Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

1407 resultaten


ID: 301032 | Landschappelijk element

Geknotte haagbeuk en gekandelaarde linde als welkomstbomen

Makkegemstraat 47 (Merelbeke-Melle)
Bij de erftoegang van een hoeve staan twee welkomstbomen. Twee verschillende soorten: een oude geknotte haagbeuk en een gekandelaarde zomerlinde. Beide bomen zijn traditioneel gesnoeid in functie van het aanmaken van brand-, constructie-, geriefhout en loofvoedering.


ID: 303844 | Landschappelijk element

Lijnaanplanting met 14 opgaande lindebomen

Melsenbeekstraat (Merelbeke-Melle)
Tussen de Melsenbeek en de Melsenbeekstraat is er een bomenrij van 14 opgaande lindebomen. Het is een aanplanting van Hollandse linden, uitgevoerd na de Tweede Wereldoorlog. De persoon die de bomen heeft geplant was imker.


ID: 301182 | Landschappelijk element

Twee gekandelaarde welkomstlindes bij kerkhof Melsen

Melsenstraat 8 (Merelbeke-Melle)
Aan de noord-oostkant van het kerkhof rondom de Sint-Stephanuskerk komt in het verlengde van de kerkhofmuur, bij een gemetst poortje, een kerkwegel uit. Bij dit poortje staan aan de binnenkant van het kerkhof twee gekandelaarde lindes. Het zijn twee Hollandse lindes met stamomtrekken van bij de 2 m.


ID: 133379 | Landschappelijk element

Houtkant en opgaande Hollandse linde op talud

Ruspoel (Merelbeke-Melle)
Ruspoel is ter hoogte van de hoeve "Clays van Muntestede" een holle weg. De westkant van de holle weg is voorzien van een houtkant. Het talud is in hoofdzaak beplant met gewone acacia en werd als hakhout beheerd. Acacia werd veelvuldig aangeplant voor het aanmaken van weidepalen. Op het talud staat ook een mooi uitgegroeide opgaande lindeboom.


ID: 131453 | Landschappelijk element

Gekandelaarde linde als welkomstboom

Ruspoel 14 (Merelbeke-Melle)
Twee welkomstbomen flankeren de erftoegang naar de hoeve. Links een opgaande zomereik en aan de rechterkant van de inkom een gekandelaarde zomerlinde. Het aanplanten van welkomstbomen is een zéér oud gebruik waarbij men geloofde dat door de zuiverende werking van de bomen de bewoners op het erf beschermd werden van kwade invloeden.


ID: 130930 | Landschappelijk element

Lindenkaphaag bij geriefbosje

Steenstraat 40 (Merelbeke-Melle)
Geriefbosje bij vroegere boerderij met veel opslag van olm en met een perceelsrandbeplanting bestaande uit een kaphaag van linden, geknot op een hoogte van 300 cm. De omtrek van de stammen varieert van 100 cm tot 184 cm.


ID: 133378 | Landschappelijk element

Schermlinde

Torrekensstraat (Merelbeke-Melle)
De lindeboom is hier aangeplant als schermboom. Het gebouw dat door de boom werd beschermd kunnen we enkel nog zien op de Poppkaart van circa 1865. Het gebouw stond ten noordoosten van de boom. Het was gebruikelijk om gebouwen die bestonden uit vakwerk en voorzien waren van strodaken te beschermen met lindebomen.


ID: 133382 | Landschappelijk element

Hoog geknotte linde als vrijheidsboom

Torrekensstraat 44 (Merelbeke-Melle)
In een voortuin van een in de jaren tachtig gebouwde woning staat een oude linde. Deze boom is vermoedelijk als vrijheidssymbool geplant in de vroegere dorpskom bij het voormalige gemeentehuis. Op de plaats van het vroeger gemeentehuis werd een verkaveling gerealiseerd en is de lindeboom vermoedelijk nog het enige relict van de 19de-eeuwse situatie.


ID: 52858 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Abdij van Postel

Abdijlaan 16 (Mol)
Ommuurd en omgracht kloostercomplex met constructies in diverse stijlen, gaande van de romaanse kerk tot hedendaagse architectuur, kwam vermoedelijk tussen 1128 en 1138 tot stand. Binnen de ommuring liggen verschillende dreven met opgaande bomen onder andere met gekandelaarde lindes.


ID: 130385 | Landschappelijk element

Etagelinde

Achterbos 251 (Mol)
De etagelinde (Tilia platyphyllos) in de achtertuin van de woning Achterbos 251 werd vermoedelijk aangeplant tussen 1640 en 1750.