Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

14009 resultaten


ID: 30042 | Bouwkundig element

Huis Sint-Elooi - Mecanicien-Constructeur

Vandenpeereboomplein 9 (Ieper)
Huis met beeld van Sint-Elooi boven de centrale driezijdige erker van de tweede bouwlaag.


ID: 30586 | Bouwkundig element

Huis der Bootslieden

Veemarkt 9 (Ieper)
Genaamd naar het voormalige gildehuis der schippers. Oorspronkelijk gebouw in lokale renaissancestijl van 1629. Na de Eerste Wereldoorlog heropgebouwd naar het vooroorlogse uitzicht.


ID: 30654 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Domein Reiger Burg

Veurnseweg 10-12 (Ieper)
Eclectisch kasteeltje met achterliggende vijver, aansluitend bij de omwalling en park, bereikbaar via geasfalteerde oprit en brug met gietijzeren leuning. Bijhorende conciërgewoning en haaks aansluitend koetsgebouw, rechts van oprit. Straatzijde afgezet door middel van rood bakstenen omheiningsmuur. Neogotisch getint kasteeltje van circa vijf traveeën en twee bouwlagen onder schilddak, herbouwd naar vooroorlogs uitzicht van 1845, deels met hergebruikt materiaal, naar ontwerp van architect Raphaël Speybrouck van 1924.


ID: 30661 | Bouwkundig element

Parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw en kapel

Veurnseweg 110 (Ieper)
Georiënteerd bedehuis in vereenvoudigde neoromaanse stijl met toren op het zuidwesten, naar ontwerp van de architecten J. en L. Viérin van 1924, afwijkend van vooroorlogs uitzicht, middenin een deels omhaagd kerkhof, afgezet door middel van een bakstenen muurtje met ezelsrug tussen postamenten. Neogotische kapel achter het koor, richting Kerkweg. Gekasseid west gelegen kerkpad.


ID: 30658 | Bouwkundig element

Herberg

Veurnseweg 149 (Ieper)
Voormalige herberg. Hoekhuis van drie ongelijke linker traveeën + afgeschuinde hoektravee + vijf, eveneens ongelijke rechter traveeën, en één bouwlaag onder schilddak (mechanische pannen) uit de jaren 1920. Gesigneerd "G. Boghemans. Architecte"


ID: 30717 | Bouwkundig element

Herberg In 't gouden hoofd

Veurnseweg 542 (Ieper)
Hoekhuis bij de Boezingsestraat. Breedhuis van vier traveeën, een afgeschuinde hoektravee onder overstek, en twee traveeën, twee bouwlagen onder zadeldak met overstekende rand op houten modillons.


ID: 30858 | Bouwkundig element

Parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw

Voormezele-Dorp 1 (Ieper)
Georiënteerde kerk, gelegen in straatbocht. Heropgebouwd naar ontwerp van architect J. Coomans van 1923, ter vervanging van de in 1914 verwoeste kerk. Omringend kerkhof onder meer met indrukwekkend grafmonument van de familie de Geus nabij zuidelijke transeptgevel, deels afgezet met muur. Op het kerkhof, ten oosten van de kerk: hardstenen gedenksteen voor militaire en burgerlijke doden.


ID: 30742 | Bouwkundig element

Parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw Geboorte

Wielewaalstraat 2A (Ieper)
Eclectisch bedehuis, geïnspireerd op het vooroorlogse, naar ontwerp van architect M. Dujardin van 1922, ter vervanging van kruiskerk met houten kruisingstoren en koor met vlakke sluiting daterend uit de 14de eeuw, waarvan transept na Geuzentijd op romaanse grondvesten herbouwd en schip in 1877 onder leiding van architect A. Croquison vergroot.


ID: 30898 | Bouwkundig element

Gemeentehuis van Zillebeke

Zillebeke-Dorp 11-13 (Ieper)
Voormalig gemeentehuis met woning voor gemeenteontvanger zie onder meer opschrift in bovenlicht van deur, thans posterijen, naar ontwerp van architect G. Lernould (Ieper) van 1922.


ID: 30897 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Catharina met kerkhof

Zillebeke-Dorp 7 (Ieper)
Neogotische hallenkerk met westtoren naar ontwerp van architect G. Lernould van 1923, grosso modo heropgebouwd naar vooroorlogs uitzicht. In de kerk en op het omringende kerkhof zijn er verschillende relicten die herinneren aan de Eerste Wereldoorlog.