Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

1389 resultaten


ID: 91369 | Bouwkundig element

Oorlogsgedenkteken

Esenstraat (Kortemark)
Gedenkteken voor de militaire en burgerlijke doden van beide wereldoorlogen uit Zarren. Dit gedenkteken van circa 1975 vervangt een ouder gedenkteken


ID: 91182 | Bouwkundig element

Oorlogsgedenkteken

Handzameplein (Kortemark)
Oorlogsgedenkteken voor de militaire en de burgerlijke slachtoffers van de Eerste en de Tweede Wereldoorlog, afkomstig uit Handzame en het gehucht Edewalle. Gedenksteen van blauwe hardsteen naar ontwerp van beeldhouwer L. Speiser (gesigneerd).


ID: 91041 | Bouwkundig element

Oorlogsgedenkteken

Markt (Kortemark)
Oorlogsgedenkteken voor de Kortemarkse burgerlijke en militaire slachtoffers van beide wereldoorlogen tegen de westelijke muur van de toren van de Sint-Bartholomeuskerk.


ID: 217128 | Bouwkundig element

Bunker

Doorniksewijk 22 (Kortrijk)
Bunker vermoedelijk daterend uit de Tweede Wereldoorlog.


ID: 308469 | Bouwkundig element

Gedenkteken voor de militaire en burgerlijke doden

Grote Markt (Kortrijk)
Gedenkteken voor de militaire en burgerlijke doden uit beide wereldoorlogen. Stadsarchitect Joseph Demeere tekende het gedenkteken uit. Voor het vervaardigen van de sculpturale delen ervan werd een beroep gedaan op beeldhouwer Godfried Devreese uit Kortrijk. Het gedenkteken werd onthuld op 15 juli 1923. Op een gedenkmuur zijn op een witmarmeren plaat een buste van Albert I in profiel en twee bronzen reliëfplaten aangebracht. Voor de gedenkmuur ligt een brullende leeuw. De bronzen platen zijn gegoten bij de bronsgieterij Fonderie Nationale des Bronzes uit Sint-Gillis.


ID: 59832 | Bouwkundig element

Leiegedenkteken met Luikse gedenksteen

Koning Albertpark (Kortrijk)
Centraal in een park gelegen monumentaal gedenkteken naar ontwerp van architecten Libotte en Fontaine in samenwerking met beeldhouwer Alfred Courtens. Het gedenkteken ter herinnering aan de Slag aan de Leie in mei 1940, werd ingehuldigd in 1957. Vlakbij staat een gedenksteen van Luikse oud-strijders.


ID: 59942 | Bouwkundig element

Stedelijke begraafplaats

Meensesteenweg (Kortrijk)
Stedelijke begraafplaats, aangelegd in 1887-1888 onder leiding van de Kortrijkse stadsarchitecten, voornamelijk Leopold De Geyne. Later werd de begraafplaats uitgebreid en voorzien van onder meer een Brits militair ereperk.


ID: 216100 | Bouwkundig element

Oorlogsmonument Eindhout

Steenweg op Meerhout (Laakdal)
Wit opgeschilderde obelisk in een ruim door taxushagen begrensd perk, bekroond met Keltisch kruis.


ID: 308005 | Landschappelijk element

Loopgraven Kompveld

Gellik (Lanaken)
Ten zuiden van het Albertkanaal in Gellik ligt een sterk vergraven terrein met de sporen van loopgraven in het microreliëf. Op het einde van de jaren 1930 kwam hier de Dekkingstelling tot stand, een bunkerlinie langs het Albertkanaal die deel uitmaakte van de Belgische verdediging tegen een invasie vanuit Duitsland.


ID: 127242 | Bouwkundig element

Bunkerlinie Briegden-Neerharen

Lanaken, Neerharen (Lanaken)
Bunkerlinie uit het interbellum langs het verbindingskanaal Briegden-Neerharen (BN-linie).