Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

1601 resultaten


ID: 54317 | Bouwkundig element

Brouwerij De Hoprank

Dorpsstraat 19 (Laarne)
Voornaam burgerhuis uit de tweede helft van de 19de eeuw. Bedrijfs- en dienstgebouwen, naar aanleg, functieverdeling en typologisch kenmerkend voor de bedrijfsarchitectuur van een landelijke 19de-eeuwse brouwerij; zij omsluiten met een semi-gesloten opstelling de ruime rechthoekige binnenplaats achter het brouwershuis.


ID: 54780 | Bouwkundig element

Brouwerij Walrave en brouwerswoning

Lepelstraat 36 (Laarne)
Brouwershuis Walrave, beschermd als monument bij Ministerieel Besluit van 14.07.2004. Alleenstaand achterin gelegen neoclassicistisch dubbelhuis van 1870 met rechthoekig bouwvolume in een tuin met het voorkomen van een parkbos met sporen of relicten van slingerpaadjes. De landelijke bierbrouwerij op hetzelfde domein van het brouwershuis is nog steeds in werking.


ID: 54797 | Bouwkundig element

Magazijn

Molenstraat 7, 11 (Laarne)
Magazijn aan de straatkant van 1873. Het magazijn werd in opdracht van de heer De Vijlder in 1897 vergroot tot stokerij. Verankerde baksteenbouw van twee bouwlagen onder een zadeldak.


ID: 58158 | Bouwkundig element

Mouterijgebouw

Mouterijstraat (Laarne)
Mouterijgebouw, gelegen achter Koffiestraat 2B en aan hoek Kerkakker, beschermd als monument bij Ministerieel Besluit van 7 oktober 1993. Deze mouterij hoorde als bedrijfsgebouw oorspronkelijk bij het herenhuis Koffiestraat 2 binnen de voorheen omgrachte, omringende tuin.


ID: 58192 | Bouwkundig element

Hoeve Ruytenshof

Scheestraat 41 (Laarne)
Hoeve, gelegen binnen een rechthoekig, enkelvoudig omgracht erf omheind door een gemengde, hulst-, meidoorn- en beukhaag en toegankelijk via een witgeschilderd ijzeren hek.


ID: 58205 | Bouwkundig element

Maalderij Dauwe

Vaartstraat 57 (Laarne)
Hoeve met voormalig molenaarshuis, puin van de voormalige maalderij Dauwe en rest van een rosmolen. De bijhorende korenwindmolen op een nabij gelegen achterin liggend perceel staande, verdween omstreeks 1930.


ID: 58215 | Bouwkundig element

Herenhuis

Vromondstraat 13 (Laarne)
Voormalig, herenhuis bij de vandaag verdwenen weefselfabriek ter hoogte van nummer 15. In de eerste helft van de 20ste eeuw eigendom van de familie Cremers; de bergplaats achteraan de tuin maakte dan ook tot 1949 deel uit van de voormalige brouwerij Cremers.


ID: 58226 | Bouwkundig element

Hoeve met brouwershuis Verstraeten

Zomerstraat 83 (Laarne)
Hoeve met losse bestanddelen opgesteld in het vierkant rondom het verharde erf met aan de straat gelegen voormalig brouwershuis, in 1909 herbouwd. Eveneens in 1909 werd het brouwerijgebouw aan de zuidzijde van het erf met een aanbouw verlengd naar de straatkant toe. De brouwerij en mouterij bleven in bedrijf tot 1943.


ID: 300255 | Landschappelijk geheel

Steilrand van het Kempisch Plateau van de Kikbeek tot de Asbeek

Lanaken, Rekem (Lanaken), Opgrimbie (Maasmechelen)
De steilrand van het Kempisch Plateau doorsnijdt het gebied en overbrugt een hoogteverschil van 40m. Verschillende beken dwarsen het talud en creëren een grillig patroon. De beekvalleien worden gekenmerkt door alluviale elzenbossen en venige broekbosjes en relicten van viskweekvijvers en watermolens. In de aanwezige bosbestanden is de fase van planmatige bosaanleg nog duidelijk herkenbaar aan het dambordpatroon van paden en brandgangen. Zowel in de heide als in de naaldhoutaanplanten komen enclaves wintereik voor onder de vorm van hakhout, beperkte struwelen, houtwallen en afzonderlijke stoven. Het Pietersembos was jacht- en productiebos van de heren van Pietersheim. Vlakbij ligt het middeleeuwse burchteiland met ruïnes en restanten van drie slotgrachten. In de uitgestrekte naaldbossen werden in de 20ste eeuw dankzij hun groene karakter preventoria en sanatoria opgericht.


ID: 301161 | Landschappelijk element

Vijvers en vijverrelicten Asbeek-Zijpbeek

Lanaken, Rekem (Lanaken), Opgrimbie (Maasmechelen)
In de beekvalleien van de Asbeek en de Zijpbeek werden in het verleden talrijke visvijvers aangelegd in functie van de karperkweek. In de beekvalleien zijn nog elementen zichtbaar van het historisch netwerk van waterbouwkundige werken zoals wallen, dijken en grachten. Een aantal vijvers is nog steeds open water.