten van het kasteel, rond een heuvel bij de historische omgrachting, staat er een bomencirkel van opgaande lindes.


ID: 131636 | Landschappelijk element

Twee welkomstlindes bij Kasteel Reesinghe

Maldegem (Maldegem)
Twee oude linden staan in het park bij de toegangsbrug over de historische omgrachting. Het zijn twee veteraanbomen die mits goede verzorging nog lange tijd kunnen deel uitmaken van het kasteelpark. Het aanplanten van welkomstbomen is een zéér oud gebruik waarbij men geloofde, dat door de zuiverende werking van de bomen, de bewoners op het erf beschermd werden van kwade invloeden.


ID: 131445 | Landschappelijk element

Twee leilinden als schermbeplanting

Aalterbaan 157 (Maldegem)
Aan de achterkant van het huis Aalterbaan 157 wordt de zuiderzon afgeschermd door twee lindes. Het zijn leilindes, die op traditionele wijze in een verticaal vlak werden geleid en gesnoeid, een vormsnoei die vroeger regelmatig werd toegepast.


ID: 131446 | Landschappelijk element

Opgaande lindeboom in pastorietuin Maldegem

Deken de Fonteynestraat (Maldegem)
Mooi ontwikkelde opgaande lindeboom in de pastorietuin. De beeldbepalende boom is zichtbaar vanaf het smalle straatje dat de Edestraat verbindt met het kerkhof.


ID: 131447 | Landschappelijk element

Vier leilindes kerkhof Maldegem

Deken de Fonteynestraat (Maldegem)
Vier leilindes werpen hun schaduw af op de zuidgevel van de Sint-Barbarakerk. De bomen zijn op traditionele wijze in een vertikaal vlak geleid en gesnoeid, een vormsnoei die vroeger regelmatig werd toegepast.


ID: 131635 | Landschappelijk element

Kroonvormige linde

Kronekalseide 269 (Maldegem)
In de voortuin van een woning langs de Brugsesteenweg staat een solitaire kroonvormige linde. De stam heeft op een hoogte van circa 160 cm een verdikking waarop vijf gesteltakken vertikaal omhoog zijn geleid, halverwege de kunstmatige kruin zijn de gesteltakken horizontaal en kroonvormig met elkaar verbonden. Aan de kant van het huis zijn er een aantal van de gesteltakken weggenomen of verloren gegaan. De gesteltakken zijn door enting met elkaar kroonvormig verbonden, de eerste kroon bevindt zich op 350 cm, het tweede niveau op 540 cm.


ID: 50042 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kapel Onze-Lieve-Vrouw den Doorn met linden

Urselweg (Maldegem)
De verering van Onze-Lieve-Vrouw in de wijk den Doorn gaat terug tot midden 18de eeuw. Een eerste bakstenen kapel werd gebouwd in 1815-1818 nabij de hoeve Foquart. In 1890 werd een nieuwe, grotere kapel gebouwd. In 1929 werd de kapel uitgebreid met een apsis met een altaar. De kapel is ingeplant op een met liguster omhaagd perceel, ervoor staan twee lindebomen.


ID: 300085 | Landschappelijk element

Parkgebied langs de Dijle

Brugstraat, Dijleberg (Mechelen)
Het parkgebied tussen de dorpskern van Muizen en de Dijle werd vermoedelijk aangelegd tussen 1859 en 1903 bij het verdwenen kasteel Estricx. Het park bevat een monumentaal bomenbestand.