Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

1350 resultaten


ID: 131635 | Landschappelijk element

Kroonvormige linde

Kronekalseide 269 (Maldegem)
In de voortuin van een woning langs de Brugsesteenweg staat een solitaire kroonvormige linde. De stam heeft op een hoogte van circa 160 cm een verdikking waarop vijf gesteltakken vertikaal omhoog zijn geleid, halverwege de kunstmatige kruin zijn de gesteltakken horizontaal en kroonvormig met elkaar verbonden. Aan de kant van het huis zijn er een aantal van de gesteltakken weggenomen of verloren gegaan. De gesteltakken zijn door enting met elkaar kroonvormig verbonden, de eerste kroon bevindt zich op 350 cm, het tweede niveau op 540 cm.


ID: 50042 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kapel Onze-Lieve-Vrouw den Doorn met linden

Urselweg (Maldegem)
De verering van Onze-Lieve-Vrouw in de wijk den Doorn gaat terug tot midden 18de eeuw. Een eerste bakstenen kapel werd gebouwd in 1815-1818 nabij de hoeve Foquart. In 1890 werd een nieuwe, grotere kapel gebouwd. In 1929 werd de kapel uitgebreid met een apsis met een altaar. De kapel is ingeplant op een met liguster omhaagd perceel, ervoor staan twee lindebomen.


ID: 300085 | Landschappelijk element

Parkgebied langs de Dijle

Brugstraat, Dijleberg (Mechelen)
Het parkgebied tussen de dorpskern van Muizen en de Dijle werd vermoedelijk aangelegd tussen 1859 en 1903 bij het verdwenen kasteel Estricx. Het park bevat een monumentaal bomenbestand.


ID: 131543 | Landschappelijk element

Zomerlinde vóór Sint-Annakapel

Pastoor De Heuckstraat (Mechelen)
Bij de grens tussen Mechelen en Leest staat knal vóór de Sint-Annakapel en in de verharding van het voorliggend fietspad een zomerlinde. De boom heeft een stamomtrek van 293 cm (gemeten in 2009) en is vermoedelijk ouder dan de kapel die pas in 1913 werd gebouwd, mogelijks was de boom er eerder aanwezig als grens- of devotieboom.


ID: 134063 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein van Imde

Dreef 1-2 (Meise)
Neoclassicistisch landhuis gebouwd omstreeks 1855 met bijhorende 17de-eeuwse hoeve en een 19de-eeuws complex met koetshuis, stallen en personeelswoningen. De gebouwen zijn gelegen in een park in landschappelijke stijl, gevormd door een 'eiland' van circa 3 hectare, omringd door een brede waterpartij van 2 hectare met golvende oevers en met landschappelijke 'clumps' bezaaide beemden, aangelegd in 1847-1874.


ID: 308065 | Landschappelijk element

Kapellinde als kruispuntboom

Heirbaan, Strooistraat (Meise)
Het kruispunt van de Strooistraat met de Heirbaan wordt gemarkeerd door een opgaande Winterlinde met boomkapel.


ID: 132133 | Landschappelijk element

Lindendreef bij Kasteel de Bueren

Kalverhagestraat (Melle)
Het domein van het Kasteel de Bueren omvat een opgaande lindedreef aangelegd langs de kasteelvijvers. Vanaf de dreef is er zicht op het kasteel en de aanhorigheden. Het is tevens een ontginningsdreef die bij de exploitatie van het Geerbos nuttig is.


ID: 132137 | Landschappelijk element

Zilverlinde bij Kasteel de Bueren

Kalverhagestraat 1-3 (Melle)
Een enorme beeldbepalende zilverlinde staat bij de dienstgebouwen, op de oever van de walgracht tegenover het waterkasteel. Het betreft hier een zilverlinde met sierlijk overhangende twijgen (Tilia petiolaris ‘Pendula’).


ID: 301180 | Landschappelijk element

Gekandelaarde kapellinde

Kapellendries (Melle)
Een gekandelaarde zomerlinde werd als kapellinde aan de achterzijde van de kapel geplant.


ID: 303041 | Landschappelijk element

Afsluitingshaag van linde in Appelkot

Terspelt (Merchtem)
De westzijde van het domein bij het kasteel van Terspelt. Is afgeboord met een lindenhaag. In de haag staan ook opgaande lindes.