Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

1592 resultaten


ID: 90951 | Bouwkundig element

Boerenarbeiderswoning

Doornstraat 3 (Kortemark)
Boerenarbeiderswoning in bosje gelegen, volgens het kadaster gebouwd in 1926. Huis met geïncorporeerde stalling onder pannen zadeldak. Rode baksteenbouw met verzorgde muizentandfries.


ID: 91383 | Bouwkundig element

Moderne hoeve

Esenstraat 61 (Kortemark)
Moderne hoeve, aansluitend bij het langgestrekte type ten gevolge van de bij het huis aansluitende stallingen. Oorspronkelijk boerenhuis daterend van 1931, in 1943 in opdracht van landbouwer A.J.C. Vanoverschelde-Seys herbouwd en uitgebreid met drietal "kiekenhokken". Rondom de hoeve zijn weiden en een restant van een boomgaard bewaard.


ID: 91163 | Bouwkundig element

Kleine hoeve

Gouden-Hoofdstraat 12 (Kortemark)
Kleine hoeve volgens kadastergegevens in één bouwfase gerealiseerd in 1921. Bestaande uit een boerenhuis en een stalling rond een begraasd erf. Boomgaard aan de straatzijde met notelaar en hoogstamfruit, verharde erfoprit afgesloten door smeedijzeren hek.


ID: 90976 | Bouwkundig element

Lindehoeve

Handzamestraat 118 (Kortemark)
Beeldbepalende hoevesite op een hoek gelegen, de site is als dusdanig reeds aangeduid op de Ferrariskaart (1770-1778). Op het primitief kadasterplan (circa 1828) en op de kaart van Ph. Vandermaelen (circa 1850) aangeduid met een L-vormige opstelling, op die laatste kaart aangeduid als "De Sponde Ferme". Circa 1835 is de hoeve in eigendom van een Kortemarkse landbouwer en omgeven door een boomgaard.


ID: 91199 | Bouwkundig element

Vrijstaand herenhuis

Handzamestraat 159 (Kortemark)
Vrijstaand herenhuis uit de tweede helft van de 19de eeuw, de voorgevel is na de Eerste Wereldoorlog afgewerkt met een similibezetting in art-decovormgeving naar ontwerp van de Brugse bouwmeester Ludovicus Goormachtigh. Achterliggend dwars gepositioneerd pakhuis en tuin.


ID: 90974 | Bouwkundig element

Achteringelegen hoeve

Handzamestraat 85 (Kortemark)
Achterin gelegen hoeve ten zuiden van de Handzamestraat. Achter het huis, doorgeschoten oude beukenhaag. Op het primitief kadasterplan van circa 1828 - eigenaar is de Lichterveldse notaris Vanhee - is de hoeve met U-vormige opstelling van de losse bestanddelen.


ID: 91210 | Bouwkundig element

Hoevesite uit de 19de eeuw

Hazewindstraat 10 (Kortemark)
19de-eeuwse hoevesite hersteld na de Eerste Wereldoorlog. Hoeve bestaande uit losse, lage bakstenen bestanddelen: een boerenhuis met geïncorporeerde stal en een vrijstaande stalling in elkaars verlengde, en een parallelle schuur. Georganiseerd rond een begraasd erf met mestvaalt en rondgaand grintpad, aan de straat afgesloten door een smeedijzeren hek tussen twee lindes. Ligging binnen een ruime boomgaard (hoogstamfruit) op een heuvelrug met omliggende weiden en akkers.


ID: 91209 | Bouwkundig element

Hoeve

Hazewindstraat 5 (Kortemark)
Hoeve, grotendeels met wederopbouwkarakter van de jaren 1920. Licht achterin gelegen, huis met voortuin. Links van de hoeve, boomgaard.


ID: 91212 | Bouwkundig element

Hoeve uit de wederopbouwperiode

Hemelstraat 3 (Kortemark)
Hoeve uit de wederopbouwperiode van de jaren 1920. Achteringelegen in omgeving met weides, restant van boomgaard. De hoeve is als dusdanig reeds aangeduid op de Atlas der Buurtwegen (circa 1844) (zie illustratie), doch met een andere erfopstelling: het erf met L-vormige opstelling van de bestanddelen was aan de straat gelegen, met een bewaarde L-vormige omwalling. Ten noorden van dit erf, vrijstaand volume, op de plaats waar nu de dwarsschuur staat.


ID: 91295 | Bouwkundig element

Vroeg 19de-eeuwse hoeve

Hogestraat 45 (Kortemark)
Achteringelegen vroeg 19de-eeuwse hoeve met grote boomgaard (hoogstamfruit, knotwilgen en notelaar) en onverharde oprit, aan de straat afgesloten door smeedijzeren hek tussen vierkante bakstenen pijlers. Perceel afgezet met gemengde haag (veldesdoorn, hulst, meidoorn). Op het primitief kadasterplan (circa 1827) is de hoeve weergegeven als een boerenhuis met geïncorporeerde stal en achterliggende tuin en twee vrijstaande nutsgebouwen in een boomgaard.