Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

1601 resultaten


ID: 43964 | Bouwkundig element

Semi-gesloten hoeve

Kruishoutemsesteenweg 117 (Kruisem)
Imposante, aanvankelijk semi-gesloten hoeve, reeds in kaart gebracht door de Ferraris, op de Vander Maelenkaart met stokerij, circa 1875 met volledig gesloten aanleg. Heden nog in U-vorm ingeplante gebouwen omheen een vierkant deels gekasseid en weelderig beplant binnenerf.


ID: 74519 | Bouwkundig element

Molenaarshuis bij de Maldegemmolen en maalderij  Tillieu

Maldegemstraat 17 (Kruisem)
Begin 19de eeuw in bezit van F. Ghyselinck, midden 19de eeuw gebruikt. In 1889 rechterdeel van huis omgebouwd tot korenmolen, aangedreven met stoom. In 1928, na vernieling door storm en afbraak van de windmolen, inrichting van een mechanische maalderij. In de jaren 1930 en 1946, uitbreiding met nieuwe bloemmolens in nieuw gebouw parallel met de Maldegemstraat.


ID: 43983 | Bouwkundig element

Hoeve en landbouwstokerij

Omgangstraat 1 (Kruisem)
Hoeve en landbouwstokerij, vandaag zogenaamd Ter Beemt. Oorspronkelijk hoeve met losse bestanddelen, in de eerste helft van de 19de eeuw in het bezit van de familie Vandercruyssen; oprichting van een stokerij in 1839.


ID: 74452 | Bouwkundig element

Burgerhuis

Ouwegemsesteenweg 153 (Kruisem)
Dorpshuis, mogelijk voorheen brouwerij, zie gevelsteen met brouwersattributen, initialen I D C en jaartal 1783 boven de links gesitueerde poort.


ID: 44003 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Stroomken 9 (Kruisem)
Gerenoveerde hoeve in omhaagde tuin met twee imposante Linden rechts van het toegangshek. Ten noorden, boerenhuis van oorspronkelijk acht, heden elf traveeën onder pannen zadeldak, uit het derde kwart van de 18de eeuw.


ID: 74315 | Bouwkundig element

Hoeve met losse bestanddelen

Vijverdamstraat 7 (Kruisem)
Achterin gelegen omhaagde hoeve met in U-vorm ingeplante gebouwen op met gras begroeid erf. Boerenhuis van zeven traveeën onder pannen zadeldak met tegen de achtergevel aangebouwde keuken met bakoven onder afzonderlijk parallel zadeldak, van circa 1800.


ID: 89805 | Bouwkundig element

Brouwerij Flandria

Koning Leopold III-straat 2 (Kuurne)
Voormalige brouwerij "Flandria", gesticht in 1909 door Jules Deylgat. Voormalige brouwerswoning. Rechthoekig bakstenen volume onder pannen schilddak. Dubbelhuis met schijnvoegen bepleisterde en beschilderde lijstgevel. Plint van arduin. Getoogde muuropeningen met T-ramen. Brouwerij, opgetrokken in 1910. Tweebeukige baksteenbouw onder pannen zadeldaken.


ID: 58123 | Bouwkundig element

Herenhuis

Boombosstraat 5 (Laarne)
Achterin gelegen herenhuis. Voortuin met axiaal ijzeren toegangshek aan imposante vierkante gemetste bakstenen hekpijlers met hardstenen dekplaten en siervazen.


ID: 54297 | Bouwkundig element

Site Aumansmolen

Brandemanstraat 24, 24A (Laarne)
Molenerf met gewitte bakstenen romp van een stenen korenwindmolen, opgericht in 1805-1806 van het type bovenkruier, nu nog met elektromechanische maalderij, met aanbouwen ten noordoosten. In de noordwesthoek van het molenerf gelegen voormalige hoeve met molenaarshuis, mogelijk in kern opklimmend tot de eerste helft van de 19de eeuw.


ID: 54299 | Bouwkundig element

Molenromp en molenaarshuis van Bautsmolen

Brandemanstraat 33 (Laarne)
Molenerf met molenromp van de Bautsmolen met voorin gelegen molenaarshuis. Voortuintje ter breedte van het huis aan de straat afgesloten door wit- en blauw geschilderd laag ijzeren hekwerk.