1407 resultaten
ID: 132596 | Landschappelijk element
Kasteelstraat (Nazareth-De Pinte)
Verschillende rechte en straalsgewijze ingeplante dreven aan de noordzijde van het kasteeldomein verbinden de vroegere site met walgracht van de kerk in het noordwesten en de omliggende dorpsstraten met het kasteel van Nazareth. Het is een drevenpatroon dat al werd ingetekend op de Ferrariskaart (circa 1775). De concentrische lindendreef verzamelt de drie straalsgewijs ingeplante dreven die voor het kasteel samen komen. Het boogsegment is 125 meter lang en bestaat uit 28 exemplaren. Op het moment van de inventarisatie was er een boom verdwenen, de dreef is bijgevolg nog vrij volledig.
ID: 38658 | Bouwkundig / Landschappelijk element
Landuitstraat (Nazareth-De Pinte)
Door drie gekandelaarde linden beschaduwde kapel van 1746, naar verluidt opgericht in een periode van besmettelijke ziekte als halte op de bedevaartweg van Deerlijk naar Bottelare. Verankerd gewit bakstenen gebouwtje op gepikte plint, met twee traveeën onder zadeldak en voorgevel met barokke in- en uitgezwenkte top en bekronend driehoekig fronton.
ID: 132593 | Landschappelijk element
Lindendreef (Nazareth-De Pinte)
Verschillende rechte en straalsgewijze ingeplante dreven aan de noordzijde van het kasteeldomein verbinden de vroegere site met walgracht van de kerk in het noordwesten en de omliggende dorpsstraten met het kasteel van Nazareth. Het is een drevenpatroon dat al werd ingetekend op de Ferrariskaart (circa 1775). De gekandelaarde lindendreef die de verbinding maakt tussen dorpskern en het kasteel is 400 meter lang en bestaat uit 100 exemplaren. Op het moment van de inventarisatie waren er acht bomen verdwenen, de dreef is bijgevolg nog vrij volledig.
ID: 132782 | Landschappelijk element
Mieregoed 4B (Nazareth-De Pinte)
Aan de zuid-oostkant, bij de bakoven van hoeve ’t Mieregoed, staat een zwaar ontwikkelde gekandelaarde lindeboom. De boom heeft een stamomtrek van meer dan 4 meter (gemeten in 2013) en een knothoogte van circa 3,5 meter. De boom is er geplant om de oven af te schermen tegen weer en wind maar ook om met zijn bladerdek het verspreiden van gensters tegen te gaan en brand bij de gebouwen op het erf te voorkomen.
ID: 132783 | Landschappelijk element
Mieregoed 4B (Nazareth-De Pinte)
Deze opgaande linde staat verweesd op het erf van hoeve 't Mieregoed. Volgens de bewoners stond de boom bij een in middels verdwenen mestvaalt en was hij er dienstig als schermbeplanting. De schermboom voorkwam op deze wijze het verdampen van het voedselrijke mestvocht.
ID: 303946 | Landschappelijk element
Noël Schoorensstraat (Nazareth-De Pinte)
Bij het kruispunt van de Noël Schoorensstraat met de Steenweg werd na de Onafhankelijkheid van België in 1830 een vrijheidsboom geplant. Het betreft een beeldbepalende zomerlinde die op traditionele wijze werd gekandelaard. Op foto’s die de oorlogsschade van de Eerste Wereldoorlog vaststellen is de toen ongeveer negentig jarige boom te zien, hij was blijkbaar ongeschonden en werd gefotografeerd na een snoeibeurt.
ID: 38604 | Bouwkundig / Landschappelijk element
Oudenaardseheerweg (Nazareth-De Pinte)
Neogotische, tussen twee linden ingeplante kapel van 1903, zie inscriptie op gevelsteentje in geveltop.
ID: 38513 | Bouwkundig element
Zevergemdorp (Nazareth-De Pinte)
Kerk met rechthoekige plattegrond van het pseudobasilicale type, schip en zijbeuken van zeven traveeën met ingebouwde toren en koor van één travee met driezijdige sluiting, waarvan het huidige uitzicht bepaald wordt door werken tijdens het derde kwart van de 18de en 19de eeuw. Ingeplant midden ommuurd kerkhof met ijzeren toegangshek aan gietijzeren zuilen en twee flankerende linden in het westen op het kerkhof. Links van de kerk, stenen beeld van het Heilig Hart van Jezus van 1929, en achteraan tegen de kerkhofmuur Calvariekapel, tevens grafkapel, van circa 1900.
ID: 131611 | Landschappelijk element
St. Hubertusplein (Niel)
Het driehoekig, met opgaande lindes (Tilia) beplante Sint-Hubertusplein vormt het centrum van Niel. De oorspronkelijke dries bestaat uit twee driehoekige pleinen ten noorden van de parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw.
ID: 131455 | Landschappelijk element
Heirebaan (Ninove)
Mooi ontwikkelde opgaande lindeboom. Het is een solitaire linde die volgens de kadasterkaart op of bij de perceelsgrens staat. Dergelijk aanplantingen werden uitgevoerd om de dieren in de weide te beschermen tegen hevige zomerse zonnestralen, ook imkers wisten het belang van lindes voor de honingproductie te appreciëren.