Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

2424 resultaten


ID: 130362 | Landschappelijk element

Vijf hakhoutstoven van hazelaar op talud

Holleweg (Oudenaarde)
Aan de westzijde van de Holleweg, een oude kasseiweg, staan bovenop het talud vijf zwaar ontwikkelde hakhoutstoven van hazelaar. De hakhoutstoven hebben omtrekken van 3,5 tot 5,1 meter en dragen de sporen van een periodiek onderhoud. Vermoedelijk zijn deze vijf hazelaars een restant uit een houtkant.


ID: 130696 | Landschappelijk element

Oude gekandelaarde eik

Stouteweg (Oudenaarde)
De gekandelaarde eik staat op het openbare domein en ongeveer 10 meter verwijderd van het kruispunt met Pladutse en Schaapsputte. De boom is waarschijnlijk nog een restant uit de 18de-eeuwse erfbeplanting die we zien op de Ferrariskaart. De boom heeft een holle stam en meet een stamomtrek van circa 4 meter.


ID: 130889 | Landschappelijk element

Knotesdoorn Ommelozen Boom

Ommelozen Boom (Oudenaarde)
Langs de Ommelozen Boomstraat, vermoedelijk genoemd naar een reeds lang verdwenen boom, staat een geknotte esdoorn. Hij staat er bij het kruispunt met een losweg en in de hoek van een perceel.


ID: 130891 | Landschappelijk element

Gekandelaarde platanenrijen Enameplein

Enameplein (Oudenaarde)
Het Enameplein is beplant met twee rijen gekandelaarde platanen. Op het moment van de inventarisatie stonden er nog 25 exemplaren en was er een boom verdwenen. De bomen zijn op uniforme wijze gesnoeid en worden om de vijf jaar gekandelaard. Deze lijnaanplantingen geven het plein een voornaam en monumentaal karakter. Deze beplanting vormt een geheel met de gekandelaarde platanenrijen op de Lijnwaadmarkt.


ID: 130892 | Landschappelijk element

Drie gekandelaarde linden bij wegkapel

Tempelstraat (Oudenaarde)
Drie gekandelaarde lindes vormen een eenheid bij een veldkapelletje langs de Tempelstraat te Mater. De typische lindenopslag wordt hier niet gekapt en vormt een gesloten haag rond de kapel en vormt een mooi landschapselement.


ID: 130896 | Landschappelijk element

Abeel met afhangende twijgen

Zoetebeekweg (Oudenaarde)
Aan de rand van een akkerperceel staat een opvallende solitaire abeel met afhangende takken. De boom met treurvorm is zichtbaar vanaf de Zoetebeekstraat en bevindt zich op de historische kouter van Mater


ID: 130899 | Landschappelijk element

Gekandelaarde platanenrijen Lijnwaadmarkt

Lijnwaadmarkt (Oudenaarde)
De Lijnwaadmarkt is beplant met twee rijen gekandelaarde platanen. Op het moment van de inventarisatie stonden er 14 exemplaren. De bomen zijn op uniforme wijze gesnoeid en worden om de vijf jaar gekandelaard. Deze lijnaanplantingen geven het plein een voornaam en monumentaal karakter. Deze beplanting vormt een geheel met de gekandelaarde platanenrijen op het Enameplein.


ID: 130900 | Landschappelijk element

Gekandelaarde kapellinde

Hauwaart 21 (Oudenaarde)
Bij een wegkapel langs de gewestweg N8, hier Hauwaart genoemd, staat een oude kapellinde met een stamomtrek van circa 4 meter. Deze zéér oude linde werd in het verleden gekandelaard.


ID: 130901 | Landschappelijk element

Opgaande bruine beuk bij herberg In den Groenen Boom

Geraardsbergenstraat 155 (Oudenaarde)
In de voorhof van de herberg In den Groenen Boom staat langs de Geraardsbergenstraat een opgaande bruine beuk. De boom is op een heuveltje geplant, zo voorkwam men bij het baancafé aanrijdingen met kar en wagen. Ook het ingespannen paard kon onder de beuk bescherming vinden tegen de zomerse zonnestralen.


ID: 130902 | Landschappelijk element

Essenkaphaag bij huisweide

Geraardsbergenstraat 155 (Oudenaarde)
De huisweide op het erf Geraardsbergenstraat 155, werd afgeboord met een essenkaphaag. Een kaphaag is een lijnaanplanting van knotboompjes met een dicht plantverband die onderhouden wordt door ze periodiek te knotten. Dit leverde brandhout en geriefhout op, de haag werd tevens als erfafsluiting benut. Om te voorkomen dat de uitgezette beesten zouden ontsnappen werd de haag in een zéér dicht verband geplant en werden de gaten ingeboet en/of ingevlochten met takken, nu word hiervoor meestal een draadafsluiting gebruikt.