Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

14009 resultaten


ID: 30727 | Bouwkundig element

Pastorie Onze-Lieve-Vrouw Geboorteparochie

Hollebeke-Dorp 24 (Ieper)
Pastorie middenin tuin, aan straatzijde afgezet met bakstenen muurtje met ezelsrug en gietijzeren hekken tussen postamenten; bakstenen toegangspoortje onder leien schilddak op houten schoorstukken: houten Marianisje boven rechthoekige doorgang beveiligd door middel van gietijzeren hek.


ID: 30801 | Bouwkundig element

Kapel van Onze-Lieve-Vrouw van La Salette

Hospitaalstraat (Ieper)
Mariakapel, daterend van 1868, door haar eclectische bouwtrant de doorsnee-wegkapel-architectuur uit de tweede helft van de 19de eeuw overstijgend. Eénbeukig bedehuisje van één travee met driezijdige sluiting; rode baksteenbouw en leien zadeldak.


ID: 30814 | Bouwkundig element

Gemeentehuis van Vlamertinge

Hospitaalstraat 1A, Poperingseweg 264-266 (Ieper)
Gemeentehuis met rechts aanleunende woning van de veldwachter en gebouw van de brandweer. Gebouwd in 1922 naar ontwerp van de architecten Guillaume Veraart en Ernest Richir (Brussel) van 1921, op de plaats van de vroegere gemeenteschool.


ID: 30800 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein van Vlamertinge

Hospitaalstraat 26-30 (Ieper)
Imposant kasteel midden een beboomd park met vijver, kasteelhoeve en voormalige hovenierswoning, ten westen van de Kemmelbeek. Gebouwd in 1857-1858 in opdracht van burggraaf Pierre-Gustave du Parc, naar ontwerp van architect J. Schadde (Antwerpen).


ID: 30290 | Bouwkundig element

Herberg In den Gouden Appel

Janseniusstraat 11 (Ieper)
Cartouche met voorstelling van een vergulde appel tussen twee "hoornen des overvloeds" met vruchten, boven de deur. Herberg met neobarokke inslag; thans leegstaand.


ID: 30286 | Bouwkundig element

Kapelanie en dekenij

Janseniusstraat 3-5 (Ieper)
Vermoedelijk een eenheidsontwerp uit het begin van de jaren 1920: kapelanie (nummer 3) aansluitend bij de dekenij (nummer 5) via een gebogen tuinmuur met casementen onder overkragend korfboogfries; erin opgenomen deur en twee garagepoorten.


ID: 30728 | Bouwkundig element

Jachthuis De Vodde

Kasteelhoekstraat 14 (Ieper)
Naar verluidt, herbouwd als jachtverblijf in 1921 ter vervanging van een kasteel, aldus genaamd ten gevolge de nabijheid van lemen huisjes aan de bosrand. Sinds 1945 als hoeve uitgebaat, te zien aan de oprichting van loods en stallen in omgeving.


ID: 30624 | Bouwkundig element

Gemeentehuis van Boezinge

Katspel 1-2 (Ieper)
Eclectisch gebouw, het Katspel dominerend, naar ontwerp van architect Nolf uit Torhout. Huis van zeven traveeën en twee bouwlagen onder schilddak voorzien van kleine dakkapellen onder afgewolfd zadeldak (leien) en centraal dakvenster met in- en uitgezwenkte top.


ID: 30623 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Michiel

Katspel 4 (Ieper)
Gelegen midden een laag ommuurd en met berken afgezoomd kerkhof onder meer met Britse militaire begraafplaats. De laatgotische hallenkerk, waarschijnlijk teruggaand op romaans bedehuis, afgebrand in de Geuzentijd, werd in 1624 heropgebouwd; opnieuw verwoest in 1648 en hersteld in 1682. Na de Eerste Wereldoorlog heropgebouwd naar ontwerp van architect J. Coomans in 1925; nagenoeg identieke reconstructie.


ID: 30293 | Bouwkundig element

Neoclassicistisch herenhuis

Kauwekijnstraat 1 (Ieper)
Neoclassicistische lijstgevel van gele baksteen op plint van Atrechtse zandsteen.