Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

1407 resultaten


ID: 1636 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Parochiekerk Sint-Niklaas met kerkhof

Leest-Dorp (Mechelen)
Georiënteerde driebeukige kerk met ingebouwde westertoren, ingeplant ten oosten van het dorpsplein, en omgeven door een kerkhof met langs weerszijden van de toegang een rij gekandelaarde lindes.


ID: 1638 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Sint-Annakapel met zomerlinde

Pastoor De Heuckstraat (Mechelen)
Neobarokke wegkapel, gebouwd in 1913 naar ontwerp van architect Cyr. Van den Bergh, in opdracht van Benoit Van Ingelgem. Voor de kapel staat een zomerlinde, aangeplant als grens- of devotieboom.


ID: 131543 | Landschappelijk element

Zomerlinde vóór Sint-Annakapel

Pastoor De Heuckstraat (Mechelen)
Bij de grens tussen Mechelen en Leest staat knal vóór de Sint-Annakapel en in de verharding van het voorliggend fietspad een zomerlinde. De boom heeft een stamomtrek van 293 cm (gemeten in 2009) en is vermoedelijk ouder dan de kapel die pas in 1913 werd gebouwd, mogelijks was de boom er eerder aanwezig als grens- of devotieboom.


ID: 52643 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kapel van Sint-Jan Baptist met lindebomen

Gestelsesteenweg (Meerhout)
Bepleisterde, rechthoekige kapel onder zadeldak omgeven door vier opgaande lindebomen, reeds vermeld in 1699.


ID: 134063 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Kasteeldomein van Imde

Dreef 1-2 (Meise)
Neoclassicistisch landhuis gebouwd omstreeks 1855 met bijhorende 17de-eeuwse hoeve en een 19de-eeuws complex met koetshuis, stallen en personeelswoningen. De gebouwen zijn gelegen in een park in landschappelijke stijl, gevormd door een 'eiland' van circa 3 hectare, omringd door een brede waterpartij van 2 hectare met golvende oevers en met landschappelijke 'clumps' bezaaide beemden, aangelegd in 1847-1874.


ID: 308065 | Landschappelijk element

Kapellinde als kruispuntboom

Heirbaan, Strooistraat (Meise)
Het kruispunt van de Strooistraat met de Heirbaan wordt gemarkeerd door een opgaande Winterlinde met boomkapel.


ID: 303041 | Landschappelijk element

Afsluitingshaag van linde in Appelkot

Terspelt (Merchtem)
De westzijde van het domein bij het kasteel van Terspelt. Is afgeboord met een lindenhaag. In de haag staan ook opgaande lindes.


ID: 301033 | Landschappelijk element

Drie gekandelaarde lindes als schermbeplanting

Asselkouter 34 (Merelbeke-Melle)
Op de zuidwestkant van een inmiddels door nieuwbouw vervangen hoevetje staan drie gekandelaarde Hollandse linden. Ze zijn er geplant om het gebouw te beschermen tegen weer en wind. Linden werden voor deze toepassing gebruikt omdat ze een zéér dicht bladerdek hebben en ze bovendien ook konden gebruikt worden als leverancier van brand-, constructie-, geriefhout en loofvoedering.


ID: 133383 | Landschappelijk element

Houtkanten op talud langs holle weg

Biest (Merelbeke-Melle)
Houtkanten op talud met sporen van traditioneel hakhoutbeheer langs gekasseide holle weg en op taluds die haaks op de weg in het landschap verlopen. De soorten met sporen van hakhoutbeheer zijn: es, tamme kastanje (ook als knotboom), esdoorn, hazelaar en haagbeuk (restant van een kaphaag). Er is veel opslag van olm en een natuurlijke verrijking van meidoorn, sleedoorn en vlier. Er staan ook verschillende mooie opgaande bomen op het talud: zomereik, zomerlinde en twee beuken.


ID: 130962 | Landschappelijk element

Twee geknotte welkomstlinden

Biest 15 (Merelbeke-Melle)
Twee geknotte welkomstlindes flankeren de toegang tot een hoevetje dat naast de lange toegangsdreef naar het kasteel van Zink is gelegen.