Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

1601 resultaten


ID: 60613 | Bouwkundig element

Brouwerswoning en brouwerij Van Doorne

Gullegemsesteenweg 63-65 (Kortrijk)
Voormalig woonhuis en brouwerij Van Doorne, gesticht circa 1890; gestopt met brouwen in 1965 en gebruikt als stapelplaats voor bier tot 1982; daarna wordt de brouwerij vervangen door cultureel centrum.


ID: 60714 | Bouwkundig element

Brouwerij Lagae en brouwerswoning

Hoge Dreef 8-10 (Kortrijk)
Brouwerij Lagae met bijhorend woonhuis. Bakstenen bedrijfsgebouwen. Aan de straat gelegen opslagplaats met verankerde bakstenen puntgevel met uilengat. Hoeken gemarkeerd door pilasters. Typische interbellumwoning van 1932, naar ontwerp van H. Pyfferoen.


ID: 59701 | Bouwkundig element

Snuif- en tabaksfabriek

Hoveniersstraat 34A (Kortrijk)
Voormalige snuif- en tabaksfabriek opgericht door E. Deblauwe in 1906. Eenvoudige baksteenbouw verticaal geritmeerd door lisenen. Rechthoekige vensters; benedenvensters met diefijzers. Rechts, poortdoorgang.


ID: 59814 | Bouwkundig element

Mouterij

Kapucijnenstraat 25A (Kortrijk)
Voormalige mouterij van de brouwerij Tack, thans ingericht als café. In oorsprong vermoedelijk twee 18de-eeuwse burgerhuizen die verbouwd zijn tot mouterij, zie de arduinen muurdammen.


ID: 60861 | Bouwkundig element

Oud Gemeentehuis van Kooigem

Kooigemplaats 1-2 (Kortrijk)
Van de 19de eeuw tot 1925 gemeentehuis en herberg. Van 1925 tot 1969, woning met bijhorend tabaks- en sigarenfabriek Depraetere-Vandenheede.


ID: 75372 | Bouwkundig element

Tacktoren, koeltoren van brouwerij

Korte Kapucijnenstraat 2 (Kortrijk)
Koeltoren van de voormalige brouwerij Tack, nu kunstencentrum. De brouwerij werd in 1760 opgericht door Pieter Frans Ignatius Tack. Enige tijd later werd deze brouwerij opgesplitst in twee onafhankelijke bedrijven, Tack en Cie. in de Handboogstraat en de brouwerij Tack in het Kapucijnenbeluik, respectievelijk "de groten Tack" en "de kleinen Tack" genaamd. Door de eeuwen heen wordt de brouwerij verscheidene malen uitgebreid en aangepast.


ID: 60752 | Bouwkundig element

Melkerij Verspeyen

Kortrijksestraat 151 (Kortrijk)
Voormalige melkerij Verspeyen, vanaf de Eerste Wereldoorlog Firma Lapeire, gespecialiseerd in de constructie van betonnen vlasroterijen. Vanaf 1932 overgeschakeld op de productie van tegels van marmeragglomeraten. Heden herbergen de gebouwen twee winkels.


ID: 60554 | Bouwkundig element

Brouwerij Facon

Kwabrugstraat 23 (Kortrijk)
Complex bestaande uit brouwerswoning, oude brouwzaal, opslagruimte en brouwtoren (vermoedelijk voormalige mouteest). Brouwerij, in oorsprong Damberd-Facon gesticht in 1874 door Allard-Victor Facon. Zijn zoon Aurel Facon, tevens burgemeester van Bellegem was beheerder tot 1934. Thans wordt de brouwerij nog steeds uitgebaat door leden van de familie Facon.


ID: 60475 | Bouwkundig element

Hoogmolen en mechanische maalderij

Luingnestraat 38 (Kortrijk)
De Hoogmolen, gelegen op een molenberg, is een standaardmolen met gesloten voet, die functioneert als korenwindmolen. De molen wordt ook wel eens de Messiaenmolen of Molen van Aalbeke genoemd. In de onmiddellijke omgeving bevindt zich een mechanische maalderij.


ID: 60771 | Bouwkundig element

Melkfabriek en bijhorende directeurswoning

Mellestraat 432 (Kortrijk)
Voormalige melkfabriek met bijhorend woonhuis.