Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

14009 resultaten


ID: 51628 | Bouwkundig element

Parochiekerk Heilig Hart

Roeselaarsestraat 55 (Izegem)
Noord-zuid-georiënteerd bedehuis, gelegen op het hoekpand/ Ommegangstraat dat in oorsprong de tuin was van de opdrachtgeefster juffrouw E. Angillis; later omgeven door lage ijzeren omheining (zie prentbriefkaart); thans met parking ten westen.


ID: 51621 | Bouwkundig element

Burgerhuis ontworpen door C. Spriet-Cantaert

Roeselaarsestraat 8 (Izegem)
Imposant onderkelderd enkelhuis van 1912, naar ontwerp van C. Spriet-Cantaert (Izegem); drie traveeën en drie bouwlagen onder mansardedak. Eclectische lijstgevel van gele baksteen met rijkelijk gebruik van arduin voor plint, erker, muurbanden, balustrades, negblokken en sluitstenen.


ID: 51633 | Bouwkundig element

Herenhuis ontworpen door Jules Vercoutere

Roeselaarsestraat 96 (Izegem)
Voormalig herenhuis van 1911 gebouwd in opdracht van industrieel Fr. De Clercq (eigenaar van stoomkorsettenfabriek "de zwaluw"), naar ontwerp van Jules Vercoutere (Izegem); aan de straat afgezet door smeedijzeren hek.


ID: 51771 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Jan de Doper

Rumbeeksestraat 1 (Izegem)
Georiënteerd bedehuis te midden van omringend plantsoen aan de straat afgezet door laag bakstenen muurtje; leilinden aan de straatzijde. Driebeukige hallenkerk met vierkante westtoren, schip van vijf traveeën met rechte sluiting van de zijbeuken; hoofdkoor van één rechte travee met driezijdige sluiting. Ommegang van zeven statiën; betonnen kapelletjes met vergulde bas-reliëfs in epoxyhars met taferelen uit het leven van Johannes-de-Doper, van 1991 en uitgevoerd door P. Opsomer.


ID: 51888 | Bouwkundig element

Eclectische burgerwoning

Schoolstraat 8 (Izegem)
Eclectische burgerwoning opgetrokken in 1931, naar ontwerp van Louis Verstraete (Izegem).


ID: 51919 | Bouwkundig element

Borstelfabriek Brosserie l'Hirondelle

Stationsstraat 30 (Izegem)
Voormalige "Brosserie l'Hirondelle", gesticht in 1840 door Jules Demeester. In 1887 oprichting van de Maatschappij Demeester en Paret en bouw van een nieuw werkhuis op de huidige plaats. In 1913 wordt de fabriek aangekocht door A. Devolder. In 1962 wordt de productie stilgelegd en worden de fabrieksgebouwen verhuurd aan een breigoedfabrikant. In 1987 aankoop van de vervallen fabriek door het Vlaams Woningfonds. Afbraak van verschillende vleugels, die vervangen worden door nieuwbouw; de directeurswoning, de magazijnen en het stookgebouw blijven bewaard. Daarnaast wordt de gezonde betonstructuur van de werkplaatsen behouden en opnieuw gebruikt. Het project werd geleid door architect G. Soenen en thans biedt de gerenoveerde fabriek plaats aan acht grote gezinnen.


ID: 51920 | Bouwkundig element

Herberg

Stationsstraat 31 (Izegem)
Voormalige herberg, gebouwd in 1911, zie gevelsteen, in opdracht van brouwer E. Carpentier; naar ontwerp van C. Spriet-Cantaert (Izegem). Twee traveeën en twee bouwlagen onder pannen zadeldak.


ID: 51829 | Bouwkundig element

Brouwershuis Vandoorne

Vijfwegenstraat 77 (Izegem)
Vrijstaand brouwershuis Vandoorne uit het vierde kwart van de 19de eeuw.


ID: 88806 | Bouwkundig element

Gemeenteschool van Stalhille

Cathilleweg 38/1-3 (Jabbeke)
Samen met dit opschrift in een cartouche ook gedateerd "ANNO 1874". Opgetrokken volgens hetzelfde plan en bestek als de gemeentescholen in de naburige gemeenten Snellegem, Zerkegem en Varsenare. De typeplannen werden opgemaakt door de Provinciaal Bouwmeester, in die tijd Pierre François Buyck (Brugge).


ID: 88800 | Bouwkundig / Landschappelijk element

Parochiekerk Sint-Jan Baptist met kerkhof

Cathilleweg 91A (Jabbeke)
De Sint-Jan-Baptistkerk is de parochiekerk van Stalhille. De bakstenen kerk met vieringtoren is in kern vroeggotisch; zo dateren het transept, de kruising en de toren uit de periode 1260-1300. De tweede geleding van de toren werd wellicht toegevoegd in het eerste kwart van de 14de eeuw. De kerk kende heropbouwwerken, onder andere in de 17de eeuw, en een uitbreiding eind 19de eeuw naar ontwerp van architect Antoine Verbeke. De kerk is omringd door een rechthoekig, deels ommuurd en met leibomen afgezoomd kerkhof, met statige hekpijlers aan de hoofdtoegang langs de Cathilleweg, voorzien van een ijzeren hek versierd met een uiltje. In de zuidwestelijke kerkhofmuur is een herdenkingskapel voor de militaire slachtoffers en de weggevoerden uit de Eerste Wereldoorlog ingewerkt.