Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

967 resultaten


ID: 12325 | Bouwkundig element

Cultuur- en ontmoetingscentrum de Warande

Warandestraat 42, Wezenstraat 6 (Turnhout)
Gebouwd in twee fasen tussen 1967-1977 naar ontwerp van de architecten F. Schoeters, C. Vanhout en E. Wauters, beplanting naar ontwerp van landschaps- en tuinarchitect Carlier.


ID: 306657 | Bouwkundig element

Stadskern Veurne

Appelmarkt, Astridlaan, Blauwe Nonnenstraat, Boterweegschaalstraat, Citernestraat, Dan. De Haenelaan, Grote Markt, Handboogstraat, Heldenplein, Houtmarkt, Kaatsspelplaats, Noordstraat, Ooststraat, Oratoriestraat, Pannestraat, Paviljoenstraat, Scholasterstraat, Sint-Niklaasplaats, Sint-Walburgapark, Sint-Walburgastraat, Smissestraat, Spaans Kwartier, Vleeshouwersstraat, Witte Kanunnikstraat, Zuidstraat, Zwarte Nonnenstraat (Veurne)
De stadskern van Veurne bewaart een middeleeuws stratenpatroon, waaruit de vroegste stadsontwikkeling nog af te lezen is. Interessante gevelwanden zijn relevant voor de evoluerende stedelijke architectuur, die hier tot de 13de eeuw opklimt.


ID: 16686 | Bouwkundig element

Vleeshuis

Grote Markt 1 (Veurne)
Het oude Vleeshuis op de noordelijke marktzijde werd in 1609 afgebroken. In 1615 bekostigde de kasselrij de bouw van het Vleeshuis op de oostelijke marktzijde, op de rechter hoek bij de Ooststraat.


ID: 16702 | Bouwkundig element

Hoofdgebouw van het gildehof der handboogschutters

Handboogstraat 3 (Veurne)
Breedhuis van zeven traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (Vlaamse pannen), in kern opklimmend tot het vierde kwart van de 16de eeuw - eerste kwart van de 17de eeuw (?); aangepaste rechthoekige muuropeningen uit 19de en 20ste eeuw.


ID: 16774 | Bouwkundig element

Bioscoop

Ooststraat 38 (Veurne)
Grootschalig breedhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (pannen), naar ontwerp van architect H. Lepoudre (Veurne) van 1920. Baksteenbouw met hardstenen plint, parement van Euvillesteen en sierankers. Eclectische wederopbouwarchitectuur.


ID: 201022 | Bouwkundig element

Kiosk in Sint-Walburgapark

Sint-Walburgapark (Veurne)
Het stadsbestuur besliste in 1898 om de ‘Openbare Hof ter Citerneplaats’ om te vormen tot een volwaardig stadspark. Stadsarchitect Jozef Vinck werd belast met het ontwerp van het park alsook een houten muziekkiosk in het ‘Sint-Walburgahof’. In 1899 werd de metalen kiosk ingehuldigd. Op het dak werd een vergulde lier geplaatst. De gietijzeren zuiltjes werden geleverd door de firma A. Fontaine uit Mariamont.


ID: 16819 | Bouwkundig element

Vergaderzaal voor Jongelingskring

Sporkijnstraat 4 (Veurne)
Voormalige Vergaderzaal voor Jongelingskring, ook Sint-Jozefszaal. Neogotisch gebouw gedateerd 1905 door middel van gevelsteen met inscriptie "Gaat tot Jozef", naar ontwerp van architect Jacques Vinck (Veurne).


ID: 16827 | Bouwkundig element

Bejaardenwoningen van 1951

Veldstraat 1-12 (Veurne)
Hof met elf bejaardenwoningen en een clubhuis, in 1951 gebouwd door de sociale huisvestingsmaatschappij Naamloze Maatschappij voor Goedkope Woningen van Veurne ter vervanging van noodwoningen uit de jaren twintig. Het ontwerp was van architect Ferdinand Rossey.


ID: 70364 | Bouwkundig element

Meisjeskostschool Les Peupliers

Bolwerkstraat 25 (Vilvoorde)
Meisjeskostschool met onderkomen in een negentiende-eeuws pand, op het kadaster geregistreerd in 1872 en aansluitende turnzaal naar ontwerp van Victor Horta, op het kadaster geregistreerd in 1905.


ID: 70382 | Bouwkundig element

As uit de machinezaal (Cokesfabriek Forges De Clabecq)

Gendarmeriestraat (Vilvoorde)
As uit de machinezaal van de vroegere Cokesfabriek Forges De Clabecq, opgesteld op een graspleintje als attribuut van het straatmuseum.