Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

2424 resultaten


ID: 306630 | Bouwkundig element

Dorpskern Volkegem

Bagettestraat, De La Kethulleplein, Rogier van Brakelstraat, Steenbergstraat, Volkegemberg (Oudenaarde)
De dorpskern van Volkegem is gesitueerd in een heuvelachtig gebied. Bovenaan de Volkegemberg ligt centraal de bescheiden Sint-Martinuskerk met omhaagd kerkhof.


ID: 208506 | Bouwkundig element

Dorpswoningen

Gentseweg 43, 47 (Waregem)
Lage woning, volgens het kadaster samen met nummer 43 opgetrokken in 1872-1874 door koopman Pieter Desmet uit Oudenaarde. In 1899 verkoopt de weduwe van Constant Verhaeghe uit Kortrijk de woning aan vlaskoopman Jan Pauwel, die het gebouw vermoedelijk nog in datzelfde jaar gedeeltelijk laat herbouwen.


ID: 300833 | Bouwkundig element

Dorpskern Melden

Berchemweg, Meldenstraat, Ruiminge (Oudenaarde)
De dorpskern van Melden wordt getypeerd door de motte met parochiekerk Sint-Martinus, de omringende populieren, de pastorie en de overwegend éénlagige 19de-eeuwse woonhuizen.


ID: 200848 | Landschappelijk element

Kasseiweg Holleweg

Holleweg (Oudenaarde)
Deze kasseiweg getuigt van een bepaalde, uiterst belangrijke en langdurige fase in de evolutie van infrastructuurwerken in casu de wegenbouw.


ID: 307933 | Landschappelijk element

Marilandicapopulier als hoekboom

Heistraat, Spendelos (Oudenaarde)
Op de hoek van de Heistraat en Spendelos te Mater staat een markante Marilandicapopulier, aangeplant als hoekboom.


ID: 200722 | Bouwkundig element

Poertoren

Begijnenvest (Brugge)
Vrijstaande toren, gebouwd in 1398-1401 door Jan Van Oudenaarde. Van de 15de tot het begin van de 20ste eeuw was de toren in gebruik als buskruitopslagplaats, zie benaming; in 1665 enkele jaren ingericht als voldermolen; kelders al voor 1785 gebruikt als ijskelder. Ronde, bakstenen toren van drie bouwlagen met een vlakke afdekking, aanpalend polygonaal traptorentje met tentdak en spleetvormige schietgaten.


ID: 60417 | Bouwkundig element

Neogotisch klooster van 1891

Wijngaardstraat 11-15 (Kortrijk)
Voormalig neogotisch klooster van 1891, zie jaarsteen, gebouwd in opdracht van de zwarte zusters van Oudenaarde die er verbleven tot 1947, in 1951 gebouwen verkocht aan de zusters van Onze-Lieve-Vrouw-van-Bijstand. Van 1432 tot 1834 locatie van Sionklooster. Neogotisch breedhuis, zie spitsboogvelden met driepas, van negen traveeën en twee bouwlagen onder pannen zadeldak met vijf dakkapellen onder leien schilddak.


ID: 79128 | Bouwkundig element

Het Ganzenhof

Bosstraat 2 (Avelgem)
Historische hoeve, zogenaamd "Het Ganzenhof", ontstaan in de 13de eeuw uit de belastingpachthoeve van het Onze-Lieve-Vrouwehospitaal van Oudenaarde. Huidig gebouwenbestand met 18de-eeuwse kern, 19de-eeuwse schuur, zie jaarankers "18..9". Losse bestanddelen, al dan niet beschilderde baksteen onder pannen zadeldaken, gegroepeerd rond een deels verhard erf. Stal, poortgebouw en schuur met heilignisje.


ID: 36061 | Bouwkundig element

Brouwerswoning Huize Boeykens

Steenweg 52 (Gavere)
Zogenaamd naar de brouwersfamilie Boeykens die het huis en de erachter gelegen brouwerijgebouwen lieten oprichten. Fraai herenhuis in Lodewijk XVI-stijl met jaartal 1781 in de deurwaaier. Dubbelhuis met bepleisterde en geschilderde voorgevel van zeven traveeën en één bouwlaag onder zadeldak met drie houten dakkapellen. Poorttravee met korfboogpoort. In de tuin: arduinen grenspalen van de kasselrij van Oudenaarde, Oudburg en Aalst, gedateerd 1785.


ID: 130361 | Landschappelijk element

Markeringsboom Marilandicapopulier in 't Bos t'Ename

Kapellestraat (Oudenaarde)
Een opgaande canadapopulier met een stamomtrek van 347 cm (2006) is hier geplant om een gebruiksgrens aan te duiden. De Marilandicapopulier markeert er géén kadastrale grens, maar is een merkpunt die een houw begrenst in het middelhoutbos. De markeringsboom staat bij de beheerders van het bos t’ Ename gekend als pied cornier, dit is een oude Franse benaming uit de bosbouw. De boom is eveneens geplant bij een kruispunt van boswegen.