Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

1350 resultaten


ID: 301033 | Landschappelijk element

Drie gekandelaarde lindes als schermbeplanting

Asselkouter 34 (Merelbeke)
Op de zuidwestkant van een inmiddels door nieuwbouw vervangen hoevetje staan drie gekandelaarde Hollandse linden. Ze zijn er geplant om het gebouw te beschermen tegen weer en wind. Linden werden voor deze toepassing gebruikt omdat ze een zéér dicht bladerdek hebben en ze bovendien ook konden gebruikt worden als leverancier van brand-, constructie-, geriefhout en loofvoedering.


ID: 133383 | Landschappelijk element

Houtkanten op talud langs holle weg

Biest (Merelbeke)
Houtkanten op talud met sporen van traditioneel hakhoutbeheer langs gekasseide holle weg en op taluds die haaks op de weg in het landschap verlopen. De soorten met sporen van hakhoutbeheer zijn: es, tamme kastanje (ook als knotboom), esdoorn, hazelaar en haagbeuk (restant van een kaphaag). Er is veel opslag van olm en een natuurlijke verrijking van meidoorn, sleedoorn en vlier. Er staan ook verschillende mooie opgaande bomen op het talud: zomereik, zomerlinde en twee beuken.


ID: 130962 | Landschappelijk element

Twee geknotte welkomstlinden

Biest 15 (Merelbeke)
Twee geknotte welkomstlindes flankeren de toegang tot een hoevetje dat naast de lange toegangsdreef naar het kasteel van Zink is gelegen.


ID: 132592 | Landschappelijk element

Twee gekandelaarde lindes bij wegkruis

Bosstraat 15 (Merelbeke)
Twee gekandelaarde lindes en een geschoren haagbeukenhaag flankeren een wegkruis.


ID: 301190 | Landschappelijk element

Solitaire opgaande linde

Burg. Maenhautstraat 61 (Merelbeke)
Solitaire linde die bij een inmiddels verdwenen hoevetje stond en nu opgenomen is in een grote private tuin. De boom is zichtbaar vanaf de openbare weg, is beeldbepalend en heeft een mooi ontwikkelde kruin.


ID: 301166 | Landschappelijk element

Knotlinde als hoekboom

Jezuïetenwegel (Merelbeke)
Een oude knotlinde is aangeplant in de hoek van een perceel. Het planten van hoekbomen is een oud gebruik om te voorkomen dat, bij nacht en ontij, de kadastrale grens en hoekpaal zou verplaatst worden.


ID: 130882 | Landschappelijk element

Opgaande zomerlinde als vrijheidsboom

Koning Albert I-Plein (Merelbeke)
Op het dorpsplein van Bottelare tegenover de parochiekerk Sint-Anna staat op het Koning Albert I-plein een mooi gevormde monumentale zomerlinde (Tilia platyphyllos). Het zou de vrijheidsboom zijn die na de onafhankelijkheid van België op 30 april 1831 werd geplant.


ID: 301178 | Landschappelijk element

Tweestammige linde als kruispuntboom

Landskoutersesteenweg (Merelbeke)
Langs de Lanskoutersesteenweg, daar waar de Driebunderwegel uitkomt, staat een tweestammige Hollandse linde. Op de Ferrariskaart wordt hier, bij een kruispunt van wegen, een boom afgebeeld. De huidige twee opgaande bomen zijn twee spaartelgen die uit de opslag zijn geselecteerd.


ID: 301179 | Landschappelijk element

Opgaande en gekandelaarde linde als welkomstbomen

Landskoutersesteenweg, Neerstraat 2 (Merelbeke)
Twee welkomstbomen bij een hoeve. Links een opgaande en rechts een gekandelaarde zomerlinde. Welkomstbomen worden per twee aangeplant, meestal lindes. Het aanplanten van welkomstbomen is een zéér oud gebruik waarbij men geloofde dat door de zuiverende werking van de bomen de bewoners op het erf beschermd werden van kwade invloeden.


ID: 301185 | Landschappelijk element

Gekandelaarde linde als schermboom

Makkegemstraat 43 (Merelbeke)
Een gekandelaarde linde bij de zuid-westgevel van het woonhuis. Dichter bij het huis heeft er nog een tweede, reeds verdwenen, lindeboom gestaan. Dit kunnen we opmaken uit foto’s die voor de erfgoedinventaris werden gemaakt in 1986. De boomkruinen beschermen het huis en zijn inwoners vooral tegen de zon en ook tegen weer en wind.